Мозгомахаріум

Рецензия на фильм: Вивариум
Фильм Вивариум

Фільм «Віваріум» 2019 року – яскравий приклад цікавої задумки, яку краще було б екранізувати у вигляді короткометражного фільму. Але, на жаль, короткометражні фільми не такі популярні, як повнометражні. І коли творець фільму (в даному випадку – це режисер Лоркан Фіннеґан), в погоні за славою, хоче зняти повнометражку, не маючи при цьому достатньої кількості ідей, він починає штучно розтягувати сюжет. І в результаті виходить щось, що неможливо дивитися.

Зав’язка у «Віваріума» досить класична, як для фільму жахів. Молода пара, Том і Джемма, натикаються на оголошення про продаж нових будинків десь за містом. І хоча агент з продажу говорить і веде себе вкрай дивно (будь-яка нормальна людина (не персонаж фільмів жахів) дала б драла від одного тільки погляду цього кадра), головні герої погоджуються заїхати у загадковий район і подивитися на будинок. Після приїзду (як неочікувано) агент кудись зникає, а головні герої не можуть виїхати з району – увесь час намотують кола по однакових вулицях. Доводиться заночувати в будиночку. Незабаром хтось підкладає головним героям коробку з немовлям всередині й надписом «Виростіть дитину і будете вільні» (ага-ага)…

«Віварум» цікаво дивитися лише перші півгодини. Тут тобі й напруга, й відчуття, що головні герої в пастці, і порятунку немає від кого чекати. Але далі починається нудятина з нецікавими діалогами і в’ялою оповіддю. Глядачеві будуть згодовувати якісь крихти інформації стосовно того, що відбувається, але відповіді на питання, хто і з якою метою побудував район і створив усі ці сюрреалістичні умови, в які потрапили головні герої, не буде. Фіннеґан на початку фільму проводить якісь паралелі свого сюжету з зозулями і їх бажанням підкладати яйця в гнізда інших птахів. Тільки не ясно, до чого тут ця паралель? Тут «зозуля» запросила «інших птахів» до свого гнізда і не випускає їх, а «інші птахи» розуміють, у якій дупі опинились.

Якщо перед нами філософський твір і не треба розуміти все буквально, тоді над чим фільм філософствує? Що бути батьками – погано? Що не варто погоджуватися їхати кудись з дивакуватими агентами з нерухомості? Коротше, знову неясно.

Що там з лицедіями? Головні ролі зіграли досить відомі актори – Джессі Айзенберг та Імоджен Путс. І ніби вони і старалися, але було відчуття, що актори скоріше відбувають номер перед якимось наступним кінопроектом. І це серйозна проблема, бо фільм камерний, на головних героях сконцентрована вся увага. Куди краще впорались Джонатан Аріс в ролі дивакуватого агента з нерухомості та невідомі широкому загалу актори, які вжились в роль швидкоростучого хлопчика.

Ось до візуальної сторони претензій немає. Красиві декорації вулиць з однаковими будиночками та небо з підкреслено штучними хмарками на початку створюють відчуття чогось ненормального, небезпечного.

В цілому, фільм «Віваріум» вийшов просто ніяким. Фільм нудний, нестрашний, в ньому немає ні цікавого сюжету, ні нормально поданої ідеї. У тих, хто наважиться дивитися цей фільм під час перегляду може заболіти голова, а після перегляду (якщо, звичайно, вдасться витримати до кінця) буде запитання: який у цьому всьому смисл? Та ніякого. Який смисл у 10-хвилинній дитячій страшилці на ніч, яку чомусь розтягнули до 1,5 години?

0
Зорян 01 сентября 2020

25 ноября 2020