Сім скучних днів в аеропорту "Ентеббе"

Рецензия на фильм: Операция Энтеббе
Фильм Операция Энтеббе

Режисера Жузе Паділью можна назвати одним з талановитіших бразильських режисерів – він зняв такі чудові фільми як «Tropa de Elite» (дилогія дуже динамічних кримінальних трилерів), а також у 2014 році успішно перезапустив франшизу про «Робота-поліцейського». Але після виходу фільму «Ентеббе» у 2018 році складається враження, що або талант режисера почав давати збій, або Паділья просто взявся за незрозумілу для себе тематику.

В історії спецоперація «Ентеббе», або як її назвали ізраїльські спецслужби «Операція «Кульова блискавка», вважається однією з найуспішніших антитерористичних операцій. У липні 1976 року семеро палестинських бойовиків та німецьких націоналістів лівого спрямування захопили французький літак і посадили його в аеропорту «Ентеббе» в Уганді за згодою тодішнього лідера країни Іді Аміна. Оскільки літак летів з Тель-Авіва і на борту було багато ізраїльських громадян, метою захоплення літака було змусити уряд Ізраїлю відпустити з тюрми ув’язнених палестинських військових. Впродовж семи днів, поки йшли в’ялі переговори, ізраїльські спецслужби підготували операцію з визволення заручників і успішно її реалізували. В ході операції були убиті всі семеро викрадачів літака і сорок п’ять угандійських військових. Зі сторони ізраїльських спецслужбовців було вбито лише одного – Йонатана Нетаньяху (брата майбутнього прем’єр-міністра Ізраїлю), п’ятеро було поранено. Зі ста шести заручників загинули четверо. На «прощання» ізраїльські спецслужбовці підірвали тридцять літаків Іді Аміна.

Успіх військової операції в аеропорту Ентеббе набув розголосу. На основі цієї події було знято кілька фільмів. Але фільм 2018-го року точно не є найуспішнішим з них.

Проблема фільму є у непродуманості його сюжету – події подані рвано, неритмічно, сценарист регулярно відволікається на малозначущі події, наприклад, на ізраїльські танці, залишаючи за бортом справді цікаві факти. Зрозуміло, що Паділья хотів охопити максимум події, наскільки йому дозволяв хронометраж і, складається враження, що він відкусив більше, ніж зміг проковтнути. Глядачеві, звичайно, показують планування викрадення літака, мотивацію деяких викрадачів, захоплення літака, підготовку операції «Кульова блискавка»… Але все показано поверхнево, скучно і сухо. Спостерігати за сидінням в аеропорту досить нудно. А сама операція з визволення заручників подана вкрай рвано з мінімумом фактів та деталей. Видовищних бойовий сцен у фільм також не завезли. Звичайно, сюжетних ідіотизмів, які б відволікали від перегляду, небагато, але й цікавим фільм не є.

Персонажі фільму вийшли також непродуманими. Зі сторони викрадачів більш-менш прописані лише троє – двоє німецьких націоналістів у виконанні акторів Розамунди Пайк і Даніеля Брюля, та палестинський військовий, чия родина була вбита ізраїльтянами. Але якщо мотивація до викрадення в останнього є, то чому у викраденні взяли участь німці – неясно. Не запам’ятовуються навіть їхні імена. На додачу викрадачі у фільмі зображені не такими вже й поганими людьми – турбуються про в’язнів, спілкуються з ними, тому жодної сюжетної напруги у фільмі не відчувається. Навіть Іді Амін представлений відносним добряком, хоча в реальності він мав репутацію вкрай жорстокого правителя – наприклад, після визволення заручників він наказав вбити пасажирку літака, яка опинилась в угандійській лікарні, а заодно віддав наказ вбити сотні кенійців, які проживали в Уганді, як помсту за те, що Кенія допомагала ізраїльтянам в проведенні операції. Зі сторони ізраїльських спецслужб виділяється персонаж прем’єр-міністра Іцхака Рабина, який показаний у фільм вкрай обережним і дещо наляканим політиком, а також міністр Шимон Перес, який на противагу Рабину, стійкий і сміливий, не йде на поводу у викрадачів і від початку підтримує проведення операції з визволення заручників.

З технічної сторони фільм знятий непогано, але не більше. Так що в цілому, фільм «Ентеббе» вийшов вкрай посереднім.

0
Зорян 26 июля 2018