Легенда про Нараямі, або «хіба ревуть воли як ясла повні?» по-японськи

Рецензия на фильм: Легенда о Нараяме
Фильм Легенда о Нараяме

Декілька лайфхаків від жителів японського села – щоб життя було простішим слід вбивати немовлят-хлопчиків під час пологів, а їхніми тілами удобрювати поля на яких росте картопля, щоб урожай був кращий. Дівчаток вбивати не треба - їх можна продати торговцям сіллю. Літніх людей, користі з яких мало, – віднести на гору Нараямі помирати (така от пенсійна реформа).

Жорстоко? А ви спробуйте вижити в традиційному японському селі середини XIX століття. Селі, де за крадіжку живцем закопують всю сім’ю злодія, включаючи вагітних і дітей, ще й зверху приминають землю, щоб хтось не виліз. Де чоловік на смертному одрі бере з жінки обіцянку, що вона переспить зі всіма дорослими чоловіками села, аби зникло прокляття. Де жінка, якій вдалося до 69 років зберегти більшість зубів, самотужки їх вибиває, бо її дражнять дияволом.

Режисер Сьохей Імамура став для мене відкриттям. Будучи далекою від японського кіно, а тим більше кіно 80-х, була зачарована. Тривалістю, розміреністю, іноді навіть статикою. Фактурні краєвиди, увага до деталей, побудова кадру просто вражають. Фільм подібний на українське поетичне кіно в хорошому значенні цього слова, якщо ви розумієте про що я). Деякі моменти настільки автентичні, навіть бридкі, що, по-перше, відірватися від перегляду просто неможливо. По-друге, через неприйняття починаєш вірити, що саме так і було якихось сто років назад.

З мінусів – часами в кадрі було так темно, що про те, що відбувається можна хіба здогадуватися. Розумію, художній задум режисера такий, але ж нічогісінько не видно, хіба чорне по чорному рухається.

Головна героїня фільму – 69 річна Орін - нагадала мені таку собі українську середньостатистичну бабусю. Знаєте, таку, яка щонеділі ходить до церкви, білить бордюри перед празниками, намагається посадити картоплю щойно сніг зійшов, щоб не пізніше ніж у сусідів виросла. Така собі старенька «йой, шо люди скажуть», але японського зразка. Згідно місцевих звичаїв вона знаходить своїм синам дружин, дозволяє закопати живцем жінку онука разом з ненародженою правнучкою, і готується до своєї останньої мандрівки на гору до бога. Для неї важливо, щоб старший син не осоромився, як колись її чоловік, коли знехтував традиціями громади.

«Легеда про Нараяме» - це історія про всеохопну материнську любов і покору уставленим традиціям та віруванням. Історія про сильну жінку, яка прожила довге і складне життя, залагодила всі земні справи, щоб піти туди, де «нема певної дороги, але треба йти вище і вище, там чекає на тебе Бог».

0
Аня Гірна 05 апреля 2016

19 октября 2019