Безсоромно. Смішно. Безсоромно смішно.

Рецензия на фильм: Бесстыдное путешествие
Фильм Бесстыдное путешествие

Безсумнівно, однією з майже культових речей в житті сучасної людини є чудовий відпочинок і довгождана відпустка. Взагалі, мабуть, тому ця тема стала основою величезної кількості фільмів, загалом, звісно контексту «коли щось пішло не так». Ось і режисер Джонатан Левайн зняв комедію про двох жінок – мати і дочку – що стали героями ніби-то зовсім невеселого сюжету про викрадення, проте змусивши глядача щиро сміятись – у комедії «Безсоромна мандрівка» (в оригіналі – «Snatched»).

…Отже, в житті Емілі Мідлтон настають невеселі часи – вона звільняється з роботи, її кидає хлопець, а ще є поїздка до Еквадору, яка «не підлягає поверненню». Розрадити доньку (яка все-таки відноситься до подій з гумором) і скласти їй компанію згоджується її мати, Лінда, і власне вже у Південній Америці вони стають жертвами викрадення. Тепер їх свобода залежить від їх спритності, допомоги нових подруг – Рут та Барб, а також брата Джефрі, який повинен подолати агорофобію (страх відкритого простору) та бюрократичну машину, в образі офіцера Держдепартаменту Моргана Рассела.

Стрічка композиційно виявляється достатньо сюжетно міцною, в ній нема «води», досить довгої «розкачки» - навпаки, можна відзначити її динамізм та жвавий розвиток сюжету. Слід зробити акцент на використанні засобу гротеску, проте це зроблено зовсім вміло і дозовано – як наприклад у розкритті стосунків бюрократичної системи і «малої людини». Слід також відзначити, що гумор картини досить-таки дорослий, проте не скочується до тупих жартів, і добре «припасований» до візуального ряду – окремим пунктом він висміює традиційні кінокліше: як наприклад - героїчні збройні сили США, що проводять при першій тривозі зникнення громадянина, «невеличку переможну війну»; або образ «вправного мандрівника» - звісно, не буду розкривати таємниць, щоб глядач сам міг насолодитись інтригою. З точки зору візуального наповнення фільм чудово передає колорит Південної Америки, хоча також у гротескній формі висміює сталі кліше про цей регіон – при досить непоганій операторські роботі. Звуковий і музичний супровід також органічно вплітаються в канву – і зстворюють відчуття закінченого кінотвору.

Виконавиці головних ролей матері - Голді Гоун та дочки - Емі Шумер «вловили» іронічний настрій, поєднавши його з дійсно теплотою стосунків персонажів –і одночасно у дискусіях під час прийняття рішень, так і злагоджено (а іноді – не дуже) відчайдушно даючи спротив викрадачам і продираючись через джунглі. Загалом, і актори другого плану, завдяки вдалому підбору кадрів, роблять стрічку збалансованою та досить жвавою

Підсумовуючи, можна сказати що фільм вийшов дійсно цікавим та, головне, веселим. Звісно, він не претендує на особливе місце в історії кіно, проте не виглядає в ряду стрічок на подібну тематику, стандартно-шаблонною комедією, загалом, як зазначалось вище, через використання «легкого гротеску». Щодо вибору – він підійде для простого, легкого відпочинку, на нього можна піти просто спонтанно, між справами, а тим більше – у вихідний літній день.

0

15 июня 2021

Апогей Апогей