Меланхолія на пороховій бочці

Рецензия на фильм: Предчувствие
Фильм Предчувствие

Періодично в українському кінематографі з’являються непогані фільми, які через відсутність нормальної реклами залишаються непоміченими більшістю кіноглядачів. «Передчуття» (2019) – один з таких фільмів.

Події кінострічки відбуваються в неназваному українському містечку десь на узбережжі Чорного моря, де у суді розглядається незвичайна справа. Сталося так, що місцеву жительку Ганну покинув чоловік. Він працював науковцем, вивчав риб, був повністю в себе на умі, а тому пішов жити до своєї співробітниці Марії. Щоправда ненадовго – через проблеми зі здоров’ям він незабаром помер. Марія поховала його таємно, згідно із заповітом. І тепер через суд Ганна хоче вияснити місце поховання…

Варто зазначити, що вказана вище фабула – одна з сюжетних ліній фільму, але вона дотична до присутніх на суді персонажів. По ходу фільму нам розкажуть історію родини Ганни та її непростих відносин з сином; історію родини Петра, свідка на суді, який також знає про місце поховання чоловіка Ганни; історію судді, чия дружина (колишня театральна актриса) опинилась в інвалідному візку… Так, деякі сюжетні лінії видаються якимись неповними (наприклад, сюжетна лінія з місцевим волоцюгою, який робить піщані годинники і отримує нагаїв від місцевих хуліганів), але за оповіддю все рівно цікаво стежити, навіть прості діалоги «за життя» тут нормально прописані, та і явний символізм ближче до кінця не нервує.

Не підвели і актори. Станіслав Боклан  в ролі Петра зіграв дуже переконливо. В принципі Боклан старається виглядати пристойно, навіть коли знімається у всілякому непотребі, на зразок фільму «Матч». Лариса Руснак чудово вжилась в роль Ганни. Актриса більше відома завдяки своєму харизматичному голосу, оскільки озвучила сотні фільмів, а ось по «Передчуттю» видно, що вона ще й хороший лицедій. Із «засвічених» українських акторів у фільмі також можна побачити Євгенію Муц в ролі доньки Петра (раніше актрису можна було побачити у фільмі «Дике поле» (2018)), Ксенію Ніколаєву в ролі тої самої скаліченої дружини судді («Помаранчеве небо» (2006)) та Юрія Євсюкова в ролі волоцюги-годинникаря (актор колись зіграв у шизонутій комедії «Вперед за скарбами гетьмана!» (1993)).

В плані атмосфери «Передчуття» нагадує інший український фільм – «Такі красиві люди»: ті самі закриті у своєму маленькому світі персонажі, та сама меланхолійність перебування на морському узбережжі… Ось тільки в «Передчутті» ця меланхолійність розбавлена очікуванням чогось страшного: на морському обрії видніється пара крейсерів (ймовірно, російських), по узбережжю пересувається українська військова техніка… Але персонажам фільму наче байдуже – вони поглинуті своїми справами: ходять на пляж, в театр, на риболовлю… Зрідка хтось з них в’яло прокоментує присутність зловісних кораблів, але в цілому – байдужість. Мабуть, це така алюзія на більшість громадян України, які вже звикли до війни, яка десь там, до безрадісних новин, які стали буденністю. Для більшості життя на пороховій бочці стало звичним.

В цілому, фільм «Передчуття» вийшов, на диво», непоганим. Звичайно, фільм швидше на любителя, і його не порекомендуєш для перегляду прямо всім. Але шанувальникам непоганих соціальних драм – варто переглянути.

0
Зорян 27 декабря 2020

27 января 2021