Історія перемоги

Рецензия на фильм: Фердинанд
Фильм Фердинанд

Життя – це боротьба, - проте і у вирі якої все живе знаходить потяг до любові. І – навпаки – сенс боротьби є часто правом вибороти право кохати. Так, цей вічний взаємозв‘язок і вирішив розкрити письменник Ліф Мунро у своїй дитячій книзі «Історія Фердинанда», на основі якої чарівники зі студії Blue Sky Studios та компанії 20th Century Fox, та режисер Карлус Салдани створили анімаційну стрічку «Фердинанд».

…Отже, на фермі «Casa del Toro» підростає нове покоління биків – і лише один з них, Фердинанд, не мріє про славу на арені,- як його «друзі по навчанню» Кістяк, Гуапо, та Вальєнте – а мріє про життя посеред квітів, в які він просто закоханий. Одного разу, Фердинанду випадає шанс втекти з ферми, і він опиняється в родині Пако та його дочки Ніни, а також – цілого світу польових квітів. Проте минуле, як кажуть, «не відпускає» і він опиняється знову в тренувальному закладі, і тим більше – його відбирає для останнього бою матадор Ель Прімеро, - проте завдяки старим і новим друзям , як, наприклад «штатний психолог ферми» - дивакувата «коза-втішальниця» Лупе, Фердинанду доведеться прийняти поєдинок – і пройти певний етап дорослішання.

Стилістично анімаційна стрічка виглядає однолінійною, дуже легкою для сприйняття як дітям, так і дорослим, - власне, автори як тільки могли, «згладили» гострі кути. Так само характери вбачаються, з точки зору дорослого – досить схематичними, проте не примітивними. Цікавий і підтекст, - як можна виграти бій, який, в даному випадку - за правилами кориди, не можна виграти силою?..

…Авторові цих рядків дістався щасливий випадок побачити цей мультфільм у версії 3D-4DX – так, так саме знаменитий формат інтерактивного кіно – як варіант презентації залу з даною технологією в київському кінотеатрі мережі «СінемаСіті». З огляду на настрій фільму, 4DX-ефекти не виглядають нав‘язливими, так само як і інші версії, не будуть виглядати переобтяженими надмірною динамікою чи графікою, яка разом з тим продумана і якісна.

В підсумку можна скзати, що Фердинанд – майже ідеальний «сімейний» анімаційний фільм, достатньо динамічний, продуманий, і не зовсім не переобтяжений сюжетними ходами. Власне, він більше підійде дитячий аудиторії, несучи і виховну роль розвінчування насильства як розваги, - проте – в якому дорослому не живе дитина?!

0

15 июня 2021

Апогей Апогей