Аристократизм вбивства

Фильм Убийство в Восточном экспрессе

Аристократизм вбивства

У гріху диявол шукає своїх чортенят…

(Агата Крісті, «Вбивство у Східному експресі»)

Письменницю Агату Крісті називають «королевою детективу» - мабуть, зважаючи як і на внесок у розвиток жанру, так, власне, і той високий художній рівень, що став класикою, яким відзначаються її твори, і створених нею культових літературних героїв – Еркюля Пуаро та Міс Марпл. Першому з них і присвятили свій фільм «Вбивство у Східному експресі» режисер Кенет Брана та сценарист Майкл Грін, для чергового кіновтілення – з ряду попередніх екранізацій можна виділити стрічку 1974 року режисера Сінді Люмета -також з сузір‘ям зірок кінематографу.

Взагалі, історія «Вбивства у Східному експресі» є настільки класичною, що для поціновувачів детективу перепитії її сюжету не будуть новими. Її можна вважати і глибокою драмою, дилемиою зіткнення холодного розрахунку детектива з людяністю… Проте нагадаємо: видатний детектив, Еркюль Пуаро сідає на експрес, його друг, мсьє Бук, буквально в останню хвилину знаходить йому місце. І от, однієї суворої ночі, одного пасажира Семюеля Едуарда Ретчета, людину з сумнівним минулим, вбивають – і щоб захистити репутацію залізнодорожної компанії, «найкращий детектив у світі» береться за розслідування. І чим далі, тим більше незрозумілого стають деталі справи навіть для «самого Еркюля Пуаро».

Стилістично дану екранізацію можна назвати втіленням «аристократизму в чистому вигляді», тут кожен рух героїв виділяє приналежність героїв до вищого світу, їх витончені манери, і крижану незворушність навіть у нервозності - яка для даного прошарку також є частиною великої гри. Режисер Кенет Брана, що втілив головного героя, відмінно передав настрій героя, який вперше в житті зустрівся більш, ніж з рядовим розслідуванням, більше, ніж з злочином, де є «баланс», між «чорним та білим»…Акторський склад представлений сузір‘ям акторів першої величини - міссіс Хаббард зіграла Мишель Пфайффер, Джуді Денч вітлила образ норовливої княгині Драгомірової, відомий танцівник Сергей Полунін розкрив образ класичного аристократа графа Андрені, Пенелопа Круз розкрила образ Пілар Естравадос, а Джонні Деппу дісталась роль Ретчетта. Гра інших, менше відомих акторів, акторів другого плану також відповідає загальному високому рівню.

…Слід зазначити, що особливістю даної екранізації, яку слід також відзначити за відмінні декорації, що відповідно передають нам дух тієї епохи, можна назвати нарочито-театральну стилістику. Автори загостряють кожен рух, кожну емоцію, в гарно поставленому кадрі нема аніякої метушні – все чітко і вивірено. Мабуть, тому і дія екранного твору відбувається саме в поїзді, - що зупинився серед снігових заметів, чудових, глянцевих пейзажів, де Еркюль Пуаро зійдеться в чергвому поєдинку з заплутаннми вбивством, відбудеться чергова дуель характерів.

Отже, щодо висновків. Фільм «Вбивство у Східному експресі» можна розглядати як власне не саме детектив у чистому вигляді, а як осмислення представником закону проблеми моральності і людяності. Дана стрічка – це данина класичним традиціям детективного жанру, і думаю, дивитись її краще відповідно налаштувавшись на дійсно аристократичний лад.

0

13 июня 2021

Апогей Апогей