Війна в Ірландії та «зелена нудьга»

Рецензия на фильм: Ветер, качающий ячмень
Фильм Ветер, качающий ячмень

Ірландці – один з тих народів, які до біса схожі на українців: вони також тривалий час були під владою сусідньої, більш сильної держави, також тривалий час боролися за свою незалежність та самовизначення, їх увесь час плутали (і плутають) з англійцями (як українців з росіянами) і так далі. Тому тематика творів про боротьбу ірландців за незалежність від Великобританії українцям близька по духу. Але жодна близькість тематики не врятує художній твір, якщо він не є цікавим в плані сюжету, змісту та подачі. Бо саме таким є ірландський фільм «Вітер, що гойдає ячмінь» 2006-го року (саме «ячмінь», а не «верес», панове перекладачі).

Назва фільму відсилає до вірша, написаного письменником Робертом Джойсом, який присвячений Ірландському повстанню проти Великобританії 1798 року. А сюжет фільму розповідає про Громадянську війну в Ірландії на початку 1920-х років. Ця війна мала вагоме значення для Ірландії, оскільки вона заклала підвалини повної незалежності країни від Великобританії. У вирі цієї війни опиняється молодий ірландець Дем’єн О’Донован та його товариші…

Тематика фільму передбачала наявність інтриги та цікавої оповіді. А пристойний як для ірландського кінематографу бюджет у 8 млн. дол. дозволяв підсилити все це захоплюючими бойовими сценами. І просто диво, що з цього вийшла достобіса нудна військова драма, перенасичена подіями, жодна з яких не несе якоїсь цікавості чи ваги. Ніби на екрані щось і відбувається: починається все з невеликих конфліктів ірландців з наглими англійськими військовими, які постійно «пресують» місцевих; ірландцям вривається терпець, розгортається партизанська боротьба; англійці ідуть на певний компроміс; підписується мирна угода між англійським урядом і повстанським керівництвом, яка багатьма ірландцями сприймається як зрада; наступає розчарування, розгортання нової боротьби, і вже ірландці починають стріляти в ірландців, при чому в тих самих місцях, де ще вчора ірландці воювали проти англійців. В теорії, це могло б виглядами цікаво, епічно і трагічно.

Але режисер Кен Лоач промахав всю цікаву задумку. Дивитися на події нецікаво, історія головного героя подана сумбурно, бойових сцен практично немає, жахи війни (включно з допитами, побиттями і тортурами) не жахають. Лише пару діалогів цікаво послухати, коли персонажі обговорюють важливі питання, характерні для будь-якої війни за незалежність. Тим паче, що деякі серйозні суперечки між Ірландією та Великобританією не вирішені і досі.

Акторська, гра хоч і прийнятна, але також зірок з неба не хапає. І це при тому, що головну роль Дем’єна зіграв Кілліан Мерфі, який вже тоді був відомий завдяки ролям у фільмах «28 днів потому» та «Бетмен. Початок»; а в «напарники» йому дали Ліама Канінгема, тепер відомого завдяки ролі Давоса в серіалі «Гра Престолів».

Найбільше шокує візуальна частина. Шокує через свою убогість, незважаючи на пристойний бюджет. Картинку, яка перенасичена зеленими тонами, ще можна назвати більш-менш пристойною, хоча це рівень серіалів, а не високоякісного авторського кіно. А ось оператор взагалі не парився – стояв собі увесь час десь на іншому кінці знімального і брав виключно загальні плани. Одну промову Кілліана Мерфі оператор взагалі зафільмував так, що видно було лише потилицю актора. Одним словом – халтура. І пара красиво знятих пейзажів природи не виправляють ситуацію. Найбільше дивує, що камерою керував відомий оператор Баррі Екройд, який пізніше набагато краще проявить себе у фільмах «The Hurt Locker» (в прокаті – «Повелитель Бурі») та «Зелена Зона».

Про низьку якість режисури свідчить ще й відсутність атмосфери епохи, незважаючи на непоганий реквізит: автентичні костюми, ірландські хатки, пара автомобілів в стилі 1920-х та чорно-біла плівка в кінотеатрах. Але це не вражає.

Вердикт. «Вітер, що гойдає ячмінь» - досить слабенька військова драма. В ньому є деякі непогані моменти і риси, але, мабуть, потрібно бути ірландцем, щоб цей фільм сподобався.

0
Зорян 10 апреля 2018