Микита Кожум‘яка або мрія про подвиг.

Рецензия на фильм: Никита Кожемяка
Фильм Никита Кожемяка

Кіно в Україні переживає той стан, коли йому потрібна допомога та моральна підтримка глядача в перших, ще непевних кроках, і разом з тим – є розуміння, що колись йому потрібно буде конкурувати за місце на екранах без будь-яких поблажок, особливо на міжнародній арені. Одним з перших пробних камінців комплексного становлення є повнометражний мультфільм режисера Манука Депояна «Микита Кожум'яка» київської кіностудії Panama Grand Prix Animation за мотивами однойменної казки Антона Сіяніки.

Отже. Сюжет мультфільму знайомить нас з сім’єю Кожум‘яків, де батько Кирило, «переможець дракона», радить молодшому синові не марити подвигами, а продовжувати родинну справу. Натомість Микита мріє про звитягу перемоги, і ось в небі з‘являється кривава комета – що може подарувати Дракону у Диво-Землях шанс знову вирватись на волю. За збігом обставин невеличкий Кажан Едді відкриває портал – і ось вони поринають у світ магічних земель де їх чекають дивовижні пригоди, підступи чаклунки Сірінги, та дружба з Блікою Камікадзе та дівчинкою Роксоланою… Батьки та чаклун Данило також не залишають Микиту в біді – і ось починається історія, сповнена магії, пошуків, веселих та іноді сумних подій, які герої, без сумніву, подолають.

Власне, сюжетна лінія анімаційного фільму виглядає прямою стрічкою, сюжетні компоненти історії чіткі та рельєфні, і разом з тим – дуже прості і однозначні. Все це відбувається в такому знайомому українському антуражі – навколо чепурні хатинки, роботяща і любляча родина, одягнена в традиційне вбрання. Натомість Диво-Світ – це більш традиційна до західних мультфільмів атмосфера – магія, привиди, іскристі елементи оточення, власне елементи флори та фауни, міфологічні мотиви, що більш традиційні до західної анімаційної школи: наприклад, тематика літаючого кораблю, або колоритні привиди, відьомське дзеркало. В стрічці можна виділити не так багато дійових осіб, спочатку їх було більше, проте їх кількість зменшили задля динамізму розвитку сюжету – проте, на мою думку, дуже дарма. Музику до фільму написав Сергій Круценко, вона сприймається органічною частиною стрічки.

Особливу родзинку становлять ті, хто озвучував фільм – українському глядачу вони знайомі і давно вже стали улюбленцями. Відьму Сірінгу озвучила Руслана Писанка, Кирила – наш богатир Василь Вірастюк, проте особисто автору цих рядків запам‘ятався харизматичний кажанчик Едді – у виконанні Віктора Андрієнко, котрий зіграв ключову роль і постановці анімаційних сцен. Голосом головного героя – Микити – став Арсен Шавлюк, лауреат конкурсу «Голос діти», який вже мав досвід в озвучуванні. Певною мірою, можна виділити деяку театральну патетичність, що вкладена візуально та через голоси озвучки – що робить мультфільм більш легшим для споглядання саме молодшій частині аудиторії

Підсумовуючи, можна сказати, що «Микита Кожум‘яка» - це цікава і захоплююча анімаційна стрічка, зі своєрідним українським колоритом, проте більше орієнтована саме на молодшу вікову аудиторію. Для дорослих картина буде все-таки дуже простою, проте дітям вона прийдеться в самий раз. На прем‘єрній прес-конференції, доречи, був даний старт благодійній акції «Подаруй дітям мультфільм» від компанії UFD та кінотеатрів-партнерів. Кожен має можливість купити один або декілька «підвішених» квитків на мультфільм «Микита Кожум’яка» для дітей з дитячого будинку – а натомість прийняти участь у розіграші призу. Разом з просуванням стрічки на ринках і фестивалях, таких як American Film Festival, вже є певні ще «секретні» проекти, які будуть намагатись в майбутньому втілити творці анімації. Отже, українському кіно – бути!

0

22 июня 2021

Апогей Апогей