Місто злодіїв

Рецензия на фильм: Воры
Фильм Воры

Фільми про пограбування досить популярні в американському кінематографі, оскільки дають можливість своїм творцям не лише прописати цікавий кримінальний сюжет, але й поставити кілька видовищних сцен з перестрілками. Чимало фільмів на дану тему, наприклад «The Town» (2010) і «Три дев’ятки» (2015), здобули високі оцінки глядачів і критиків, а деякі – взагалі отримали культовий статус, наприклад «Heat» (1995). В тому ж напрямку впевнено крокує фільм «Den of Thieves» 2018 року.

Події відбуваються у Лос-Анджелесі, місті, яке, судячи із вказаних на початку фільму статистичних даних, є досить злодійським через кількість пограбувань на добу. Колишній військовий, а нині грабіжник на прізвисько Меррімен збирає подільників для проведення складної операції з викрадення тридцяти мільйонів доларів, точніше, пошкоджених купюр, які готуються до знищення. Такі гроші вигідно вкрасти безпосередньо перед знищенням, оскільки їх ніхто не буде шукати. Про плани Меррімена здійснити пограбування дізнається слідчий відділ поліції на чолі з Ніком О'Брайеном і готує свою операцію по затриманню грабіжників на гарячому…

Українські прокатники вирішили не паритися з назвою і переклали її як «Злодії». Хоча термін «Den of Thieves» означає «місце, яке відвідують злодії, або інші злочинці». Іншими словами – «Злодійська забігайлівка».

Даний фільм є режисерським дебютом Крістіана Гудегаста, який перед цим відзначився лише як сценарист посередніх, але придатних для перегляду фільмів «A Man Apart» (2003) та «Падіння Лондона» (2016). Що ж, Гудегаста можна поздоровити з першим режисерським успіхом – фільм «Den of Thieves» вийшов досить непоганим фільмом в жанрі кримінального трилера-бойовика. Тут на місці і корумповані поліцейські, і хитрі злочинці, і напружені сцени пограбування, і видовищні перестрілки на міських вулицях, і неочікуване закінчення. І незважаючи на те, що фільм іде 2,5 години, він не виглядає тягучим і тримає сюжетну напругу до кінця.

В акторському складі є чимало відомих акторів . Щоправда із знаменитостей поліцію тут представляє лише Джерард Батлер в ролі Ніка О'Брайена. Хоча його персонаж теж далекий від ідеалу – дудлить алкоголь, курить, веде розслідування з порушенням законодавства, зраджує дружині... Але Батлер у подібних ролях жорстких брутальних чоловіків, як то у ролі Царя Леоніда у «300 спартанцях», почувається, наче риба у воді. Тому і у «Den of Thieves» він виглядає переконливими, харизматичним і дуже крутим. Сторону злодіїв тут представляють більше відомих акторів. Пабло Шрайбер зіграв роль Мерріамена; актор хороший, але поки ще маловідомий – на його рахунку з відомих фільмів лише «13 годин. Таємні воїни Бенгазі». Те саме можна сказати і про О'ші Джексона в ролі «Шумахера». Джексон взагалі-то репер, але тепер ось успішно пробує себе в кінематографі, як і його батька Айс К’юб. Ще один відомий репер в акторському складі – Кертіс «50 центів» Джексон. Цей репер вже давно знімається в кіно і можна сказати, що у нього непогано виходить. У всякому разі, ролі злочинців йому підходять. І ні, він не родич О'ші, незважаючи на прізвище, колір шкіри і професію репера. Також у фільмі відзначився майстер епізодичних бандитських ролей Еван Джонс.

Технічно фільм також виглядає пристойно, як на свій 30-мільйонний бюджет: картинка якісна, операторська робота дуже хороша, монтаж не нервує.

В цілому, «Den of Thieves» - дуже якісний кримінальний бойовик-трилер. Шанувальникам фільмів про пограбування рекомендується до перегляду. Звичайно, не факт, що фільм сподобається усім, враховуючи тематику і тривалість фільму, але це вже питання смаку.

0
Зорян 29 апреля 2018

19 октября 2019