Collusion / Collision

Рецензия на фильм: Двойные жизни
Фильм Двойные жизни

Non-Fiction – так англійською назвали цей фільм вийшов дуже французьким. В нашому прокаті назву переклали дослівно з французької. Тут визнані зірки їхнього кінематографу у головних ролях. Іронічний гумор. Любовні адюльтерські заморочки. Легко сприймається. Близько 100 хвилин активних дій на екрані вимагають зосередженості при вловлюванні суті тем діалогів.

Суть сюжету проста і викладена в анотації. Гійом Кане, який «посоліднішав» з віком, грає видавця Алена. Перед ним стоїть актуальна дилема – друковані книжки чи електронні чи аудіо…Чи якийсь вдалий симбіоз. Він бере на роботу Лору (донька-підліток героїні Софі Марсо в «Лол»), яка легко орієнтується в сучасних технологіях і ґаджетах. Мислення і розмови у неї носять алгоритмічний характер. Обом стає настільки цікаво в темі e-book vs print book, що вони продовжують дискутувати одразу і щоразу після оргазму. Перед Жюльєт Бінош, яка грає дружину Алена (Селенá) стоїть мабуть найбільш багатогранне у фільмі завдання. Вона тут знімається і в «кіно в кіно», і дружина, і коханка, і помічниця чоловіка у перечитуванні текстів. Її залученість у якомусь другосортному телесеріалі виявляється мало кому потрібною. В тому числі і їй. «Поціновувачки» її таланту до ладу не знають «Collusion» чи «Collision» називається її серіал, якому вже 4-й сезон. Є ще друг Алена, з яким має стосунки Селенá - Леонар. Він, як і його товариш, перебуває в кризі середнього віку і відповідно самокопанні, рефлексіях тощо.

Цінність фільму, на мою думку, полягає у розгортанні на фоні книговидавництва питань глобалізації, діджиталізації і т.ін. Діалоги – найцінніше, що є у «Подвійних життях» (оголеними грудьми французьких зірок глядача не здивуєш). Впевнений, кожен знайде в них дилеми і парадокси сьогодення. Наприклад, видання збірок з повідомлень у Твіттері відомих блогерів у вигляді електронних книг. Оскільки публікація електронного листування вже дещо у минулому. Або ж написання тексту для кращої індексації в Google. Нічого іншого Non-Fiction не бракує, хіба що більш виразної кінцівки, яку обіцяє атмосфера, дух усього сюжету. Вітчизняний кінопрокат поповниться цікавою позицією для своєї нішевої аудиторії.

0
ysadoviy 10 апреля 2019

17 февраля 2020