Разом ми - фруктовий сад! - рецензия на фильм Лига справедливости - Kino-teatr.ua

Киев
мова

Разом ми - фруктовий сад!

Рецензия на фильм: Лига справедливости
Фильм Лига справедливости

Новий фільм Зака Снайдера ставить перед собою одну-єдину мету – за будь-яку ціну не дати Marvel вирватися вперед за кількістю фільмів. І не має значення, що на повнометражну стрічку якісного матеріалу DC не має. Гра забувається, рахунок залишається.

Ще до недавніх пір кіновсесвіт імені Супермена-Бетмена можна було вважати орієнтованим на більш дорослого глядача, ніж «веселі картинки» від Marvel. У стрічках DC відчувався посил, що їхня аудиторія – це ті люди, кому вже «за ...»; ті, хто зрозумів життя, встиг розлучитися та змінити роботу; ті, хто бачили Бетмена у виконанні Майкла Кітона. Тому на противагу «заклятим друзям», свою продукцію вони випускали в нуарній обгортці, з неоднозначним наповненням, який інспірував думки про складнощі буття.

Але переглянувши «Лігу справедливості», глядач разом із дворецьким Альфредом може занудьгувати за тими часами, коли найбільшу загрозу становили заводні пінгвіни з вибухівкою (привіт тобі, Денні де Віто з «Повернення Бетмена»!).
Марвелівский Нік Ф'юрі збирав своїх «Месників» протягом декількох фільмів, починаючи з першої «Залізної людини». Кожен герой потрапляв до його команди вже зі своєю індивідуальною історією. Сценаристи «Ліги» вирішили зрізати кута, тому їхній Брюс «Я-Багатий» Вейн набирає собі гравців протягом однієї години. Закономірним підсумком такої поспішності стає загін з персонажів із незрозумілими цілями, мотивацією та складними взаємостосунками. Якщо з історією самого Бетмена та Диво-Жінки глядач уже знайомий, то чому варто співпереживати лякливому Флешові, бородатому Аквамену та наспіх зібраному Кіборгу, ладен здогадатися хіба що фанат, який встиг прочитати оригінальні комікси DC.
У суперники їм записаний якийсь Степовий Вовк – погано намальований Портос із хворобою пафосною гигантоманією ( «Захопити всі світи, бугага!!!»). З чого раптом він прискіпується до нашої планети і що робитиме, коли спалить її дотла, не уточнюється. Він б'ється, тому що б'ється.
Дуже часто, коли фільм кульгає на ногу смислового навантаження, його здатна підтримати здорова кінцівка у вигляді операторської роботи та саундтрека. За ці дві складові в «Лізі справедливості» відповідають Фабіан Вагнер (оператор «Ігри престолів» та «Шерлока»), а також Денні Елфман, який написав музику до «Людей в чорному», «Месників» і (який жах!) всіх трьох частин «П'ятдесяти відтінків». Квінтесенцією їх майстерності могла бути фінальна битва, але як тільки-но осідає пил після бою на тлі панельних хрущовок, в залі панує німе питання першої шлюбної ночі «і це все?».
Через сімейні обставини Зак Снайдер був змушений покинути проект на його фінальній стадії. Джосс Уідон, один зі сценаристів «Ліги», який прийшов йому на заміну, вирішив перезняти частину готового матеріалу, але не витримав планку, встановлену попередником. Тому кінцевий продукт виглядає наче клаптикове укривальце, де окремі сцени вражають бідністю постановки, відсутністю динаміки, а також позбавлені будь-якого сенсу.
Як було сказано вище, плюсом попередніх картин DC були спроби наштовхнути глядача на роздуми щодо відносності добра та зла. Якщо подумати над посиланням «Ліги справедливості», то за великого бажання можна побачити в ній відродження надії в людство крізь призму воскресіння одного з персонажів. Але неякісна «зовнішність» губить всіляке поривання заглянути під обкладинку в пошуках основної ідеї.
У підсумку, «Ліга справедливості» замість багатообіцяючого блокбастера вийшла сирою та на порядок слабше своїх попередників, «Диво-Жінки» та «Бетмена проти Супермена». Нова робота DC не здатна нав'язати відчутну конкуренцію третьому «Тору», та може викликати симпатію тільки у найзатятіших прихильників кіновсесвіту.
5 з 10
0
Pavlo Chaplygin 19 ноября 2017