Поховайте за плінтусом чи Vive la France!

Рецензия на фильм: Обещание на рассвете
Фильм Обещание на рассвете

Авторитарний, не даючи попуску, тиск матері з метою отримання сином в зрілому віці певних регалій. І, як не дивно, досягнення насильно насаджених мамою цілей.Єврей з Вільнюсу, що був тоді польським, але входив до складу Російської імперії, громадянин Франції і католик, воював військовим пілотом в Другу Світову в Англії та Алжирі, був одружений на американській акторці. Сюжет фільм базується на автобіографічній книзі Романа Гарі, який крім вище згаданих парадоксальних етно-географічних переплетінь, досягнув багато на письменницькій та дипломатичній нивах. Чесно, не те, що незнайомий, а й не чув до перегляду «Обіцянки» про цю непересічну людину. Зіграв Гарі П’єр Ніне («Франц»). Підходящий типаж під затюканого мамою інтелігентного молодого чоловіка. Хлопці, які грали Романа у дитячому віці теж дали раду із поставленими завданнями.

Шарлотта Генсбур ролі деспотичної мами героя Міни Овчинської. Їй особливо не напружуватися аби зіграти персонажа з рисами істерички та навіженства. На відміну від бабусі з «Поховайте мене за плінтусом» Павла Санаєва, мати не знущається фізично та морально. Вона просто ліпить матусиного синочка зі свого єдиного сина, прагнучи втілити якісь свої, на перший погляд слабо досягнені, цілі. Вбачає саме у Франції та письменницькій діяльності успіх молодої людини у 1930-х. Епоху 1920-1940-х у Польщі, Франції та Англії відтворено бездоганно. Без постійного звучання популярних в ті роки музичних творів. Операторська робота без нарікань. Питання залишились по «фактажу». Як мсьє Роман протримався в цьому житті аж 66 років (суїцид), не зійшовши повністю з глузду, маючи до того ж двох дружин впродовж життя? Чи не є його досягнення унікальним щасливим рідкісним збігом обставин з ймовірністю десь 1:50? Як йому вдавалося спілкування з протилежною статтю при такому тотальному контролі мами? Чому він не мігрував до Ізраїлю чи США, якщо у всіх країнах навколо фашистської Німеччини теж буяє антисемітизм, навіть в розпал війни? Як він зійшовся з дружиною і де мотивація їхніх стосунків? Ставлю позитивну оцінку в 76 балів. Було б вище, але наприкінці склалося враження, що режисера (майже невідомий у нас Ерік Барб’є) змусила «різати» матеріал через перебір хронометражу.

0
ysadoviy 05 апреля 2019

14 октября 2019