Роберт Ленгдон проти Апокаліпсису

Рецензия на фильм: Инферно
Фильм Инферно

Если б не было ада и рая,

Их бы выдумал сам человек.

(Сергій Єсенін)

Фільм «Код да Вінчі», з вже кінотрилогії про пригоди професора Роберта Ленгдона, в чомусь став знаковою стрічкою – мабуть, в тому, що зазнав суттєвої уваги у вигляді критики з боку релігійних організацій, - в сенсі з їх точки зору «неправильного трактування» Священного Письма. Проте, закономірно, що скандал пішов на користь дітищу режисера Рона Ховарда за книгою Дена Брауна – стрічка отримала шалену популярність. Потім були «Яноголи та демони», і ось зараз автори нас ведуть усіма колами «пекла Данте». І як це воно зустрітись з найжахливішим – саме це ми взнаємо з авторами нового пригодницького фільму «Інферно».

Отже, професор Роберт Ленгдон прокидається в лікарні Флоренції – втративши пам‘ять, не розуміючи, що ж сталось напередодні. Натомість вир подій зразу захоплю його –зразу потрібно втікати від загадкових нападників, а на кону – не багато, й не мало – доля усього людства. Все ускладняється тим фактом, що крім розгадування загадок, потрібно взнати – хто друг, хто ворог, хто йде у бій в фанатичній схватці «очистити» людство, а хто – лише за корисливі інтереси. Тут є і таємна організація найманців, є і послідовники мільйонера-фанатика, і навіть Всесвітня Організація Охорони Здоров‘я, яка діє такими самими методами і оперує такими ресурсами, скажемо, масштабами ЦРУ.

Сюжет розвивається «зразу», тут нема ліричної розкачки – що, на мою думку, дуже додає плюсів стрічці. Власне, так само, сюжет достатньо динамічний, всі його частини добре припасовані, і що саме найкраще – що в ньому нема якихось, як кажуть, очевидних логічних промахів або розбіжностей, зайвої «води». Релігійна тема залишилась лише в декораціях чудових соборів Середньовіччя та власне тематиці кіл пекла з «Божественної комедії» Данте – та у його чудових сонетів. Події відбуваються в стилі такого собі квесту, в обрамленні атмосфери політичного трилера «європейського стиля», хоча б сказав, що все настільки точно дозовано, що іноді хотілось би навіть деякої імпровізації. Операторська робота багатопланова, вона однаково гарно робить акценти як на вмілій «грі» предметів в кадрі, так і передає динаміку подій. Музикальний супровід в авторстві легендарного композитора Ханса Ціммера чітко і майстерно передає настрій стрічки. Цікавим рішенням є вкраплення «теплої» кольорової гами для ілюстрування спогадів героїв.

Щодо гри головних персонажів – Том Хенкс чітко і майстерно розкриває постать професора – досвідченого і захопленого черговим ребусом професіонала, проте, не більше і не менше, без певного «вогника». Натомість, мені більше запам‘яталась роль лікарки Сієни Брукс – втіленої актрисою Фелісіті Джонс – яка змогла продемонструвати шлях цього образу – від ніжної, майже наївної дівчини, до вольової «рокової жінки». Взагалі-то якщо додати до цих образів персонажі доктора Елизабет Сінски (актриса Сідсе Бабет Кнудсен), голови Консорціума Гаррі «Шефа» Сімса (болівудський актор Ірфан Хан) та ексцентричного мільярдера Бертрана Зобриста (Бен Фостер)– ми отримаємо образи, на яких зроблений основний акцента. З ролей другого плану тут, думаю, свідомо знятий акцент - що дійсно зробило фільм в дечому театрально-драматичним.

Як висновок. «Інферно», мабуть, не буде претендувати на роль такого собі «відкриття у жанрі», проте його якісна операторська робота, майстерний музичний супровід зроблять його тим фільмом, який буде гарним рішенням у дощовий осінній вечір, наповнивши його справді гарячими італійськими пристрастями.

0

22 июня 2021

Апогей Апогей