Суто літературне вбивство

Рецензия на фильм: Темные преступления
Фильм Темные преступления

Немолодий польський слідчий Тадек поновлює розслідування нещодавно закритої справи про вбивство відомого бізнесмена, чиє тіло було виловлене в річці. Причини поновлення незвичайні: популярний письменник Козлов у своєму романі підозріло точно описав спосіб, яким було здійснено вищезгадане вбивство. Для Тадека письменник стає головним підозрюваним, але слідчий не знає, що вв’язався в незрозумілу для нього гру…

Таким є сюжет фільму «Темні злочини» 2016-го року. Про подібні фільми тяжко сказати щось однозначне: начебто і є цікава детективна історія, але те, як фільм знятий в цілому, не дає можливості скласти чітку позитивну чи негативну думку.

В оповіді є цікаві і неочікувані повороти, але сценарист приберіг їх до другої половини. Першу ж половину глядачеві доведеться спостерігати за неспішним, трохи в’ялим ходом розслідування і особистим життям головного героя, яке з його мовчазної згоди летить у прірву. Але сценаристові Джеремі Броку, який судячи з «Останнього короля Шотландії» та «Орла дев’ятого легіону» ніколи не був генієм у своїй галузі, треба було постаратися зробити історію рівнішою та цікавішою. Бо глядача не зацікавиш тим фактом, що описана у фільмі історія побудована на реальних подіях.

Звичайно, фільм може зацікавити акторським складом. Головну роль детектива Тадека зіграв Джим Керрі. Вийшло в актора в принципі непогано: Керрі переконливо показав поведінку апатичної, байдужої до багатьох важливих (як родИна) речей. Незвично бачити Керрі в такій ролі, враховуючи те, наскільки міцно за актором закріпилось амплуа комедіанта. А ось актор Мартон Чокаш в ролі трохи божевільного письменника Козлова вийшов на всі сто відсотків переконливим: такі ролі підходять цьому колоритному угорцеві. В порівняно невеликій, але важливій ролі виступила Шарлотта Гінсбург. Оскільки безпосередню роль у створенні фільму грала польська сторона, то і пара-трійка відомих польських акторів (як Збігнєв Замаховський та Роберт Вєцкевич) у фільмі засвітились.

З технічного боку фільм вийшов неоднозначним. Похмура картинка в принципі непогана і відповідає детективній атмосфері. А ось операторська робота вийшла якоюсь дивною: дуже часто камера статична, під час розмов оператор постійно показує персонажів анфас, а ось дійсно захоплюючих планів чи красивих пейзажів міста Кракова, де проходили зйомки, помітити не вдалось. Музики, яка б запам’ятовувалась, у фільмі немає.

В цілому від фільму «Темні злочини» віє якоюсь посередністю. При всіх позитивних сторонах, вийшов прохідний детектив, який можна подивитися лише шанувальникам жанру або творчості Джима Керрі, в якого останнім часом з ролями не дуже.

0
Зорян 18 июня 2018

20 июня 2021