Лицарі кинджалу та любові.

Рецензия на фильм: Шпионы-союзники
Фильм Шпионы-союзники

Шлюби шпигунів приречені

(Шпигуни союзники, режисер Роберт Земекіс)

Шпигунський світ… Він завжди манив небезпекою авантюристів, хоча, зауважу що справжня розвідка, «останній довід королів» – це марудний і педантичний аналіз фактів, довга і кропітка робота з планування операцій. Проте, зазвичай, кіно – та інші жанри мистецтва – надають перевагу висвітлення лише фінального завершення у конкретних спецопераціях, тих, що реалізують кращі з кращих. Звісно, є інтелектуальні картини, на кшталт моєї улюбленої «Дос’є ІПКРЕСС», проте зазвичай це фільми, пригодницького чи комедійно-пригодницького напряму, присвячені вже видовищним подвигам «лицарів плащу та шпаги». Режисер Роберт Земекіс, майстер динамінчого кіно, та сценарист Стів Найт взялись за чергову історію з життя таємних агентів – у картині «Шпигуни-союзники» (Allied), з якою ми зараз і познайомимось.

Сюжет картини зав‘язується зі знайомства на завданні у Касабланці агента французського підпілля Маріанни Босежур та пілота та виконувача особливо важливих доручень англійської розвідки Макса Ватана. Спільне завдання – на грані можливого - у Касабланці зближує двох людей і вони вирішують створити родину. І, незважаючи на війну, вони приймають рішення жити щасливим життям в Англії, незважаючи на нальоти німецької авіації – аж раптом до Макса приходить звістка, що його дружина – агент нацистів, і тепер чоловік має на меті або довести її невинність, або постати перед жахливим вибором.

Власне, що можна сказати – ми маємо надзвичайно красиву, романтичну, чуттєву любовну історію, історію кохання, в обрамленні шпигунської теми, драми і щастя людей в умовах воєнного часу. Власне, сама сценарна реалізація стічки виглядає цілісною, автори вміло поєднують дві основні глави фільму – завдання в Касабланці та «англійську» «родинну» частину, де героям доведеться зустрітись з обличчям недовіри. Це яскраво видно і за зміною кольорів – в першій умовній частині це пристрасні, гарячі кольори, в другій – більш приглушені, - в першій ворог прямий, в другій – більш розмитий… Основною темою все-таки є мелодраматичний настрій, тема пристрасті – як неначе майстерна екранізація витонченого любовного роману. Чого вартує, наприклад, сцена пристрасті на завданні в Марокко, коли навколо бушує пустельна буря… Окремий респект художникам по костюмам, творців яких надихала легендарна стрічка «Касабланка» та «Вперед, мандрівник» – і вони підкреслюють саму чуттєвість історії. Автори вирішили надати «першу скрипку» в цій історії не жорстокості або натуралізму, а саме ніжності, красі – і жорстокій проблемі вибору.

«Шпигуни-союзники» - це передусім фільм дуету виконавців головних ролей Бреда Пітта та Маріон Котіяр. Автори змогли гідно передати усю гаму почуттів, проте все-таки акторка своїм шармом і пристрастю «веде за собою» чоловічу роль. Власне, гра акторів другого плану вміло передає настрій тієї епохи, роблячи фільм по-справжньому масштабним полотном.

Підсумовуючи, можна сказати що «Шпигуни-союзники» - це той фільм, який можна було б дивитись навіть заради чудових костюмів. Проте, якщо до цього додати майстерність акторів, цільний сценарій – тоді можна сміливо сказати, що стрічка буде чудовим вибором для романтиків усіх вікових груп, кому цікаві надзвичайні історії кохання, або навпаки – тим, для хто не може уявити пригодницьке кіно без романтичної лінії.

1

18 июня 2021

Апогей Апогей