La La Land: щасливий сум - рецензия на фильм Ла Ла Лэнд

La La Land: щасливий сум

Фильм Ла Ла Лэнд

Третій повнометражний фільм молодого режисера Демієна Шазеля, La La Land, крокує світовим прокатом, отримуючи зливи овацій від кінокритичної та глядацької публіки. Після шаленого успіху з його попереднім фільмом, Whiplash, за роль другого плану у якому славнозвісний J.K. Simmons отримав статуетку Оскар, автор знову звертається до музичного кіно, яке певно є його улюбленою і, поки, єдиною темою. Нова стрічка є оповіданням з піджанру, який можна охарактеризувати як “кіно про кіно”, хоч відвертого акценту на цьому і не робиться.

Події відбуваються у світовій столиці кінематографу, Лос-Анджелесі, де завдяки неодноразовим збігам обставин стикаються два індивідуалісти-мрійники: Себастьян - піаніст, та Міа - акторка-початківець. Він закоханий у класичний чистий джаз і мріє відкрити свій клуб, вона провалює пробу за пробою, а уві снах марить лаврами Інгрід Бергман. Їх об'єднує пристрасть до мистецтва і хвилювання від ще не пройденого шляху до визнання, який кожному потрібноі подолати по-своєму.

Фільм починається з трохи неоковирної сцени співу і танцю випадкового люду, що повиходив з автомобілів на естакаді, заблокованій затором. Вона має мале відношення до подальших подій, окрім того, що стає фоном для першого дотичного контакту Мії та Себастьяна. Втім, сцена задає стрічці яскравий оптимістично-гумористичний тон, цитуючи ретро мюзикли ХХго сторіччя.

Стрічка не є чистим мюзиклом, використовуючи свій музичний арсенал лиш час від часу. Пісенні чи танцювальні сцени періодично вплітаються в полотно звичного прозаїчного ігрового стилю скоріше ніж виступають домінуючим двигуном наративу. У фільмі є дві ключові музичні теми, які проходять через всю історію. Сумна лірична піано секція Себастьяна Late For Date, коли він переживає сумні моменти; мрійлива і поза часом ностальгійна пісня City Of Stars, виконана героями по-куплетно. Саме ця композиція є емоційним ядром стрічки: пісня не дарма виконується персонажами окремо. Їх шляхи такі схожі і, водночас, таки різні.

В цілому, в La La Land обраний свідомо надмірно наївний та барвисто яскравий тон. При цьому приємно вражає те, що це гармонійно переплітається з глибоким сумом, притаманним звичним втратам, які стають ціною надбань нашого такого нещедрого життя. На фоні сцен прогулянок чи пісенних номерів не раз проносять величезні полотна-декорації для старомодних голлівудських постановок, що певно виступає сигналом. Режисер нагадує, що образ безсмертної мрії про славу, овації та багатства на фоні пальм і блакитного неба Лос-Анжелеса відверто синтетичний, та водночас неймовірно красивий та чарівний. Фільм не намагається приховати проблеми індустрії комерційного кінематографу, лише без усякого лицемірства роблячи акцент на привабливих його сторонах. Ситуація водночас далека від глядача, в той самий час неймовірно близька більшості своєю сутністю. Відносини між персонажами дуже щирі і правдоподібні, що створює канал зв'язку з дійовими особамм на екрані.

Раян Гослінг та Емма Стоун вливають неймовірну життєву силу у своїх персонажів, яка шлейфом тягнеться за глядачем після перегляду ще довгий час. Виконавець головної ролі продовжує хорошу традицію свіжого мімічного та тілесного гумору, яку ще навесні глядачі могли бачити у яскравому комедійному нео-нуар фільмі The Nice Guys. Там він зіграв разом з рідко комічним Расселом Кроу. Еммі Стоун дістається більш драматична роль, яку вона виконує щиро та проникливо. Їх союз подібний системі подвійної зірки на орбіті чорної діри. Пара швидко кружляє навколо спільного центра ваги, все більше зближуючись, щоб у кінці кінців злитися в єдине, ще яскравіше сонце. Тільки героям доведеться з'ясувати чи тяжіння між ними достатньо сильне, щоб перебороти невблаганну силу гравітації темного колоса, горизонт подій якого перетинають амбітні сміливці, мрії яких нарешті здійснилися, щоб більше ніколи не повернутись.

Рецензия на фильм Ла Ла Лэнд 1
ExileDaniel 31 декабря 2016