Як чернівецький бізнесмен кіно знімав. - рецензия на фильм Легенда Карпат

Як чернівецький бізнесмен кіно знімав.

Фильм Легенда Карпат

Коли пронісся перший слух про зйомки нового телевізійного серіалу про Олексу Довбуша з Валерієм Харчишиним та Марічкою Яремчук в головних ролях, в серцях багатьох українців зажевріла надія на те, що історія знаменитого ватажка опришків нарешті буде гідно екранізована. Але йшли роки: Марічка Яремчук збільшила губи, анонсований серіал перетворився в художній фільм, а цікавість глядачів все згасала. Результатом довгоочікуваного виходу «Легенди Карпат» на екрани стали напівпорожні зали, провал в українському прокаті і номінація в категорії «кращий фільм» на маловідомому іспанському фестивалі. Що ж, причин для такого прохолодного прийому цієї біографічної стрічки дійсно забагато.

Режисером, продюсером і сценаристом «Легенди Карпат» виступив Сергій Скобун, відомий чернівецький бізнесмен, власник мережі готелів з дипломом економіста. Тобто, людина, далека від світу кіно, що, звісно, можна було б пробачити, якби ця «далекість» не позначилася на його роботі. Не можна не погодитися, що підприємець, який робить внесок в українське кіно власною працею та ще й без підтримки Держкіно - це видовище рідкісне і дуже похвальне. Але не можна й стверджувати, що для отримання хорошого результату вистачить одного схожого благородства. «Легенду Карпат» не назвеш бездарним фільмом, він всього лише невміло прописаний і знятий.

Про самого Довбуша відомо настільки мало, що перед людьми, які взялися за увічнення Олекси в українському кінематографі, безсумнівно повинен був розкритися благодатний грунт для роздумів, фантазії і досліджень його фігури. Існують історичні відомості про брата Довбуша і його дружину (які також брали участь у повстаннях), поруч з якими зручно уживаються легенди і народні пісні про різні каліцтва Довбуша в дитинстві, його кохання до Марічки / Дзвінки і несподівану загибель від рук чоловіка своєї коханої. Здавалося б, вибір простий: або триматися маловідомої історичної сторонм, знявши інформативний фільм-відкриття, або ж показати глядачам красиву казку про мужність, нещасливе кохання і смерть. Але знімальна група «Легенди Карпат» не шукала легких шляхів, з'єднавши факти з вигадками, і запропонувала нам дивитися на те, як все змішалося в домі Довбушів.

Кожен фільм просто зобов'язаний стати успішним, якщо в ньому присутня хороша любовна лінія. У «Легенді Карпат» кохання та інтимних сцен очікували не тільки тому, що грати їх повинні були знамениті артисти, але й тому, що це найбільш інтригуючий період життя Довбуша. Але на велике розчарування виявилося, що у режисера зовсім інше бачення на кохання. Почуття в його уявленні - це всього лише набір клішованних фраз, дотиків і дій. Протягом усього фільму не покидає відчуття, що все зроблено від балди, тому що в кожній написаній і зіграній сцені геть відсутня усвідомленість даного матеріалу. Всім тим, що відбувається на екрані, неможливо перейнятися, і звинувачувати в цьому, крім людини, яка взяла на себе режисуру, продюсування, написання сценарію і підбір акторів, більше нікого.

Ще одним кричущим моментом є розподіл ролей. Зрозуміло, більшість героїв зіграли друзі і родичі режисера, у чому можна переконатися, перевіривши список акторів і те, скільки разів в ньому з'являється прізвище «Скобун». Грають вони надзвичайно погано. У своєму бажанні здатися грізними і небезпечними повстанцями новоявлені актори просто смішні. Моментами, коли вони намагаються зобразити особливу лють, здається, що їхні обличчя ось-ось луснуть від удаваною люті. Ще більший парадокс полягає в тому, що професійним акторам з Чернівецького обласного театру були віддані епізодичні ролі. Марічка Яремчук була прекрасною кандидатурою на кохану Довбуша, поки не перестаралася з пластикою. Спроби побачити в ній справжню гуцулку, не помічаючи витягнутих качечкою губ і натягнутих вилиць, не можуть увінчатися успіхом. Єдиний, хто має величезний досвід перед камерою, і хто в цьому кіно виглядає досить непогано - це Валерій Харчишин. Хоч і стверджувати, що він цілком перевтілився в Довбуша було б не правильно, бо існує довжелезний ряд факторів, які заважають йому зробити це.

До того ж у фільмі про Довбуша примудрилися жахливо поставити бойові сцени. Якщо придивитися, можна побачити, як актори, що зображують опришків, замість лежачого на землі противника б'ють зброєю просто по снігу. І кожен раз, коли в чиєсь тіло встромляється ніж або влучає куля, оператор переводить камеру на щось інше. В результаті стає ясно, що крім потужного саундтреку від Другої Ріки та прекрасних гір в «Легенді Карпат» насолодитися нічим. Сумно, що загублений такий потенціал, але, мабуть, кожен повинен займатися своєю справою. Чи це просто справа досвіду? Вирішувати вам.

Рецензия на фильм Легенда Карпат 2
yaryna_khemii 25 июня 2018