Ще чорніша пітьма - рецензія на фільм Хроніки Ріддіка

Ще чорніша пітьма

Фільм "Хроніки Ріддіка"
У свій час "Чорна Пітьма" (Pitch black) справила доволі непогане враження. Зірка Віна Дізеля починала сяяти яскравіше, сюжет був досить оригнальний і захоплюючий, а спецефектів було рівно стільки, як потрібно. Єдине, певна спорідненість з "Чужими" грала проти фільму... Але, аж ніяк не сподівався побачити сіквел. Власне, дочекався, відвідавши прем'єру "Хронік Ріддіка" у кінотеатрі "Київська Русь".
Сіквел на порожньому місці не з'являється. А якщо в оригіналі все більш-менш мало логічне завершення, то сюжет другого довелося "витягувати за вуха". Вийшло щось на зразок листа батькам із мультфільму "Троє з Простоквашино". В результаті звідкись взялися елементи і "Зоряних війн", і "Матриці", і "Фінальної фантазії", і "Володаря Кілець". Проте, своя "родзинка" у фільмі все-таки є...
Навіть якщо вам і не вдалося побачити "Чорну Пітьму", можна сміливо йти на "Хроніки Ріддіка". Зв'язок з попереднім фільмом надуманий і незначний.
На героя Віна Дізеля відкрито двостороннє полювання. З однієї сторони - найманці, які за винагороду намагаються запроторити його назад у тюрму. З іншої - поневолювачі планет - некромонгери. Останні через те, що згідно із пророцтвом саме Ріддік становить загрозу їх існуванню. Та перед тим як розправитися з недолугими ловцями легкої наживи та звести рахунки з ходячими deadmen'ами в готичних обладунках, Ріддік опиняється на не зовсім дружелюбній планеті Крематорії, щоб прихопити свою подругу.
Зізнаюся, космічні краєвиди та планетарні ландшафти - моя слабкість, а таких, на щастя, у фільмі вистачає. Небагатослівний як Близнюки із "Матриці: Перезавантаження", але іронійний як Доктор Ганнібал Лектор з "Мовчання ягнят", Ріддік вправно володіє тілом і в частині комбату та екшену виглядає дуже славно. Якщо відкинути деякі відверті ляпи (як от, температурні режими на планеті Крематорія) та зайві дійові особи (безтілесна Аереон, яку грає Джуді Денч), а також закрити очі на короткометражні тупуваті діалоги, то фільм виявиться досить динамічним, запакованим екшеном, гуркотом та цифровими візуаліями. Варто відмітити, що фільм відзнятий дуже якісно - далася взнаки певна суворість стилю і досвід режисера Девіда Твохі, набуті в тому числі у пристойному інді-фільмі "На гилибині" (Below) . До позитивів можна віднести і порізаний під тінейджерів безкровний стробоскопний екшен.
За плечима Девіда Твохі є купа потужних сценаріїв (Втікач (Fugitive), (Водний світ) Waterworld), але так і хочеться порадити йому почитати бородатий інтернетівський трактат "100 речей, які я не буду робити, коли стану злим володарем":). Тоді, можливо, і вдалося б уникнути певної наївності, що вже встигла набила оскомину.
Із вкладених у фільм 110 мільйонів повернулося порядка 90. І хоч у самому сюжеті не все так безпробудно, як здається на перший погляд, і трапляється чимало світлих твистів та задумів, фінальна сцена має всі шанси залишитися такою.
6/10
Рецензія на фільм Хроніки Ріддіка 0
Alive 09 січня 2006