Хороший фільм

Рецензия на фильм: Хороший год
Фильм Хороший год

Режисер Рідлі Скотт по-праву заслужив звання одного з найкращих режисерів у світі. За свою кар’єру він спробував себе в різних жанрах – фантастиці, масштабних історичних фільмах, кримінальних драмах, комедіях… Часом у нього бували і невдачі, але вони ніяк не применшують того факту, що Скотт неодноразово знімав фільми, які по-своєму були новим словом у кінематографі («Чужі», «Той, що біжить по лезу») і започатковували цілі франшизи. Після епічного масштабного фільму «Царство небесне» (2005), яке, на жаль, провалилося в прокаті, Рідлі вирішив «перепочити» і зняти якусь просту душевну комедію. Нею став фільм «Хороший рік» 2006-го року.

Головний герой фільму – успішний гравець на біржі з Англії на ім’я Макс Скіннер. Він заробляє десятки мільйонів доларів, легко завойовує жіночу увагу… коротше кажучи, має все для безтурботного життя. Та одного дня йому приходить звістка про смерть його дядька Генрі, у якого Макс у дитинстві проводив літо і який, по суті, замінив малому батька (що потім не завадило Максові роками не навідувати дядька). Генрі володів віллою у Франції, де вирощував виноградники і займався виноробством. Макс має прийняти права на спадок, а тому вирушає до Франції, щоб швидко продати дядьків маєток. Але подальші події складуються неочікувано: до вілли завітала позашлюбна донька Генрі з Америки на ім’я Крісті, яка хотіла познайомитися з батьком, не знаючи ні про його смерть, ні про те, що вона тепер законний спадкоємець; сам Макс спізнюється на зустріч з керівництвом, через що його на тиждень відсторонюють від роботи, тому він залишається на віллі; а на додачу Макс закохується у офіціантку Фанні з ближнього містечка, з якою він якось зустрічався в дитинстві…

Фільм «Хороший рік» знятий за мотивами однойменного роману британського письменника Пітера Мейла. Судячи з усього, роман часткового автобіографічний, бо автор книги, як і головний герой книги, також покинув успішний бізнес у рідній Англії, щоб оселитися у французькому Провансі.

Екранізацію роману можна однозначно назвати успішною – фільм вийшов справді цікавим, приємним і душевним. Тут знайшлося місце нормальному гумору та іронії. Безумовно, сюжет може видатися дещо наївним, а події передбачуваними, але хто сказав, що так не може бути?

Акторський склад у фільмі досить зірковий. Головну роль Макса Скіннера зіграв Рассел Кроу – ще молодий і худий. Зіграв просто неперевершено: в рухах присутня бадьорість і активність, на обличчі – багатий спектр емоції. Звичайно, Кроу трохи підстроївся під комедійний жанр, але палицю не перегнув. Видно, що не лише «Гладіатора» вміє зображати. В ролі офіціантки Фанні зіграла миловидна і харизматична Маріон Котіяр. Знову ж таки точне попадання в образ. Непогано виступила і симпатична Еббі Корніш в ролі Крісті. Вразив харизмою і акторським досвідом Альберт Фінні в ролі Генрі. Сподобався молодий і перспективний Фредді Хаймор в ролі молодого Макса. Компліментів заслужили Арчі Панджабі в ролі секретарки Джемми, Дід’є Бурдон в ролі винороба Франсіса та Річард Койл в ролі Аміса, Максового конкурента.

З технічного боку, фільм – на висоті. Оператор прекрасно відзняв дуже красиві пейзажі Провансу, монтаж нерідко підкреслює комедійну складову фільму, а музичний супровід включає непогані композиції французьких та британських виконавців.

В цілому, «Хороший рік» - дуже хороша комедія, за переглядом якої варто провести вечір в компанії близьких людей. Дійсно хороший фільм.

0
Зорян 24 апреля 2018