Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Герой чи злочинець?

Рецензия на фильм: Банда Келли
Фильм Банда Келли

Сильно дивує той факт, що в австралійському кінематографі, на відміну від американського чи італійського, не сильно популярним став жанр «вестерн». Хоча основ для цього є більш ніж достатньо – величезна пустельна територія, жаркий клімат, навіть схожа історія – Австралія, як і США, була Британською колонією. Хоча пара відомих австралійських фільмів у жанрі «вестерн» все ж такий є – першим ділом на ум приходять фільми «Пропозиція» (2005) та «Нед Келлі» (2003). Про останній і піде мова.

Нед Келлі – легендарна людина в історії Австралії. У 1878-80 роках разом з кількома своїми родичами і друзями він прославився пограбуваннями банків та викраденнями худоби. Правда, як гласить історія, на стежку беззаконня Келлі штовхнула місцева поліція, яка в ті часи дозволяла собі постійно зловживати службовим становищем і навішувала на Келлі і його родичів купу безпідставних звинувачень. На додачу, на відміну від інших розбишак, Келлі з побратимами не тероризував цивільне населення та ділився награбованим з бідняками, ставши аналогом Робіна Гуда. Так що навіть в самій Австралії відношення до Неда Келлі досить неоднозначне: одні вважають його звичайним злочинцем, інші – героєм, праведним борцем з прогнилою системою. Судячи з перекладу назви фільму («Банда Келлі»), російські прокатники віддають перевагу першим.

Та все ж творці фільму «Нед Келлі» (2003) (фільмів про нього і з аналогічною назвою вийшло чимало) явно віддають перевагу героїчному і романтизованому зображенню і самого Келлі, і його побратимів. У фільмі вони – герої-коханці та борці за справедливість, навіть ненависних їм поліцейських вони вбивають якось неохоче і швидше від безвиході. І, власне, таке однобоке зображення дещо псує досить непоганий фільм. Можливо, причина тому – матеріал, який був обраний для кіновтілення: основою для сюжету фільму став роман австралійського письменника Роберта Дрю з характерною назвою «Наше сонце». Та й талановитий ірландський сценарист Джон Макдона (а пізніше режисер таких чудових фільмів як «The Guard», «Голгофа» та «Війна проти всіх» (не такий відомий як його брат Мартін, та все ж…)) явно не хотів зображати співвітчизника (Келлі був вихідцем з ірландської родини) в негативному світлі. Тим не менше фільм вийшов досить цікавим. Все ж у режисера Грегора Джордана, який також зняв фільм «Незбагненне» (2010), явно є талант.

Сюжет кінострічки проходиться по основних і найвідоміших фактах життя Неда Келлі – героїчний вчинок в дитинстві (порятунок утопаючого), конфлікти з поліцією, створення своєї «банди», грабунки банків, слава на всю країну, і, ясне діло, трагічний фінал. Подано все це захоплююче – настільки, наскільки дозволяють рамки кримінального вестерна та ще й на основі реальних подій. У всякому разі, це не веселий динамічний бойовичок в дусі «Чудової сімки» (2017).

Акторський склад у підібрали справді зірковий. Неда Келлі зіграв знаменитий Хіт Леджер і своєю грою підтвердив що грати він дійсно умів – земля йому пухом. На його фоні дещо програє Орландо Блум, чия кар’єра на той момент була на злеті. Також у невеликих ролях відзначились Наомі Уоттс та Джеффрі Раш.

Зовні фільм цілком відповідає жанру вестерн – якісне відтворення австралійської провінції 19 століття та грамотна операторська робота. Перестрілкам у фільмі також знайшлося місце і поставлені вони нормально і реалістично. Навіть фінальне побоїще, де Келлі з товаришами вийшли проти загону поліції в залізних броньованих латах відбулося насправді.

В цілому «Нед Келлі» (2003) вийшов непоганим фільмом і шанувальникам класичного «вестерна» має сподобатися. Після цього хочеться сподіватися на вихід якісних фільмів про Устима Кармелюка та Олексу Довбуша.

1
Оператор007 2 февраля 2019

29 марта 2024