Підліткова історія

Рецензия на фильм: Леди Бёрд
Фильм Леди Бёрд

Створити правдоподібний і житейський фільм про підлітків, який було б цікаво і приємно дивитися – завдання не таке вже й просте: багато хто пам’ятає свою поведінку (або хоча б бачив зі сторони поведінку інших) в пубертатний період і має розуміти, що не кожний може витримати всі ці істерики, переконання, що старші тебе не розуміють, викликане цим бажання довести свою незалежність (часто шляхом надмірного вживання алкоголю, куріння та наркотиків) та інші особливості світогляду, характерні для даного епізоду в житті людини. Але американському незалежному режисерові Греті Гервіг у своєму фільмі «Леді Бьорд» (дослівно українською – «Пані Птах») вдалося розповісти досить цікаву і досить житейську підліткову історію. Можливо, це тому, що ця історія частково автобіографічна.

«Леді Бьорд» розповідає про юну дівчину з каліфорнійського міста Сакраменто на ім’я Крістіна, яка любить, коли її називають так, як називається даний фільм. Вона закінчує католицьку школу і хоче після цього поступити в котрийсь з престижних американських університетів, щоб таким чином покинути рідне місто і вирватися з-під набившої оскомину материнської опіки. Але це виявляється не так просто, бо родина живе небагато і не може оплатити навчання. Тим не менше, Крістіна бажає добитися свого. Разом з тим в її житті відбуваються усі характерні для цього віку події: гулянки з подругами, перше кохання, відстоювання своєї позиції перед батьками…

Фільм вийшов дуже цікавим і приємним для перегляду. Причина тому не лише життєві ситуації, в які потрапляє головна героїня, але й здоровий гумор, яким щедро приправлена оповідь. Крістіна переживає і захоплення, і певне розчарування в людях, що її оточують; з плином часу вона починає краще розуміти батьків, особливо матір, яка має свої причини виявляти до доньки надмірну увагу… Після перегляду кожний знайде в описані історії щось своє, близьке. Власне, за сценарій фільм номінувався на «Оскар-2018», але програв нікудишній «Формі води». Чергова несправедливість, все як у житті.

Але за історією було б не цікаво спостерігати, якби лицедії не грали переконливо. З цим, власне, у фільму повний порядок. Сірша Ронан ролі Крістіни зіграла просто неперевершено, відтворивши увесь необхідний спектр емоцій, без надмірних перегравань і ненависних істерик. Не дивно, що за цей фільм актриса вже втретє номінувалась на Оскар (у свої 23 роки!), але, на жаль, поступилась нагородою більш досвідченій Френсіс Макдорманд з фільму «Три білборди під Еббінґом, Міссурі». Також дуже добре з роллю справилась Лорі Меткалф в ролі матері головної героїні (актриса теж була номінована). Непогано виступив і Лукас Хеджес в ролі Денні, хлопця Крістіни, який виявився людиною зі специфічними нахилами (актор також грав в «Трьох білбордах» і, судячи з фільмографії, актор вміє вибирати ролі). Ще варто відзначити Елізабет Фельдштейн в ролі в ролі Джулі, повненької подруги головної героїні.

З технічною стороною фільму все гаразд, але особливо хочеться відзначити динамічний монтаж, який додає історії жвавості.

В цілому, «Леді Бьорд» - чудовий фільм з елементами комедії, мелодрами і наявністю життєвих історій. Наполегливо рекомендується для перегляду. Ось який фільм заслуговує на звання «Кращий фільм року». Ну, принаймні, він точно і заслужено один з найкращих.

0
Зорян 03 апреля 2018

16 октября 2019