Культовий нездара

Рецензия на фильм: Горе-творец
Фильм Горе-творец

Американський фільм «Кімната» («The Room») побачив світ у 2003-у році, отримавши розгромну критику і провалившись в прокаті. Однак з плином часу фільм набув культового статусу, був «порваний» на цитати, а його творців зробив одними з найвідоміших людей у світовому кінематографі. Особливо це стосується режисера/сценариста/продюсера/виконавця головної ролі Томмі Вайсо. Ця ексцентрична особа, чиє походження і джерела прибутків та фінансування фільмів досі залишаються таємницею на рівні світових теорій змов, прославилась завдяки своїй акторській грі, яка була до того бездарною, що викликала (і викликає) нестримний сміх. Як то кажуть, все настільки погано, що навіть добре, чувак зайшов у зал слави кінематографу з чорного ходу.

На хвилі популярності фільму у 2013-у році актор Грег Сестро, який також знімався в «Кімнаті» і є близьким другом Вайсо, написав книгу «Горе-творець» («The Disaster Artist»), в якій описав історію свого знайомства з Вайсо, рішення переїхати до Лос-Анджелеса, непрості пошуки акторських ролей та оповідь про зйомки фільму «Кімната». Книга була успішною, і вже на її основі у 2017-у році вийшов однойменний біографічний фільм.

Знімати «Горе-творця» взявся досить відомий і талановитий Джеймс Франко (ФрАнко, не ФранкО). Точніше, він виступив режисером і продюсером фільму, а також втілив на екрані образ самого Томмі Вайсо. Судячи з усього, Вайсо – це такий собі аналог Еда Вуда, ще одного режисера, який в плані драматургії був повним нездарою, але разом з тим був оптимістом, переконаним, що створює шедевральний фільм. У чомусь вони обоє виявились правими. Вайсо у фільмі (і, судячи з усього, в житті) створює враження дитини, замкненої у тілі дорослої людини: для нього не існує якихось обмежень, здійснити спонтанну подорож за тридев’ять земель для нього звичайна справа, а сам він може легко образитися, якщо йому приділятимуть менше уваги, ніж було досі. Але і своє походження, і джерела прибутків Вайсо вперто приховує. А коли береться знімати власний фільм, то показує себе хоч і бездарним кінематографістом, але досить авторитарним керівником. І коли перший власний фільм нарешті готовий, але публіка сміється, Вайсо, незважаючи на розчарування, таки знаходить у собі певний здоровий глузд, і називає свій фільм, який був задуманий як глибока мелодрама, комедією…

Акторська гра Франко викликає однозначний захват, особливо в тих, хто бачив фільм «Кімната» та інтерв’ю самого Вайсо. Франко з усією скрупульозністю відтворив емоції, міміку, вимову і навіть ходьбу Вайсо. Судячи з усього, Вайсо активно консультував Франко, бо сам активно розрекламував «Горе-творця» і навіть засвітився в ролі-камео у сцені після титрів. Не відстає у акторській майстерності і брат режисера Дейв Франко, який не менш переконливо зіграв Грега Сестро, близького друга Вайсо, який спочатку вчиться у Томмі бути сміливим та нескованим стереотипами. І в кінці, незважаючи на виникнення конфліктів, Томмі та Грег залишаються друзями.

Решту акторського складу «Горе-творця» можна також назвати «зоряним». Щоправда, більшість відомих акторів, таких як Шерон Стоун, Брайан Кренстон, Брайан Гаскі та інших, тут з’являються лише на пару секунд. Ну хіба що деяким знаменитостям, як Сет Роген і Джош Хатчерсон дали більше екранного часу.

Фільм вийшов дуже цікавим і досить смішним. Споглядати дивовижні пригоди Томмі та Грега, та дещо божевільні вчинки героїв до біса весело. Щоправда, ближче до кінця фільм дещо відходить від комедійного жанру, віддаючи перевагу більш драматичній атмосфері. Але так навіть краще. Неможливо казати, наскільки достовірні викладені у фільмі факти реальної історії зйомок «Кімнати», але все виглядає правдоподібно і дуже смішно. Завдяки фільму глядач зможе дізнатися історію появи усіх найвідоміших фраз (наприклад, "Oh, hi Mark", "What a story, Mark") і сцен (наприклад, ідіотських постільних сцен) з «Кімнати», окремі з яких були перезняті з участю акторів «Горе-творця», щоб можна було зрозуміти, наскільки відповідально Франко з компанією віднеслись до своєї роботи.

Технічна сторона в даному випадку не грає суттєвої ролі. Картинка у фільмі нормальна, але постійна тряска камери дещо надоїдає. Видно, що бюджет фільму, за сучасними мірками, невеликий – 10 млн. дол. (по суті, це бюджет фільму «Кімната», правда в останньому неясно, на що була потрачена така сума).

В цілому, фільм «Горе-творець» - чудова біографічна комедія з хорошими акторами, цікавою історією та прекрасним гумором. Фільм, можна сказати, вчить вперто іти до своєї мети, особливо, якщо ти митець. Хоча, з іншого боку, не дуже й хочеться, щоб всякі нездари бралися знімати фільми – низькоякісного непотребу в світовому кіно і так не бракує.

0
Зорян 01 апреля 2018

14 октября 2019