Чарівна ілюзія надії - рецензия на фильм Когда падают деревья

Чарівна ілюзія надії

Фильм Когда падают деревья

Зростання українського кіно, його рівня і популярності, цілеспрямовану підтримку з боку держави- можна назвати одним з найбільших досягнень контексту розвитку культури останніх років. Так само можна відзначити і успіхи творців в самих різних жанрах – від комедій до драматичного кіно. Яскравим прикладом останнього напряму можна назвати стрічку Марисі Нікітюк, що виступила режисером і автором сценарію даної стрічки «Коли падають дерева», презентовану компанією MMD 13 вересня в київському кінотеатрі Планета Кіно.

Фільм оповідає історію кохання юної Лариси і «хлопця з бригади» (формату «лихих 90-х» років) «Шрама», їх складний вибір. Так, молоду дівчину засуджують за неприховану пристрасть і сам «об’єкт кохання» односельці, проте цілком підтримують подруги та двоюрідна сестра – бунтівна п’ятирічна Вітка. Доля розводить коханих, їх почуття затьмарюють і обставини – від криміналу до складних економічних та життєвих, як ось для Лариси смерть батька – проте вони все рівно будуть сподіватись до останнього.

…«Коли падають дерева» - це стрчіка, для якої історія двох молодих людей – це і історія пристрасті, і намагання зробити анатомію консервативного українського села і невеличких містечок. Загалом це і намагання проаналізувати економічні фактори, коли молодь не може зреалізувати себе в цій атмосфері, коли часто межею мрій є поїздка на море, коли хлопці зв’язують себе з криміналом, події, як ми бачимо, в умовах, зі зруйнованою системою доступного дозвілля і розвитку. «Коли падають дерева» - це і історія підліткового безкомпромісного максималізму, що змальована вражаючою візуальною мовою, що втілив визначний польський оператор сучасності Міхал Енглерт. Операторська робота смілива, вона контролює кожен момент стрічки. Авторка сміливо використовує і відверті еротичні сцени, проте тут вони не є засобом епатажу, епатажним тут навпаки є вискоконтрасний реалізм повсякденного життя, часто його безвиході. Ми бачимо вмілу гру з контрастами – пишного весілля на фоні злиденності, виживання і почуттів – як розкоші… Можна відзначити, що реалізм тут переплітається з образними символічними вставками, що дещо згладжують «гірку пілюлю» відчуття реальності. Також автори підняли актуальну проблему співіснування людей і ромів в українському суспільстві.... Можна відзначити монолітний сюжет «без води», що виглядає одночасно і драматичним, і інтригуючим.

Щодр гри акторів. Власне, можна відзначити цільну гру акторів і першого, і другого плану, кожен тут додає свою родзинку. Сама режисер, як зазначила на прес-конференції, дозволяла імпровізувати, власне чого ми маємо живий малюнок фільму. Щодо виконавців головних героїв – так, це молоді люди що не змогли знайти себе в епоху змін. Так, головна героїня Лариса, у виконанні Анастасії Пустовіт, розривається між непевним майбутнім, після смерті батька, і коханням до члена «бригади» молодого хлопця – Шрама, якого зіграв Максим Самчик. Останній все мріє знайти кращу долю, проте його знов і знов заносять рокові повороти долі…

Власне, як висновок. Стрічка, що, доречі, стала номінантом Берлінського міжнародного кінофестивалю, вийшла дійсно цікавою, живою, проте, все-таки занадто контрастно реалістичною. Так, зважаючи, що авторка не захоплюється епатажем, її можна рекомендувати для широкого кола дорослих глядачів, це драматична історія, яка звертається до актуальних проблем сучасного побуту українського суспільства.

Рецензия на фильм Когда падают деревья 1