«Прохідний» фільм про пограбування - рецензия на фильм Пароль «Рыба-меч»

«Прохідний» фільм про пограбування

Фильм Пароль «Рыба-меч»

«Пароль «Риба-меч» (2001) – типовий представник тої незліченної когорти фільмів, яких в народі називають «прохідними». Правда, у випадку з даним фільмом відчувається нереалізований потенціал чогось більшого – бюджет у 100 мільйонів доларів, зірковий акторський склад, не найгірші люди на місцях режисера та сценариста. Чого ж вийшов посередній фільм?

В центрі сюжету – історія хакера Стенлі Джобсона (мабуть, тонкий натяк на Стіва Джобса), який був достроково звільнений після відсидки за кілька кіберзлочинів. Дружина його кинула, з донькою бачитися заборонили, як і торкатися комп’ютера. Але гроші йому потрібні, тому Стенлі не вагаючись пристає на пропозицію загадкового Гебріеля Шира, який пропонує викрасти кілька мільйонів доларів з незаконного урядового рахунку…

Мабуть, найбільшою проблемою фільму «Риба-меч» є те, що його творці не знали, як стандартний сюжет про пограбування збагатити чимось цікавим, захоплюючим і незвичайним. Тому фільм «хитає» зі сторони в сторону – починається все як високоінтелектуальний фільм з цікавими діалогами і монологами (відчувається почерк раннього Скіпа Вудса, який в ті часи ще подавав надії стати новим Квентіном Тарантіно), але все різко перетворюється в стандартний бойовик, потім – на подобу шпигунського трилера і так далі. Жанрове різноманіття – корисне для фільму, але не в даному випадку, оскільки правильно продумати дійство і справді вміло втілити його на екрані не змогли ні сценарист Скіп Вудс, який до цього був режисером та сценаристом шикарного фільму «Четвер» (1998), ні режисер Домінік Сена, який до «Риби-меча» прославився завдяки посередньому, але придатному для перегляду фільму «Викрасти за 60 секунд» (2000), а потім зняв такі самі прохідні «Білу імлу» (2009) та «Сезон відьом» (2010).

Протягом перегляду ловиш себе на думці, що дійство якось не сильно затягує, сюжет рваний і частенько граничить з нісенітницею, а погоні, перестрілки та вибухи не вражають так, як мали би. Звичайно, пара цікавий сюжетних поворотів і вдалі сцени у фільмі є, але їх досить мало.

Візуально фільм виглядає застарілими. Зараз тяжко сказати, як він сприймався на початку 2000-х, але зараз неозброєним оком видно, де застосовувалась комп’ютерна графіка, і це сильно відволікає від перегляду. До операторської роботи і монтажу при цьому претензій немає – все стандартно як для бойовика.

Зате вражає зірковий акторський склад. Джон Траволта в ролі харизматичного Гебріела Шира своєю акторською грою і харизмою навіть посунув на другий план талановитого Хью Джекмана, який зіграв роль Стенлі Джобсона. Особливо порадувала Хеллі Беррі, яка показала увесь свій талант, включно з демонстрацією форм і навіть оголених грудей в одній сцені. Також у фільмі засвітилися Дон Чідл, Сем Шепард і твердолобий Вінні Джонс, але видно що вони у цьому фільмі скоріше на «підтанцьовці».

В цілому, «Риба-меч» - стандартний прохідний бойовик, на який невимогливий глядач може потратити півтори години свого дозвілля. Та все ж після перегляду фільму стає сумно. Сумно за режисера Домініка Сену, який явно маючи хист до режисури не зміг або не захотів просунутися далі посередніх фільмів; сумно за сценариста Скіпа Вудса, який на початку кар’єри подавав великі надії, але швидко відійшов як від режисури, так і від написання якісних сценаріїв; сумно за Джона Траволту та Вінні Джонса, чиї популярність та акторська кар’єра з часом зійшли на пси; та й за «Рибу-меч» сумно – касові збори фільму явно не виправдали очікування творців.

Рецензия на фильм Пароль «Рыба-меч» 0
Зорян 09 февраля 2019