Сценарна деградація - рецензия на фильм Похищенная

Сценарна деградація

Фильм Похищенная

У кінематографі Об’єднаного Королівства, як і в кінематографах усіх інших країн, є фільми хороші і погані. Фільм «A lonely place to die» точно відноситься до останніх, і в основному це провина недолугих сценаристів.

Події фільму розгортаються в горах Шотландії. Група з п’яти альпіністів запланувала чергове сходження до тамтешніх мальовничих скелястих вершин. Але під час походу вони випадково натикаються на підземний сховок, в якому утримувалась викрадена з метою викупу дівчинка. Альпіністи хочуть вивести дівчинку до найближчого міста, але викрадачі починають полювання на нещасливих героїв…

На початку фільм «Самотнє місце, щоб померти» (саме так перекладається назва) або «Викрадена» (так його «назвали в нас) нагадує рядовий фільм про переслідування, в стилі «Сірого», який вийшов у тому ж 2011 році. Тільки ось сценарна дурість, якою перенасичений фільм «Викрадена», не дозволяє назвати його навіть «середнячком» у своєму жанрі. А все починалося не так і погано. Звичайно, перші 20 хвилин фільму – тупо ні про що, глядача надто довго знайомлять з героями фільму. Але коли закручується основна інтрига, фільм трохи пожвавлюється, починається біганина по лісах і пагорбах, головні герої ведуть себе не надто тупо. Але вже в середині фільму відчувається, що сценаристів надовго не стало і далі вони почали городити таку несусвітню дурню, що нормально сприймати фільм стає неможливо. Коли дія фільму переноситься в місто, де викрадачі починають раптово «матеріалізуватися» там, де хочуть сценаристи, і розстрілювати цивільних, то сценарна деградація остаточно знищує фільм. В цей момент дійство перетворюється на безглуздий набір сцен, а не на цілісну оповідь. Сценарну дурість міг би виправдати гумор, але вдалих жартів у фільмі немає взагалі – все страшно серйозне.

Актори у фільмі в принципі стараються, але все рівно вийшло якось сухо. Краще за всіх зіграв Шон Гарріс (в ролі Головного Викрадача) – цей актор переконливо зіграв негідника в п’ятій «Місії неможливій», і у «Викраденій» показав реально страшного персонажа. А ось серед акторів, які грали «хороших» персонажів похвалити особливо немає кого – ні Ерагона, ні поліцейську з фільму «30 днів ночі».

Візуально фільм вийшов теж недолугим. Звичайно, оператор старався як міг і вибирав прекрасні плани шотландських гір. Але ось чому для зйомок одних сцен йому видали камеру з високою деталізацією зображення, а для інших – камеру «Go Pro»? Це що, економія на бюджеті? Та ні, швидше банальна халтура.

В цілому «A lonely place to die» - нікудишній трилер, який вийшов провальним по більшості ключових параметрів. Коли вже нарешті творці подібних фільмів зрозуміють, що красиві пейзажі природи і непогані актори навряд чи врятують фільм, де замість нормального сюжету – повний бардак?

Рецензия на фильм Похищенная 0
Зорян 19 сентября 2018