Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Не забути Олега Сенцова


Новини: Не забути Олега Сенцова

 Фільм «Процес» про справу Олега Сенцова виходить в український прокат

6 квітня на екрани кінотеатрів виходить документальний фільм Аскольда Курова «Процес» про українського режисера Олега Сенцова, який нині перебуває в ув'язненні на території РФ. Частина зборів від продажу квитків буде перерахована сім'ї Сенцова.
Фільм Аскольда Курова розповідає про суд над Сенцовим і спроби родини, друзів та адвокатів звільнити режисера з в'язниці. Назва стрічки – «Процес» – відсилає до кафкіанського абсурду, показуючи, як у тоталітарній державі жертвою бюрократичної машини може стати будь-яка людина.
«Іноді буває важко залишатися простим спостерігачем. Ідея фільму виросла з моєї нездатності змінити щось у темному майбутньому, яке чекало на Олега Сенцова – людини, яка всього лиш хотіла жити у вільній країні і знімати кіно. Цей фільм – можливість знайти і виявити підтримку Олегові не лише від нас, але й від багатьох людей по всьому світу,» – пояснив свої мотиви Куров. «Процес» був знятий за підтримки Естонії, Польщі та Чехії.
Міжнародна прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. Показ було організовано спільно з Європейською кіноакадемією, яка впродовж двох років закликає до звільнення Сенцова. Лист із такою вимогою свого часу підписали десятки європейських кінематографістів – Вім Вендерс, Кен Лоуч, Агнешка Голланд, Педро Альмодовар та інші. Перед початком фільму пройшов флешмоб – гості прем'єри підняли таблички з хештегом #FreeSentsov.
Українська прем'єра стрічки відбулася у рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Режисер особисто представив свій фільм глядачам. З 6 квітня «Процес» побачать глядачі у Києві, Вінниці, Запоріжжі, Львові, Одесі, Сумах та Харкові.
Аскольд Куров – російський документаліст, випускник Майстерні документального кіно Марини Разбєжкіної. Основна тематика його робіт – проблеми прав людини і соціальні конфлікти у сучасній Росії.
Алексей Першко 29 березня 2017


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024

популярні новини


Український трейлер фільму «Ворон» Український трейлер фільму «Ворон»

Нова екранізація культового коміксу та перезапуск легендарної франшизи.

28 березня 2024 127
Український трейлер фільму «Пам’ять любові» Український трейлер фільму «Пам’ять любові»

Мелодрама з Пітером Сарсґаардом і оскароносною Джессікою Честейн.

5 березня 2024 792
Новий трейлер фільму «Каскадер» Новий трейлер фільму «Каскадер»

Комедійний екшн від режисера «Швидкісного поїзда» з Раяном Ґослінґом та Емілі Блант.

22 березня 2024 384
Трейлер фільму «Погані хлопці: Все або нічого» Трейлер фільму «Погані хлопці: Все або нічого»

Цього літа Вілл Сміт та Мартін Лоуренс повертаються у продовженні культового бойовика!

27 березня 2024 269
Другий трейлер фільму «Фуріоза: Шалений Макс. Сага» Другий трейлер фільму «Фуріоза: Шалений Макс. Сага»

Приквел «Дороги гніву» з Анею Тейлор-Джой і Крісом Гемсвортом.

20 березня 2024 430