Элизиум (от Мichelle) - рецензія на фільм Елізіум

Элизиум (от Мichelle)

Фільм "Елізіум"
"Елізіум" міг би стати з невеликою натяжкою пріквелом "Останньої фантазії. Духи в середині нас", якби не чітко визначений час дії: "Остання фантазія" відбулась у 2065 році, а події "Елізіума" розгортаються у 2113 році. Якщо ж відштовхуватися від запропонованого порядку наявною стає певна деградація людства, хоча розвиток цивілізації, як відомо, іде по спіралі.
Не зважаючи на велику кількість комп'ютерних спецефектів, "Елізіум" виглядає дещо примітивним. Можливо, через те, що здебільшого розрахований на молодшу глядацьку аудиторію - до середнього шкільного віку. Маленькі, але вже спокушені діти з цікавістю будуть дивитись на гарненьких та струнких хлопчиків і дівчаток, що вступають у двобій зі світовим злом і звичайно перемагають. Крім того, яскраве та барвисте (не таке монохромне як у "Останній фантазії") вирішення та довершені форми людських тіл можливо порадують око деяких естетів. В той же час у дівчат, надто стурбованих своєю зовнішністю, фільм може спровокувати напад комплексу неповноцінності, адже у них ніколи не буде таких спокусливих пропорцій як у героїнь, змодельованих комп'ютером.
Що ж стосується сюжетної лінії та персонажів, то фільм рясніє відвертими цитатами з інших кіно та анімаційних оповідей про майбутні війни-катаклізми. Наприклад, головний лиходій як брат-близнюк нагадує Дарта Вейдера, третій рицар Аркі Том з "Елізіума" має кругленького робота аналогічного C-3PO із "Зоряних війн", а квітка, яку турботливо зберігає Лідія, вочевидь асоціюється з рослиною, яку знайшла на покинутій Землі Акі Росс з "Останньої фантазії". Не нова й ідея походження homo sapience від високорозвинутої інопланетної раси.
Але, якщо згадати про фінансовий провал "Останньої фантазії", на яку було витрачено близько 140 млн. дол., то творці "Елізіуму" йшли на певний ризик і мали якось їх диверсифікувати. Наприклад, вони напевне знали, що спорідненість із "Зоряними війнами" має привернути до фільму увагу прихильників цього кіносеріалу.
Рецензія на фільм Елізіум 0
Мichelle 09 січня 2006