Слідуючи за пророком

Рецензия на фильм: Мария Магдалина
Фильм Мария Магдалина

Середина 2010-х років відзначилась цікавою тенденцією серед фільмів, присвячених життю та діяльності Ісуса Христа, легендарного релігійного діяча і, фактично, засновника християнської релігії. Фільми на дану тему продовжували виходити, як і раніше. Але у найпомітніших з них головним героєм, як не дивно, був не Ісус, а хтось з його сучасників (це міг бути другорядний персонаж, згаданий в релігійних книгах або ж повністю вигаданий сценаристами герой, з яким теоретично міг зустрітись Ісус). Наприклад, у 2016 році таких фільмів було два – непогане кіно «Воскресіння», де головним героєм був вигаданий римський легіонер, який розслідував зникнення тіла Ісуса і провальна екранізація повісті «Бен-Гур», де головним героєм був вигаданий іудейський високопосадовець, який час-від-часу перетинався з пророком. А у 2018 році вийшов фільм «Марія Магдалина» - неоднозначний, але цікавий погляд на історію одного з головних сподвижників Ісуса.

Взагалі, Марія Магдалина – суперечливий персонаж християнської літератури. Незважаючи на близькість до Ісуса Христа, інформації про неї не так багато; а та що є стала джерелом різноманітних трактувань і суперечок. Згідно з одними даними, Марія була повією, однак зустрівшись з Ісусом і захопившись його вченням, вона покинула це ремесло і стала його наставницею. Якийсь час була популярною версія, що Марія стала дружиною Ісуса і матір’ю його дитини – спасибі Дену Брауну з його «Кодом да Вінчі» за популяризацію цієї теорії. Але дехто відкидає усі вищезгадані трактовки. В тому числі й творці фільму «Марія Магдалина».

Події фільму відбуваються в Іудеї на початку 30-х років нашої ери. Марія Магдалина живе в селі, а її родина – релігійні фанатики, які мучать бідну Марію за найменше порушення релігійних канонів. Але одного дня вона зустрічає мандрівного релігійного проповідника Ісуса і зацікавившись його ідеями та проповідями вирушає у подорож разом з ним та його послідовниками…

Автори фільму розуміли, що перед ними стоїть непроста задача – переконливо розкрити персонажа Марії та її роль в житті Ісуса. Марія стає свідком основних подій останніх років життя пророка: спочатку відбувається її зустріч з Ісусом, її зцілення, вона стає свідком воскресіння Лазаря, вона присутня при розгромленні Єрусалимського храму, вона стає свідком арешту Ісуса в Гетсиманському саду, його розп’яття та зустріч з ним вже воскреслим. Частина описаних подій, а точніше – факт присутності при них Марії, відповідають християнським текстам, а частину з них сценаристам довелось додумувати в угоду цілісності оповіді. І багато що у творців фільму вийшло непогано – Марія справді цікавий персонаж, хоча немалу роль в цьому зіграла харизма та акторський талант Руні Мари, добре відомої завдяки фільму «Дівчина з тату дракона» (2011). Її героїня – смілива, наполеглива та цілеспрямована, вона вірить у своє нове призначення і переконана у святості свого наставника.

Однак, тут криється одна з ключових сюжетних проблем фільму, а саме – персонаж Ісуса Христа. Пророк вийшов непереконливим, від нього не віє ні святістю, ні глибокою мудрістю, його проповіді не захоплюють. По факту перед нами якийсь бродяга з колоритними тарганами в голові, однак чомусь здатним творити дива. Яким би хорошим актором не був Хоакін Фенікс, але роль Ісуса, мабуть, одна з найбільш провальних в його кінокар’єрі. Мабуть, на Фенікса сильно вплинули його атеїстичні переконання. Однак актор, незалежно від свого світогляду, зобов’язаний повністю вживатися в ту роль, за яку взявся, а Фенікс явно не вірив у те, що говорив його персонаж. В очах Хоакіна мелькає бажання звалити кудись на інший знімальний майданчик. І можна було би все виправдати тим, що Ісус – не головний герой фільму, однак саме Ісус якимось чином захоплює увагу Марії, виробляє в ній нові переконання, завдяки чому вона стає його найближчою сподвижницею. Але після перегляду фільму може скластися враження, що Марія просто хотіла втекти від своєї родини і байдуже з ким – хоч з Ісусом, хоч Мойсеєм, хоч з пророком Моххамедом. Швидше за все, у творців фільму була інша задумка, але її реалізація не вдалась.

Ще одною проблемою, в яку творці фільму не могли не вступити – поголовна расова «толералізація» персонажів. На щастя, Ісус у фільмі – європеоїдної зовнішності, однак апостола Петра і ще кількох послідовників зробили чорношкірими. Можна було б припустити, що від Іудеї до Африки не так і далеко, і що чорношкірі могли бути серед головних послідовників Христа, але все рівно відчувається в цьому всьому вплив сучасних культурних тенденцій. Крім того, за деякими канонічними оповідями, апостол Петро пізніше вирушив до Риму, де активно і досить успішно проповідував християнську релігію. От і подумайте, чи у тогочасному Римі хтось став би слухати якогось чорношкірого приблуду невідомо звідки. Звичайно, актор Чуветел Еджіофор старався як міг, щоб переконливо зіграти Петра, відобразити його релігійні суперечки з Марією, але тут ніяк не приховаєш непростимий провал в плані підбору актора.

Візуально фільм знятий цілком пристойно: картинка красива, хоч і не вирізняється буйством фарб, а операторська робота цілком прийнятна. Одяг виглядає переконливо, пейзажі Італії, яка знову «зіграла роль» Древньої Іудеї, виглядають дуже красиво, декорації вулиць і храмів заворожують.

В цілому, фільм «Марія Магдалина» створює неоднозначне враження. Його цікаво дивитися, його можна порекомендувати людям, які цікавляться християнською тематикою, однак у фільму є численні проколи, яких Гарт Девіс, режисер непоганого фільму «Лев» не зміг уникнути.

0
Зорян 13 апреля 2020

31 мая 2020