Легенда. Початок

Рецензия на фильм: Видок: Император Парижа
Фильм Видок: Император Парижа

…И хруст французской булки

(з пісні)

В історії є постаті, сама біографія яких, мабуть, цікавіша за будь-яку художню пригодницьку стрічку. Однією з таких є історія життя Ежена Франсуа Відока – людини, що стала засновницею легендарної таємної поліції Франції– «сюрте», а до цього яка втікала з ув’язнення значну кількість разів. Так, в 2011 році вийшов фантастична стрічка Жана-Кристофа Комара, «Відок», а в 2019 році, в Україні, компанія MMD представляє стрічку режисера Жан-Франсуа Ріше «Відок: Імператор Парижа» (L'Empereur de Paris) - версію біографії, переходу героя зі злочинного світу у світ правоохоронних органів. Звісно, цей пригодницький бойовик з історичної точки зору теж більше схематичний, проте ця історія, як версія для зацікавлення має право на життя.

…Отже, Відок в черговий раз біжить з каторги – і потрапляє до нетрів Парижу. В них він зустрічає обійми дівчини Аннетти, що займається крадіжками, а в комісаріаті він робить пропозицію викорінити організовану злочинність з вулиць. Проте самий головний бій - це бій з колишнім найкращим другом, після чого Ежен повинен зробити остаточний вибір.

Якщо дивитись, то маємо чудовий костюмований екшн, (автори намагались підбирати декорації відповідно до часу), в чомусь пафосний, в чомусь – ліричний. Автори не вигадували велосипед, додаючи нові змісти, навпаки, він виглядає менш обтяжений явними гротескними засобами, аніж голлівудські картини, так само як відчувається більша доля натурних «живих» декорацій, аніж «мальованого» заднього плану. Так, в ньому є і придворні бали, і погоні, поєдинки на шпагах, перестрілки, вірність і підступ – з цікавими моментами того часу як «торгівля» орденами і придворні інтриги. Деякі сюжетні переходи викликають запитання, проте загалом – все це – відмінний бойовик «наполеонівських» часів.

Гра акторів. Власне, і тут можна говорити про вдало підібраний склад, до Венсана Касселя і Фреї Мавор, що втілили образи Відока і Аннети, на сюжетних лініях тримається увесь «скелет» сюжетної частини – запитань нема. Так само ціквав епізодична роль Ольги Куриленко в образі інтриганки баронеси Роксана Живерні, і сам склад акторської групи першого та другого планів не викликає нарікань

Щодо висновку. Так, ми маємо стрічку, скроєну за усіма канонами жанру, яка не пртенедує на культовий статус, проте загалом викликає позитивне сприйняття – її можна порадити в якості розваги на легкий вечір; і разом з тим – звернутись до справжньої біографії легендарного детектива.

1

25 июня 2021

Апогей Апогей