Ефект кролика - рецензия на фильм Донни Дарко

Ефект кролика

Фильм Донни Дарко

Які тільки дифірамби не співали у бік фільму «Донні Дарко». Мовляв, це дуже філософський фільм, наповнений символами, що це розумна фантастика, що це призабутий і недооцінений шедевр, та й взагалі один з найкращих фантастичних фільмів в історії людства. Але після перегляду фільму в голові крутиться лише одне запитання: за що фільм отримав такі високі оцінки?

Події фільму відбуваються у 1988 році. Сюжет розповідає про молодого хлопця на ім’я Донні і на прізвище Дарко. Хлопчина живе з батьками і двома сестрами, вчиться у школі, веде себе як звичайний дивак. Донні – сновида, тому нерідко прокидається за межами дому. В напівсонні він бачить якусь загадкову постать в костюмі страшного кролика, яка говорить, що скоро настане кінець світу…

Якщо коротко описати фільм «Донні Дарко», то найбільше підходять слова: «нудний», «нецікавий» та «сюжетно незв’язний». На екрані розгортаються якісь незрозумілі і малозначущі події, стежити за якими вкрай нудно і нецікаво. Часом взагалі складається враження, що у творців фільму не було нормального сценарію, а лише безсистемний набір сцен та ідей. У нас фільм про школу? Добре, вставимо обов’язкових хуліганів, які не грають ніякої суттєвої ролі у фільмі, лише погрожують головному героєві. Ми казали, що у нас тут трилер? Добре, додаємо загадкового персонажа в ідіотському костюмі. Ми казали, що у нас буде фантастика? Додаємо сюжетно не виправдане переміщення в часі. Коротше кажучи, вийшов фарш замість сценарію.

Фільм поставлений настільки недолуго в режисерському плані, що повністю позбавлений будь-якої атмосфери: ні тобі жаху, ні тобі напруги, ні тобі банального інтересу до того, що відбувається. У відгуках часто згадується, що це фантастичний фільм. Так ось, елементи фантастики у фільмі присутні лише у самому кінці. І то неясно, чи головний герой (як твердять оглядачі) справді здійснив подорож у часі, чи більша частина фільму – передсмертний гарячковий сон хворого на голову головного героя. Ну, а якщо все ж таки здійснив подорож у часі, то ясно, звідки творці фільму «Ефект метелика» черпнули натхнення. Щоправда, у творців «Ефекту…» вийшов непоганий фантастичний фільм з елементами соціальної драми та філософії, який ще й врятували тестові перегляди, на яких попросили змінити тупикове закінчення. А ось «Донні Дарко» не рятує ніщо – навіть режисерська версія.

З акторського складу звичайно ж виділяється ще молодий, але талановитий Джейк Джилленхол в ролі Донні: ходить такий із загадковим обличчям і корчить гримаси хворого на голову психопата. У фільмі ще знялась його сестра Меггі, яка і у фільмі є сестрою головного героя. Більше про акторів немає чого сказати.

Остаточно добиває фільм його візуальний бік: блякла картинка, дивакуватий монтаж з раптовими «прискореннями» і такими ж раптовими «сповільненнями», музичний супровід, який включається невпопад, і лише оператор більш-менш справився з роботою.

В цілому, «Донні Дарко» - нудний і безідейний фільм, з рваним і нецікавим сюжетом. А заодно і яскравий приклад того, що високі оцінки критиків та високі рейтинги на сайтах, присвячених кіно – це не гарантія хорошого фільму. До речі, до фільму зняли неофіційне продовження, до якого творці «Донні Дарко» не мають ніякого відношення. Продовження отримало низькі оцінки. Ну, враховуючи те, яким вийшов перший фільм, важко собі уявити, як можна було зняти ще гірший фільм.

Рецензия на фильм Донни Дарко 0
Зорян 19 сентября 2018