Маленькі люди з великим серцем

Рецензия на фильм: Уменьшение
Фильм Уменьшение

Людині властиво фантазувати –«а що було б, якби?». Автори фільму «Зменшення» (Downsizing) – режисер Олександр Пейн, що, разом з Джимом Тейлором (доречі, давній партнер режисера у творчості), виступив автором сценарію – пофантазували на тему зменшення людей та тварин, можливості існування мініатюрного світу, суспільства, поряд з «великим», їх співіснування – втрат та перспектив.

Отже, в одному з норвезьких інститутів, доктор Йорген Асбьоргсен (Рольф Лассгард), відкриває технологію зменшення – через нескладну медичну процедуру, можна зменшити будь-який живий організм до майже мініатюрних масштабів. Спочатку «зменшується» колонія відчайдухів, а потім стає зрозуміло, що будь-який пересічна людина може дозволити собі «шикарне життя» у зменшеному вигляді – адже за їх скромні статки у зменшеному вигляді вони можуть вести життя мільйонерів. Цю процедуру вирішують зробити і Пол Сафранек зі своєю дружиною, Одрі, яка в останній час «передумала», - і її чоловік намагається знайти себе сам у новому «мініатюрному» світі. Там він знайомиться з дисиденткою Нгок Лан Тран, що втекла від переслідувань тоталітарного режиму, та дрібним авантюристом Душаном Мірковичем – та разом з ними буде намагатись знайти новий сенс життя.

Власне, історія «Зменшення» - це сатирична історія суспільства споживання, та протиріч, які в будь-якому випадку виникали і виникають. Спонукальним мотивом для зменшення основної маси не є бажання зменшити навантаження на планету, а лише перспектива споживати ще більше. Проте і сама технологія виявляється в чомусь підступною, оскільки як дізнаємось (на щастя, лише мимохідь)використовується і людьми з не досить гуманістичними планами. Завдяки самій людській природі, і саме утопічне «зменшене» життя розпадається на типове класове суспільство, і вже від нового поділу кожен шукає порятунок – а чи у бункер під землю, а чи як Пол – у гуманістичну місію допомоги найнезахищеним.

Настрій стрічки легкий і мінорний, автор іронізує щодо багатьох сучасних проблем людства, висновку, що єдиної панацеї нема, проте потрібно боротись за кожну миттєвість життя. Так само, автор приймає «зменшених» як вони є – з їх забобонами, часто егоїзмом, почуттями, що перетікають один в одне, або лише рівний настрій «споживати і споживати». Сюжет виглядає цільним, проте дещо затягнутим, проте автори змогли сказати все, що вважали за потрібне. Операторську роботу вирізняє високий рівень виконання, зменшуваний світ ми розумієм через умисно неправильні пропорції людей та предметів – і їх взаємодії з великим світом.

Метт Деймон втілив філософського героя, Пола, «зменшення» якого дозволило нарешті «відкрити себе», знайти баланс між радощами життя, альтруїзмом та новим коханням до Нгок Лан Тран (акторка Хонг Чо), - проте на перший погляд авантюрист Душан (Крістофер Вальц) допомагає героям розібратись в душевних пошуках. Герої другого плану втілюють ті ж самі, знайомі нам у великому світі соціальні прошарки суспільства, а сам факт втілення у «крихітному» світі робить ці переходи ще більш гротескними (пам’ятаєте, «Незнайка на Місяці»?)

Як підсумок. «Зменшення» - це в певному сенсі дещо іронічна, дещо сатирична стрічка, яка розглядає проблематику «суспільства споживання», людських стосунків в ньому - яка більш підійде до неквапливого, ліричного сприйняття – для широкого кола глядачів.

1

23 июня 2021

Апогей Апогей