Антигерой шукає вбивцю

Рецензия на фильм: Короли улиц
Фильм Короли улиц

Трохи дивно, але у багатьох талановитих режисерів є певна риса – вони вміють знімати фільми лише в певному жанрі і про певних людей. Щойно вони відступають від звичного амплуа, як з-під їхнбого «пера» починають виходити помітно слабші фільми. Ось, наприклад, Гай Річчі вміє знімати кримінальні фільми про гопників, але щойно він вліз у фентезійний жанр, так все пішло шкереберть. Або ось Девід Еєр – проявив себе як талановитий сценарист кримінальних фільмів, завдяки стрічці «Тренувальний день» (2001), пізніше показав себе умілим режисером кримінальних фільмів, завдяки стрічці «Круті часи» (2005). А ось коли взявся знімати фільми про військових найманців («Саботаж» (2014)), про Другу світову («Лють» (2014)) чи фільми про супергероїв (точніше, про суперпоганців, бо мова йде про «Загін самогубців» (2016)), так почали виходити стрічки або посередні, або дуже погані. Тому попередні напрацювання режисера згадуються з набагато більшою повагою. Наприклад, фільм «Королі вулиць» 2008-го року, друга режисерська робота Еєра.

Фільм розповідає про лос-анджелеського поліцейського Тома Ладлоу, якого можна назвати трохи антигероєм, оскільки, незважаючи на досвід і уміння вести розслідування, він не надто дотримується закону – злочинців головний герой полюбляє розстрілювати на місці, без тяганини в судах. На захист можна сказати лише те, що жертвами Тома стають лише закінчені мерзотники – викрадачі дітей, ґвалтівники та інша наволоч. Том виконує роботу, влаштовуючи все так, щоб його не могли ні в чому звинуватити, що несказанно радує його керівництво, яке й побудувало кар'єру, завдяки заслугам свого підопічного. Але стиль роботи Тома призвів до «побиття горщиків» з напарником, якого незабаром вбивають невідомі прямо на очах у головного героя. Том хоче знайти вбивць і починає власне розслідування, яке приводить до неочікуваних результатів…

Про сюжетну інтригу не можна сказати однозначно – з одного боку, досвідчені кіномани ще в першій половині фільму здогадаються, якими будуть результати розслідування, з іншого – навіть їм буде цікаво стежити, за тим, як буде проходити розслідування, які таємниці будуть розкриватися і як себе вестимуть персонажі. Тому, інтрига все ж таки зберігається, тим паче, що сценаристи (серед них – Курт Віммер, режисер «Еквілібріума (2002)) змогли видати пару неочікуваних моментів і прописати дійсно цікаві діалоги. Перестрілки і бійки у фільмі, звичайно, є, поставлені вони непогано, але їх небагато, та й не вони «правлять балом», а сюжет, в якому органічно сплелись жанри поліцейської драми, детективу та кримінального трилера.

На високому рівні у «Королях вулиць» виглядає гра відомих акторів. Головну роль Тома Ладлоу зіграв Кіану Рівз. І, незважаючи на роль Нео з «Матриці», в даному фільмі актор зіграв абсолютно іншого героя поміркованого і цілеспрямованого, хоча й жорстокого і безкомпромісного поліцейського-ковбоя, який готовий брати правосуддя у свої руки, коли розуміє, що законним шляхом проблему не вирішити. Кіану передав емоції достатньо переконливо, коротше, зіграв добре. Не менш переконливо і яскраво зіграв Форест Уїтакер в ролі Джека Уандера, Томового начальника. В принципі, цей актор вже давно доказав, що своєю грою може витягти навіть сюжетно провальні фільми, на зразок «Останнього короля Шотландії». Чудово вписався у фільм Хью Лорі в ролі Біггса, детектива з відділу внутрішніх розслідувань, який хоче вивести Тома на чисту воду. Лорі довів, що він вкрай різноплановий актор – може зіграти і поліцейських, і скажених офісних клерків («Експеримент «Берко»), і лікарів. До речі, Лорі найбільш відомий завдяки головній ролі в серіалі «Доктор Хаус», навіть у «Королях вулиць» перша сцена, в якій він з’являється відбується в лікарні – цікаве таке відсилання. Дуже добре виступив і Кріс Еванс в ролі детектива Дисканта. Жодний асоціацій з «Капітаном Америкою» - Еванс зіграв простого детектива. Спочатку в головного героя з Дискантом складаються ворожі відносини, але з плином часу вони стають мало не друзями-напарниками. Також можна відзначити таких харизматичних акторів як Наомі Харріс («28 днів по тому», «Пірати карибського моря») і Аморі Ноласко («Макс Пейн»).

Технічна сторона фільму також виконана дуже добре. Музика, правда, не сильно запам’ятовується, але красива картинка, грамотна операторська робота і умілий монтаж тут присутні.

В цілому, «Королі вулиць» - дуже якісний фільм, рекомендується шанувальникам хороших кримінальних фільмів.

0