Вибивайло у каптурі

Рецензия на фильм: Лукас
Фильм Лукас

При усій повазі до актора Жана-Клода Каміля Франсуа Ван Варенберга, більш відомого як Жан-Клод Ван Дамм, великим лицедієм він ніколи не був. Звичайно, Ван Дамм здобув всесвітню славу актора бойовиків 1980-90-х поруч з такими мастодонтами як Арнольд Шварцнеггер, Брюс Вілліс та Сильвестр Сталлоне, але справді хороших фільмів у його об’ємній фільмографії дуже мало. А фільм «Універсальний солдат», в якому Ван Дамм зіграв свою коронну роль, зараз виглядає, м’яко кажучи, убого. Але зовсім неочікувано у 2018 році вийшов бельгійський фільм «Лукас», який є найкращою роллю Ван Дамма за десятиліття, а, можливо, і за всю його акторську кар’єру.

Події фільму відбуваються у Брюсселі, де живе тихим і непримітним життям немолодий чоловік із загадковим минулим на ім’я Лукас. Він працює охоронцем-викидайлом у диско-клубі та виховує маленьку доньку. Але одного разу стається неприємне – в результаті нещасного випадку гине один з відвідувачів, якого Лукас хотів вивести, коли той хуліганив. Головного героя звільняють, але завдяки доброму другові Лукас знаходить роботу в стриптиз-клубі, яким керує злочинець Ян Деккерс. Здавалося б усе налагодилось, однак Лукаса бере в оборот поліцейський на ім’я Максім і вимагає від головного героя почати стежити за злочинними оборудками Яна, інакше на Лукаса буде заведена кримінальна справа за ненавмисне вбивство…

Фільм не обіцяв нічого хорошого, оскільки в тирах значились Жан-Клод Ван Дамм у головній ролі та режисер Жульєн Леклерк, відповідальний за дурацький «Кризаліс» (2007). Але, як не дивно, в «Лукасі» є і хороший сюжет, і цікава оповідь, і непогана нуарна стилістика. Поступово у фільмі наростає інтрига, коли розкручується кримінальна історія, розкривається минуле головного героя і причини його замкнутості. Але слід розуміти, що «Лукас» - це не бойовик: стріляють тут досить мало, і є тільки одна погоня на автомобілі. Творці зробили упор зробили на реалізм – головний герой замість стрілянини віддає перевагу непомітному проникненню і без потреби нікого не вбиває. Тут це виглядає круто. Звичайно, фільм розмірений і неспішний, тому може сподобатися не всім, але творці фільму і не розтягували свою оповідь – хронометраж «Лукаса» складає менше, ніж півтори години.

Допомагає фільмові візуальна стилістика: красива картинка наповнена холодними тонами, а оператор не гребує зйомками довгих сцен, знятих одним планом. Наприклад, класно виглядає епізод, в якому Лукас проникає в будинок, з якого збирається викрасти наркоторговця.

Дивно, але актори також не підкачали. Жан-Клод Ван Дамм в ролі Лукаса увесь фільм носить светр з каптуром, виглядає похмурим і змученим, але це підкреслює відстороненість головного героя – йому не потрібні проблеми, його обманом втягнули в кримінальні розбірки. Але раз так, то хай начуваються – махати кулаками і стріляти Ван Дамм не розучився. Сем Лоувик в ролі Яна вийшов також цікавим – ніби й добрий дядько, не скупиться на щедру нагороду за службу, але разом з тим може викрасти дитину, щоб змусити підопічного виконати завдання, і жорстоко розправитися з тим, кого підозрює в зраді.

Загалом, фільм «Лукас» - непоганий кримінальний трилер. Не шедевр, звичайно, але в категорії одноразових фільмів – цілком пристойний.

0
Зорян 14 января 2020