Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Класики поекспериментували з «3x3D»


Новини: Класики поекспериментували з «3x3D»

Кінофестиваль "Молодість" пройде з 19 по 27 жовтня 2013 року.

У рамках програми «Cinergy» 43-го МКФ «Молодість» буде представлений довгоочікуваний і амбітний проект «3x3D» - три новели, три дослідження, три погляди на еволюцію кіно під впливом 3D-технологій трьох видатних режисерів сучасності.

Створення відеоальманаха «3x3D» було ініційовано в честь обрання португальського міста Гімарайш культурною столицею Європи 2012 року. У 2013 році неординарний триптих радо зустріли на Каннському кінофестивалі і показали на закритті «Тижня критики».

«Три лиха» – перший 3D-досвід вічного бунтаря, піонера французької «нової хвилі» 82-річного Жан-Люка Ґодара. Режисер теоретизує формат, розмірковуючи над пам’яттю і природою кіно. Він використовує закадровий коментар, поділений на три частини, яким характерні різні текстури та ритми.  До слова, «Три лиха» – це розминка Ґодара перед його повнометражним 3D-дебютом: фільмом «Прощання з мовою».

Знаний британський режисер Пітер Ґріневей уже двадцять років займається відеоінсталяціями і мультимедійними проектами, тож його інтерес до 3D недивний. Для альманаху режисер створив фільм «Вчасно» – 20-хвилинну подорож містом Ґімарайш, під час якої камера вільно проникає крізь роки і стіни. Старі фрески відновлюються, мерці оживають, а об'ємні  фрази оповіді елегантно пропливають повз прекрасну португальську архітектуру під скрипковий мінімалізм.

Завершальною частиною триптиху стала робота «Cinesapiens» португальського авангардиста Едґара Пера. Як і Годар, режисер рефлексує на тему кіно, але при цьому роблячи ставку на дотепність і театральність. Енергійний і чимось схожий на Лінча, він намагається простежити еволюцію глядача.

Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" пройде з 19 по 27 жовтня 2013 року. Основні покази пройдуть в кінотеатрі "Київ", іншими майданчиками для показів стануть кінотеатри "Жовтень" і "Кінопанорама".

Нагадаємо, Пітер Ґріневей народився 1942 року, режисер, сценарист, професійний художник. Найвідоміші фільми: TThe Falls", "Drowning By Numbers", "The Pillow Book", "The Draughtsman's Contract", "The Belly Of An Architect" and "A Zed & Two Noughts". Ґріневея приваблює новий формат медіа, створення відео-інсталяцій, коротких експериментальних фільмів. Він співпрацює з театрами, операми, працює VJ-єм.

Жан-Люк Ґодар – батько постмодерного кіно, радикальний, безкомпромісний аванґардний режисер. Його повнометражну дебютну стрічку "À Bout De Souffle" (1959) вважають найкращим фільмом Французької нової хвилі. Ґодар деконструює старі форми: руйнує граматику, стиль та чинні засади кіномови, відкидаючи традиційні правила подієвості, знімає камерою з рук, рухається по локації. Кіно для Ґодара – знаряддя не лише дослідження та презентації світу, але і впливу на людську свідомість.

Едґар Пера народився 1960 року в Лісабоні, де спочатку вивчав психологію в Кіноакадемії, а потім зосередився на кінематографі та монтажі. Його фільмографія налічує приблизно 100 короткометражних і експериментальних фільмів. Також бере участь в інтернет-проектах, живих виступах, виробництві коміксів і виставках. Проекти Пера – політичні та психологічні водночас.


 

Sushchenko 21 жовтня 2013


Avatar
Ім'я:
28 березня 2024

популярні новини


Український фільм-міф на Миколайчук OPEN Український фільм-міф на Миколайчук OPEN

На фестивалі покажуть еротичний жахастик «Морена» Сергія Альошечкіна.

28 березня 2024 139
Український трейлер фільму «Ворон» Український трейлер фільму «Ворон»

Нова екранізація культового коміксу та перезапуск легендарної франшизи.

28 березня 2024 114
Трейлер фільму «Погані хлопці: Все або нічого» Трейлер фільму «Погані хлопці: Все або нічого»

Цього літа Вілл Сміт та Мартін Лоуренс повертаються у продовженні культового бойовика!

27 березня 2024 264
Тизер сиквелу «Бітлджюса» Тизер сиквелу «Бітлджюса»

Пустотливий демон повертається і влаштовує хаос у своєму фірмовому стилі.

23 березня 2024 477
Бокс-офіс США. Хороший старт «Мисливців на привидів» Бокс-офіс США. Хороший старт «Мисливців на привидів»

Фільм продовжив успішну серію, яку почали друга «Дюна» і «Панда Кунг-Фу 4».

25 березня 2024 268