Страсті за атестатом

Рецензия на фильм: Зачётный препод 3
Фильм Зачётный препод 3

Освіта грає важливу роль в житті людини – це основна інвестиція в майбутнє. Проте, школа – це і центр молодіжного життя, в якому відбувається в більшості щасливі, проте разом і трагічні, події, а також яка є дзеркалом соціального малюнку суспільства. Так само, індустрія кінематографу присвятила «шкільному напряму» ряд художніх стрічок, одну з яких – комедію режисера і автора сценарію Бори Дагтекіна «Відпадний препод 3» (Fack ju Göhte 3), представлену компанією «Своє кіно» - яка виходить в український прокат з 19 квітня , яку розглянемо нижче.

Отже, колишній злочинець Зекі Мюллер (Еліас ЕмБарек), а тепер вчитель, стикається з тим фактом, що його підопічні категорично не хочуть вчитись, бо для них вибір тільки один – влаштуватись на роботу, яку запропонує центр працевлаштувань. Разом з тим, якщо його клас не здасть іспит на атестат (ЗНО), то Школу Гете розформують, а директорка Гудрун Гекстер (Катя Рейман) погрожує «викрити» колишнього крадія поліції. Отже, тепер Зекі потрібно застосувати весь свій досвід і харизму, щоб витягти школу «по усіх позиціях», а саме головне – влаштувати майбутнє своєму класу, з яким здружився.

Власне, «Відпадний препод 3» - це якщо сказати напряму, то набір скетчів зі шкільного життя, такий собі гротеск і водевіль, смішного і серйозного. Так, гумор стрічки – багато в чому сміливий, яскравий, назвати його інтелектуальним не можна, проте з європейською традицією його ріднить непом’якшена (що відрізняє її від голлівудського кіно) брутальність та сміливість жартів. Операторська робота часто лежить в площині такого собі ТВ-шоу, якщо хто пам’ятає, багато в чому це «Ералаш» (радянський гумористичний кіножурнал про життя школи) по-німецьки, хоча самі епізоди вміло припасовані завдяки схематичній сюжетній лінії. Тут ми побачимо і вчителів, що «віджигають» з учнями, і «комедію положень», і усі грані того, що називається «молодіжним бунтом».

Проте, разом з тим, стрічка не виглядає однозначним легковажним кіно, моменти жартів «цементуються» поглядом автора на сучасну Європу – мультикультурне та багатонаціональне суспільство, що зазнає трансформації і вирішує сучасні їй проблеми. Є епізод, присвячений біженцям з Сирії, є проблематика соціальних проблем – як, наприклад, поширення шкідливих звичок, відсутність мотивації в «проблемних» прошарках суспільства, проблеми у стосунках учнів – один з одним (проте це «вічна») та «перехідний вік» у всій його красі.

Акторський склад в більшості не знайомий українському глядачу, проте це робить враження більш «свіжим». Через підбір акторів ми бачимо той зріз сучасного німецького суспільства на теперішній час, про який згадали вище, хоча, можна відзначити, сама специфіка стрічки змушує акторів трохи «перегравати».

«Відпадний препод 3» -це як проста «як п’ять копійок» стрічка на раз, проте досить своєрідна,оскількивідчуває теперішній малюнок і проблематику «не глянцевої Європи», яку цікаво подивитись експромтом, між справами і максимально легковажно.

1

24 июня 2021

Апогей Апогей