Апогей

Рецензия на фильм: Форсаж 9: Неудержимая сага
Фильм Форсаж 9: Неудержимая сага

У мене лисина стає дибки

Форсаж 9

Буває, людина досягає певних професійних висот,  і її думці, точці зору, вірять «на слово». І так само часто, ця людина цим правом зловживає. Так само буває і з кіно- взявши увагу глядача сюжетом, цільними персонажами, в подальшому франшиза часто зводиться до абсурду, більше експлуатуючи популярність перших частин. Дещо подібне і сталось з автосерією «Форсаж» (розпочату у 2001 році),на екрани виходить її дев‘ята частина – «Форсаж 9» ((англ. F9) режисера Джастіна Ліна – проте, забігаючи вперед, успіху серед глядачів це не зашкодить

Так, сюжет франшизи вже давно покинув царину криміналу і успішно освоює територію Джеймса Бонда та супершпигунів. На цей раз Домініку і його команді потрібно буде зруйнувати плани власного брата,  - Джейкоба, його компаньйона Отто та кіберзлочиниці Сайфер втілити зловісний план. Останній полягає не більше, не менше в контролі за абсолютно всіма електронними пристроями на планеті, а особливо – ядерними ракетами. Проте сценарій пішов ще далі – кожна сюжетна ітерація «обґрунтовується » неймовірними за рівнем абсурда рішеннями.

Останнє, правда, йде тільки на користь – драйв стрічки настільки високий, що часто глядач може не сумніватися, що так буває. Магніти, що переносять машини через прірву на літаку, безпечні падіння з триметрової висоти, кулі, що ідеально не чіпають головних героїв, можливість проїхати мінне поле лише просто розігнавшись, машина в космосі – фізика і фізіологія не для творців серії. Паралельно з основними подіями, глядач повертається до історії загибелі батька героїв – і десь поблизу прям таки ридають канони індійського кіно. Проте, якщо прийняти, що фальшива драма є розчином, що цементує фантастичні (і за самою можливістю, і за ступенем дійства як видовища) трюки –то, як кажуть, все ок. А якщо в якості приправи додати можливості технології IMAX, то «питань нема».

Гра акторів. Загалом, видно що їм важко – важко в плані в котрий раз читати театральні діалоги про родину, настільки важко, що вони вклали в них всю свою майстерність і талант. Він Дізель в ролі Домініка Торетто повторює монологи про родину, і йому важко вдвічі, оскільки зрозуміло, що актор, з його досвідом, міг би привнести в кіно набагато більше – проте, чи будуть настільки вдалі ролі?. І якось свіже віяння ми бачимо саме в антогоністах – у аж родичеві диктатора - Отто (Туе Ерстед Расмуссен) та кіберзлодійці Сайфер – у виконанні Шарліз Терон.

Щодо висновку. Загалом, автори не шукали чогось нового – і звісно нас очікує і «Форсаж 10», що вийде в наступному році, і ще, і ще, і ще. Мабуть, і сама франшиза, переживе виконавців головних ролей – ставши в один ряд з такими циклами, як, наприклад, цикл про «Джеймса Бонда».

0

15 июня 2021

Спокуси великого міста Спокуси великого міста