Шапіто

Рецензия на фильм: Позывной "Бандерас"
Фильм Позывной

Правильно кажуть, що українському кінематографу необхідне легке для сприйняття кіно, в тому числі й на історичну тематику, де відомі і не дуже події українського минулого подаватимуться в трохи романтизованій формі. Українським кінематографістом необхідно знімати аналоги «вестернів», але вже про козаків, і бойовики про українських солдатів. Бо лише так можна достукатися до масового глядача і викликати у нього інтерес до вивчення історії. Але це аж ніяк не значить, що творці таких фільмів можуть начхати на логічний і цікавий сюжет. Схоже, творці фільму «Позивний «Бандерас» цього не знали.

Події фільму розгортаються на Донбасі у вересні 2014-го року. У Мінську готуються переговори між Україною і Росією, однак в руки української розвідки потрапляє інформація, що в один з батальйонів під виглядом «свого» проник російський диверсант на прізвисько «Ходок», який готує на передовій теракт для зриву переговорів. На пошуки «Ходока» відправляють розвідника з позивним «Бандерас»…

Задумка фільму була цікава, хоч і не нова. Вийшло вже чимало аналогічних детективних фільмів, дія яких розгортається на військовому фронті і по сюжету яких необхідно знайти ворожого шпигуна в своїх лавах. Проблема лише в тому, що «Позивний «Бандерас» вийшов провальним фільмом в першу чергу через свій сюжет: за подіями стежити нецікаво, «провисань» в оповіді – тьма тьмуща, сюжетних незв’язаностей ще більше… Але найгірше те, що українських бійців у фільмі показали недалекими людьми, які легко попадаються на всі підступи «Ходока». Ну, невже не було зрозуміло, що у «вагончику» була явна «підстава»? Ну, невже не зрозуміло, що російський агент імітував астму, щоб приманити українського солдата (який чомусь не привів полонених у табір українського війська і навіть не викликав підмогу)? Та й саме викриття «Ходока» вийшло сумбурним через те, що його персонаж не був нормально прописаний, як, в принципі, і більшість персонажів фільму. Розчаровує навіть сам «Бандерас» - незважаючи на те, що він розвідник, герой глобально не впливає на перебіг подій і є, по суті, «пасажиром», а не «водієм» у власній історії. Навіть «Ходока» вдається викрити, по суті, випадково, а не тому що «Бандерас» провернув якусь хитру схему. І любовна лінія головного героя та його дружини, і душевні переживання «Бандераса» з приводу повернення для проведення розслідування в колись покинуте ним рідне село вийшли якимись сухими…

Звичайно, творці фільму проявили сміливість і спробували розкрити різні аспекти війни на Донбасі, включаючи неоднозначне ставлення місцевого населення до української армії і серйозні конфлікти між самими вояками. Але що толку, якщо сюжет тріщить по швах? Дивно, але у фільмі регулярно мелькає автобус з надписом цирку «Шапіто», і ось вже вкотре в українському кіно подібна деталь характеризує увесь фільм.

Також шкодять фільму нецікаві діалоги, які переповнені здебільшого «штучністю» і невміло поданим пафосом. Навіть «матюки» і ті звучать ненатурально. Здавалося б, є фільм «Кіборги», в якому з цим повний порядок – є з чого брати приклад. Але, схоже, що в сценаристів «Бандераса» не було сценарного таланту Наталії Ворожбит, а в режисера Зази Буадзе не було режисерського уміння Ахтема Сейтаблаєва. До речі, у 2017 році Буадзе відзначився фільмом «Червоний». Прикро, але режисер не повчився на своїх помилках – «Червоний» сам по собі був далеким від ідеалу, а «Позивний «Бандерас» в плані сценарних рішень поступається навіть йому.

Фільм «Позивний «Бандерас» також позиціонувався як бойовик. Але бойових сцен тут небагато, а видовищних бойових сцен немає взагалі (як виявилося, усіх їх вставили в рекламне відео). Є кілька вибухів та одна посередня бійка «Бандераса» з «Ходоком». Фактично, бойові сцени такого рівня вже давно ставляться в російському кіно, у низькопробних фільмах, які випускаються відразу на телебаченні. Зрозуміло, що бюджету для створення українського аналогу «Таємних воїнів Бенгазі» у творців «Бандераса» не було. Так, може, треба було звергнути більшу увагу на сюжет та діалоги, а не на те, як підірвати чергову хату з фанери?

Що стосується акторської гри то вона складає двояке враження. Олег Шульга в ролі «Бандераса» зіграв, на диво, переконливо. Можливо, комусь може не сподобатись його беземоційність, але бувалий вояк, тим більше розвідник має бути саме таким – стриманим і спокійним, принаймні зовні. Шкода, що самому персонажеві не прописали нормальну сюжетну лінію. А ось з іншими героями – проблема. Не те, щоб актори не старалися, але запам’ятовувати позивні їхніх персонажів не хочеться, ну хіба що зовні відзначився «Індіанець», якого зіграв український Орландо Блум; також друг «Бандерасового» дитинства, який пішов воювати на бік росіян, але розчарувався у своєму виборі; ну і «Ходок» вийшов виразно відразним. А ось жіночі персонажі, відверто кажучи, не вразили.

З технічної сторони у фільму також не все гаразд. Операторська робота і картинка - непогані. А ось музика часто включається невпопад.

В цілому, фільм «Позивний «Бандерас» вийшов дуже слабеньким. «Кіборги» залишаються чудовим фільмом і найкращим на тему війни на сході України, а «Бандерас», який мав повторити цей успіх, в результаті мало не став в один ряд з «Гвардією». І це, м’яко кажучи, обурює, бо робити настільки погані фільми про українських героїв війни на Донбасі – неповага до них.

0
Зорян 17 октября 2018

06 августа 2021
Владимир
Владимир 20 января 2019 12:59
+1
Я так понял, что данная рецензия, от рядового зрителя. Нет, она интересна! Я с удовольствием ее прочел. Однако, в таких случаях, кто-то бы спросил: "Ты, автор рецензии, на войне был?" Допустим, я тоже не был. Но, постоянно следил и слежу за сводками новостей и т.д. Поэтому, показанная в фильме нелогичность поступков наших военных, прочие казусы - всё это действительно правда! Да, героизм наших военных был! И сейчас есть! Но, правда в том, что неподготовленность и непрофессионализм наших военных, в начальный период войны, оставлял желать лучшего.
.

Дикі історії Дикі історії

Рецензія на фільм «Погані дороги» (2020)