Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

До Євро-2012: Футболісти в кіно


До Євро-2012: Футболісти в кіно

Гасати по футбольному полю чи дивувати театральні помости? А можливо і перше і друге. Адже попри кардинальну різницю між спортом і мистецтвом у них є безліч спільного. Глядачі, видовищність, інтрига. Для декотрих футболістів режисери відзняли стрічки, а інші самостійно йшли у кіно. Про тих хто запам’ятається не лише на футбольному полі, але й на великому екрані далі.

Колишній гравець збірної Франції і "Манчестер Юнайтед" Ерік Кантона тепер актор, адже його вроджена харизма і вибуховий характер чудово гармоніювала не лише на стадіоні, але й на великому екрані. Кантона під час футбольної кар'єри влаштовував мордобої з колегами по командах; був підданий дискваліфікації за небезпечний підкат; називав головного тренера збірної, Анрі Мішеля, "мішком лайна"; кидав у арбітрів власну футболку і м'яч. Та найвідомішим інцидентом пов'язаним із Кантона був епізод, коли на очах усього стадіону Ерік у стилі кунг-фу ногою вдарив вболівальника, який спровокував палкого француза. Після завершення футбольної кар'єри Ерік миттєво почав освоювати акторський хліб. Однією з перших ролей актора став Де Фуа у оскароносній "Єлизаветі" із Кейт Бланшетт в головній ролі. Але найвідомішою його стрічкою залишається життєствердна історія "В пошуках Еріка", де Кантона грає самого себе.

Ерік Кантона в "Єлизаветі" разом із Кейт Бланшетт

Другим за популярністю екс-футболістом, якому вдалося досягти значного успіху в кіно є Вінні Джонс. Як і Кантона він отримав скандальну славу забіяки на футбольному полі, через що отримав прізвисько «Костолом». Таку назву отримав і один з його дебютних фільмів. У кіно Вінні дебютував разом із Джейсоном Стетхемом у стрічці «Карти, гроші і два стволи». Пізніше Гай Річі запросив його і в наступний свій кримінальний хіт «Великий куш». Серед наступних зіркових ролей футболіста є поява в молодіжних комедіях «Євротур» і «Вона – чоловік». Нещодавно Вінні озвучував пса Фредді у третьому «Мадагаскарі».

Боббі Мур, Майкл Кейн і Сільвестр Сталлоне у "Перемозі"

Намагався отримати славу актора і видатний Пеле. Для короля футболу не існує жодних обмежень, адже його майстерність на трав'яних полях залишилась одним із найяскравіших епізодів футбольної історії. Із усіх численних появ на екранах світу у документальних і художніх фільмах, найвідомішою стрічкою Пеле як актора є гра у фільмі "Перемога" Джона Х'юстона. Фільм присвячений події яка увійшла в історію як "матч смерті". На екрані окрім реальних акторів Сільвестра Сталлоне і Майкла Кейна, разом із Пеле грають професійні футболісти. Серед них легенда англійського футболу Боббі Мур. До того ж бразильський геній відомий як сценарист. Його розповіді були двічі екранізовані.

Кустуріца і Марадона

Інший футбольний герой минулого, поведінка котрого на футбольному полі і поза ним лише нещодавно отримала кінематографічне втілення зветься Марадоною. Майстер сумбуру і балагану Емір Кустуріца створив документалку, яка повністю присвячену життю скандального футболіста. Там можна спостерігати чудове відтворення образу Марадони, а також абсолютно дружню атмосферу. Адже Кустуріца намагається показати власника «руки Бога» не зі сторони наглядача, а з середини розкрити його особистість і погляди на життя.

Переважна ж більшість футболістів осягнувши власну акторську профнепридатність з’являються у рекламних роликах, які часто знімають відомі режисери. Один з найпопулярніших діючих футболістів – Девід Бекхем, з’являється щоразу в іншій рекламі отримуючи незліченні гонорари поза футбольним полем. Після незначних появ у стрічках «Грай, як Бекхем» і трилогії «Гол!» футболіст зручно влаштувався у якості промоушену для будь-чого. Чи то "Adidas" чи "Giorgio Armani" Бекхем завжди стильний і доречний. Режисер «Клітки» Тарсем Сінгх свого часу розпочав знімати рекламу для відомих брендів. І його найвідомішим роликом є реклама «Pepsi» у стилі вестерн. Там головні ролі зіграли гравці мадридського «Реалу», а серед них Ікер Касільяс, Рауль і Бекхем. Таку ж рекламну популярність розділяє і португальський футболіст Кріштіану Роналду. Його можна побачити в рекламі брендів «Giorgio Armani», «Coca-Cola». До речі один з роликів за участю Кріштіану для компанії «Nike» відзняв колишній чоловік Мадонни і любитель футболу Гай Річі.

mivanukha 11 червня 2012


Avatar
Ім'я:
28 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 754
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 587
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 352
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 90