Каша із черапах

Фильм Подростки-мутанты. Черепашки-ниндзя 2

«Черепашки-ніндзя: Із тіні» - це несмішний KungFury. Ці фільми мають абсолютно однаковий набір інгредієнтів: гротескний екшн, гумор, ретростилістику. Проте короткометражна страва набагато смачніша й на вигляд краща, у той час як стряпню від Universal можна назвати лише одним словом – помиї каша.

Найголовніша проблема цього фільму в тому, що його авторам було просто лінь робити якісно й вони вирішили зробити побільше та по списку. Наприклад, у фільмі має бути гумор (не дивуйтеся, що я з нього почав, це основа сюжету). Проте вигадувати смішні жарти дуже складно та й ніколи, тому ми просто вставимо жахливу за всіма параметрами сцену знайомства Кейсі Джонса з черепахами (чесно, думаю, це найгірша сцена цього року), додамо одноклітинних жартів від Рокстеді та Біпофа (газові жарти у комплекті!), а щоб посміялися й дітки (якщо в них, звісно, немає смаку) вся поведінка черепах зведена до гегів. Власне, як і вся акторська гра зведена до однієї домінантної риси персонажа й більше схоже на косплей мультсеріалу 90-х, ніж на щось, що хоча б намагається бути фільмом. Ейпріл – допитлива, Вернан – боязливий, Шредер – злий. Дві години актори грають по одній емоції, але так і не можуть зіграти її переконливо.

Про сценарій не хочеться навіть говорити. Чесно кажучи, у цього фільму його й немає, бо «сценарій» - це твір, що визначає художній зміст та розгортання подій. А тут немає змісту, ви не зможете переказати «Із тіні» так, щоб розповідь вийшла цільною та змістовною, вийде лише обривистий переказ головних моментів. І проблема не в вас, події просто не пов’язані. Авторам було так ліньки вигадувати логічні переходи, що на знайомстві Кренга зі Шредером вам доведеться перевірити сеанс, щоб бути впевненим, що ви досі на тому ж фільмі. Зрозумійте, я очікував від «Черепашок-ніндзя» примітивності. У кінці-кінців перша частина була примітивною, але хоча б веселою. Проте ця відверто тупа. Її боляче дивитися, ти просто чекаєш, коли цей фільм завершиться. Ти не хочеш бачити ці очевидні твісти, цю лінії ворожнечі братів, яка 100% завершиться миром, цю лінію з перетворенням у людей, яка 100% завершиться нічим, всі ці настільки очевидні сюжетні рейси, які навіть не намагаються дивувати. Це просто боляче, ти відчуваєш, як твій час витрачають. А коли Донаттело намагається пояснити місцеву науку чи дістає із кишені чергову dues ex machine хочеться просто вийти з зали й мучити себе. І це не тому, що фільм дитячий, у кінці-кінців топик Меган Фокс тут явно не для дітей.

Єдине, що могло врятувати черепах – це екшн. Він був дуже хорошим у першій частині й по трейлерам обіцяв бути не гіршим і тут. Проте лінь знову перемогла. У нових «Черепашках» немає hand-to-hand битв. У Шредера немає жодної бойові сцени. У Кейсі Джонса увесь екшн зведений до змонтованих кидків шайби. Фінальна битва – це битва зі Шредером із попередньої частини, де його CGI модельку замінили на CGI модельку Кренга. Але це не означає, що увесь фільм черепашки просто говорять, слава Богу, ні. Вони стрибають, роблять сальто, активно рухаються будинками, лісами, літаками. Це додає фільму динаміки, от тільки це ліниво й на смак як CGI-картон, замість соковитого м’яса справжніх бойових сцен.

Третій акт же просто скатаний із «Трансформерів». Грає та ж музика, вибудувані ті ж «сюжетні паралелі», а сцена представленя черепах місцевому шерифу так взагалі могла б увійти у квадриквел до Оптімуса Прайма без заміни деталей.

Загалом, автори виявилися лінивими настільки, що не змогли нормально подати чи розвинути жодну із оригінальних ідей. Вони всі поверхневі та ніякі. Це просто каша, куди накидали потрібні інгредієнти сумнівної якості, проте не змогли їх нормально поєднати – невпопад розставлене ретро, гіперболізований паркур, сексуальність Меган Фокс та тупий, просто тупий гумор - погані й самі по собі. Але разом – це «Черепашки-ніндзя: Із тіні».

0

21 июня 2021

Нас обманули Нас обманули