Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

69-а Венеціанська Мостра


69-а Венеціанська Мостра

З року в рік ми спостерігаємо за тим, як змінюються тенденції в кіно через фестивалі. Найбільші і найвпливовіші форуми у Берліні, Каннах і Венеції на декілька днів перетворюються у справжнє свято кіно. Туди з'їжджаються молоді і видатні актори, режисери і всі всі всі, хто причетний до мистецтва або ж його профанації.

Історія

Венеціанський кінофестиваль або ж просто Мостра - найстарший серед подібних кінофорумів, і не зважаючи на свою політично вмотивовану появу на карті світу (він може завдячувати фашистській верхівці тодішньої Італії) - найменш передбачуваний і політизований фестиваль сьогодні, де завжди все несподівано і цікаво. Фестиваль є частиною Венеціанського Бієналле, до складу якого ось вже більше ніж століття входить міжнародна художня виставка, міжнародна виставка архітектури тощо.

Основними нагородами кінофестивалю є "Золотий Лев" за найкращий фільм конкурсу, "Срібний Лев" найкращому режисеру і "Кубок Вольпі", названий на честь засновника фестивалю Джузеппе Вольпі,  найкращому актору і актрисі.

Але не завжди на фестивалі роздавали "левів". 3 1932 по 1942, коли в Італії правив фашистський диктатор Беніто Муссоліні головним призом був кубок його імені. Серед переможців цієї нагороди була Лені Ріфеншталь за свою легендарну "Олімпію".

"Золотий лев" у якості головного приза був введений оргкомітетом лиш у 1949 році, а з 1970 року організатори заснували ще одного "Золотого лева" видатним кінодіячам за внесок у кіно. У різні роки цей приз отримували, серед інших, Орсон Веллс, Чарлз Чаплін, Луїс Бунюель, Роберт Де Ніро, Вуді Аллен, Стенлі Кубрик і Тім Бартон.

Найбільшу кількість "Золотих левів" за найкращий фільм мають французькі режисери, фільми яких 14 разів перемагали. Французи Андре Кайат ("Правосуддя здійснилося", "Перехід через Рейн") і Луї Маль ("Атлантік-сіті", "До побачення, діти"), китайський режисер Чжан Імоу ("Цю Цзю йде до суду", "Ні на одного менше") і тайванець Енг Лі ("Горбата гора", "Жадання") були удостоєні найвищої нагороди Мостри двічі.

 

Енг Лі і два "леви" за два роки
 
За роки проведення кінофестивалю у Венеції організатори постійно змінювали формат. Під час Другої світової війни у фестивалі брали участь лише країни нацистького альянсу. Через хвилю студентських демонстрацій у кінці 60-х фестиваль перетворюється лише на позаконкурсні кінооглядини, а з 1973 по 1979 його взагалі не проводять. З 1980 року фестиваль став тим, яким він відомий нам сьогодні.
 

Сьогодення

Вже сьогодні на Венеціанському Лідо стартує 69-ий кінофестиваль. І хоча він ще не розпочався, вже відомо, що почесного "Золотого лева" за внесок у кіно отримає класик політичного італійського кіно Франческо Розі.

Емі Адамс в "Майстрі"
У основній конкурсній програмі, як довгоочікувані прем'єри, так і маловідомі стрічки. Серед гучних фільмів, цього року варто відзначити "Майстра" Пола Томаса Андерсона (“Магнолія», «Нафта»), який знову зняв масштабне полотно про післявоєнну Америку, за участю Хоакіна Фенікса, Емі Адамс і Філіпа Сеймура Хоффмана. Варто зазначити, що продюсери стрічки навмисно підтягнули реліз фільму під Венецію, адже режисер Андерсон має прекрасний фестивальний досвід, отримання нагород у Берліні і в Каннах.

Ще однією американською стрічкою стане новий фільм Терренса Маліка "До замилування", який розповість історію стосунків і знову ж, які у "Майстрі" Малік підніматиме питання релігії.

Нові картини представлять також інші знані режисери: Такеши Кітано ("Свавілля 2"), Брайан Де Пальма ("Пристрасть", за участю Рейчел МакАдамс, яка грає і в Маліка), Олів'є Ассаяс ("Щось у повітрі"), Хармоні Корін ("Spring Breakers"), Марко Белльокіо ("Спляча красуня") і Ульріх Зайдль («Рай: Віра»).

Російський кінематограф, який у минулому році тріумфував (перемогу здобув «Фауст» Олександра Сокурова), представить амбіційний Кирило Серєбрєнніков («Зображаючи жертву», «Юріїв день»), який привіз на Лідо третю повнометражну стрічку «Зрада».

"Зрада" Кирила Серєбрєннікова

Головою журі цього разу буде американський режисер Майкл Манн, відомий за суворими чоловічими стрічками: «Сутичка», «Своя людина» і «Джонні Д.».

mivanukha 28 серпня 2012


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024
Катя Зиновьева
Катя Зиновьева (Киев) 30 серпня 2012 23:50
0

Кстати, забавно, что из Венеции в украинский прокат попадает больше лент, чем из того же Берлина, к примеру. Вероятно потому что здесь кино в чем-то более поверхностное, но вместе с тем мягкое и зрительское. Почти европейский Сандэнс)
 
vkryklii 30 августа 2012 19:50
Венецианский кинофестиваль - второе по значимости событие в мире кинематографа после оскара, а если считать по дате создания, - то даже первый. Лично я ожидаю массу интересных лент, пускай и не все дойдут до украинского кинопроката.
.
vkryklii
vkryklii (Киев) 30 серпня 2012 19:50
0

Венецианский кинофестиваль - второе по значимости событие в мире кинематографа после оскара, а если считать по дате создания, - то даже первый. Лично я ожидаю массу интересных лент, пускай и не все дойдут до украинского кинопроката.
.

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 784
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 617
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 385
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 162