Сучасна "Попелюшка" - рецензія на фільм Пані покоївка

Сучасна "Попелюшка"

Фільм "Пані покоївка"
За незамислуватим та передбачуваним сюжетом "Пані покоївки", прем'єра якої відбулася у кінотеатрі Київ, виявилась мила та досить дотепна історія сучасної попелюшки у великому місті (Нью-Йорк). На фоні дуже приємного саундтреку (як от Nora Jones "Don't know why"), героїня Дженіффер Лопес намагається знайти себе у сфері обслуговування готелів, покладаючись лише на свої власні сили. Але це не означає, що потрібно перестати вірити у мрію. Гарна пара акторів (+ Ральф Файнс) у романтичній комедії без претензій, але з певним сенсом.
Пам'ятаю часи, коли Джей Ло грала другорядні ролі, була лишень "смазливой мордашкой" як от в "Поїзд з грошима" з Вуді Харельсоном та Уеслі Снайпсом чи "Джек" з Робіном Уільямсом. Роль латинської співачки у фільмі Селена (1997) все змінила. Після серії вдалих ролей від "Поза полем зору" до "Клітки" зараз вона на перших місцях, хоча із актриси перетворилася скоріше на символ-бренд. Канули давно і "експерименти з тілом" як це було в фільмі Олівера Стоуна "Поворот". Зараз коли Джей Ло і оголюється, то тільки за великі гроші (спитайте у Бена Афлека). Однак і її акторські здібності і вокальні дані заслуговують на повагу. Заслуговує на повагу і факт "виходу в люди" латино-американки, що народилася в Бронксі, Нью-Йорк. Отже роль Маріши Вентури, покоївки у п'ятизірковому нью-йоркському була їй дуже близькою емоційно і психологічно. Її партнер, Ральф Файнс, після тривалої перерви з часів "Закінчення роману" "вистрілив" одразу у трьох значних фільмах 2002 року. В першу чергу - роль маніяка у "Червоному драконі" та роль психа у "Павуку" Девіда Кроненберга (чекаю появи останнього з нетерпінням). Ну і звісно "Пані покоївка" (дослівний переклад назви фільму "Покоївка з Манхетена").
Отже, покоївка Маріша зовсім незумисно і випадково знайомиться у готелі із кандидатом у сенатори Крісом Маршалом (Файнс). Симпатія, що з першого погляду проскакує між ними, не може в повній мірі проявити себе, бо Маріша приховує те, хто вона є насправді. Ситуація ускладнюється тим, що у неї з'являється реальна нагода отримати підвищення і стати менеджером у готелі. Але і завершити стосунки з Крісом навіть не розпочавши, вона також не в силах.
До основного сюжету ( що трохи звично з часу того ж самого "Джеррі Магуаєра") було прикріплено той факт, що сама Маріша виховує сина Тая. Тай не впевнений у собі, коли виступає на широкий загал. Хто як не людина із відомої політичної династії вкаже на ключі до ораторської майстерності та впевності. Роль Боба Хоскінса, літнього менеджера, як на мене, не завжди була в тон фільму, але завдяки фігурі саме Хоскінса все-таки вдалося якось викрутитися.
Інтимна сторона стосунків не мала шансу розкритися на екрані, оскільки за задумом творців акценти були зроблені у зовсім іншому напрямку. Хоча, це ніяк не мало серйозних наслідків на ліризмі, ніжності, гуморі та природі love story. Увага була, як на мене сконцентрована на вірі, вірі у свої сили, вірі у свою мрію.
Чому саме режисування 55 мільйонної мелодрами довірили гонкогському режисеру Вейну Венгу (хіба що через його попередні роботи, де він торкався американо-етнічних моментів) важко сказати. Вцілому крім деталізованих елементів побуту та обкладинок журналів впродовж фільму особливо і відмітити важко (отже справився.) А збори десь близько мільйона тОму додаткове підтвердження.
Саундтрек фільму чудовий (музики саме по фільму було предостатньо). Дехто вже поспішив із висновками -"кращий саундтрек року". (Була там і Греммі переможниця Нора Джонс з "Come away with me", "Don't know why" і Пол Саймон і Даяна Росс).
Достойний середнячок (далеко не посередність) для перегляду з коханою, або коханим.
6/10
Рецензія на фільм Пані покоївка 0