Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Дев'ята "Незалежність"


Дев'ята
21 лютого у Києві стартує 9-й фестиваль американського кіно “Незалежність”. Протягом тижня глядачі вперше на великому екрані побачать нові стрічки, більшість з яких були презентовані на головних світових кіноподіях та наразі номіновані на “Оскар” в різних категоріях. Цього року учасниками фестивалю стали фільми з особливо зірковим акторським складом: Тімоті Шаламе, Адам Драйвер, Meлісса Маккарті, Стів Карелл та інші. Ці фільми, які є взірцями найкращого в американському кінематографі, розповідають історії з життя дуже різних американців, торкаючись найбільш гострих питань сучасності, таких, як соціальна справедливість і права людини. Традиційно для “Незалежності”,  глядачі зможуть подивитись ретельно відібрану документальну програму, два фільми з якої будуть представлені режисерами. Усі покази у Києві пройдуть до 28 лютого у культурному центрі «Кінотеатр Київ». Фестиваль відбувається за підтримки Посольства США в Україні. 
У програмі ігрового кіно - біографічна драма “Чи зможете ви мені пробачити?” режисерки Маріель Геллер. Це – екранізація мемуарів відомої американської авторки Лі Ізраель, яка вдається до надзвичайних дій, після того, як з’ясувалось, що життєві історії жінок, про яких вона пише, не цікавлять широку аудиторію читачів. Головну героїню блискуче зіграла Мелісса Маккарті. Стрічка вже отримала понад 35 кінонагород і позмагається за “Оскар” у трьох номінаціях.
Ще один номінант на “Оскар” – фільм “Чорний кланівець” самобутнього режисера Спайка Лі. Це неймовірна, але разом з тим правдива історія, яка сталась у США в 1970-х роках. Рон Столлворт (Джон Дейвід Вошінґтон) – перший афроамериканський детектив, який під прикриттям безстрашно проникає у Ку-Клукс-Клан, аби викрити цю організацію та припинити її діяльність. У цьому його підтримує досвідчений колеґа Філіп Зіммерман (Адам Драйвер). Вдвох вони починають найважливіше розслідування у своїй кар’єрі. Фільм вже отримав Ґран-прі на 71-му Каннському фестивалі.
Наступний фільм, “Середина 90-х” – це режисерський дебют сценариста Джони Гілла. Історія про 13-річного хлопчика Стіві та його стосунки з матір'ю і друзями нагадає глядачам про часи, коли соцмережі ще не захопили наш вільний час та дозвілля.
Поціновувачі акторського таланту Тімоті Шаламе зможуть подивитися фільм “Гарний хлопчик”. Драма режисера Фелікса Ван Ґренінґена відтворює важкий шлях зцілення в родині, члени якої борються з наркозалежністю. У стрічці не приховуються жорсткі реалії такого важкого періоду для героїв, проте кохання, надія та любов до життя надихають та не дозволяють опустити руки.
Зворушлива історія кохання на тлі соціальної несправедливості лежить в основі стрічки “Якби вулиця Біл могла говорити” Баррі Дженкінса, який вже отримав “Оскара” за фільм “Місячне сяйво”. У фільми показується непростий шлях пари від друзів дитинства до пристрасних коханців. Стрічка вже увійшла до списку 10 найкращих фільмів за 2018 рік за версією Американського інституту кіномистецтва та має три номінації на “Оскар”. 
Яскравим зразком справжнього незалежного кіно стане ще один фільм програми - “Восьмий клас”. Дебют гумориста Бо Бернема показує комплекс почуттів, які переживає дівчинка-підліток перед початком старшої школи. 13-річна Кайла веде відео-блоґ на You Tube з порадами, вдаючи впевнену в собі особу. Але насправді Кайла замкнута й мовчазна, а спілкується здебільшого через Instagram та Twitter. Її відео на YouTube дозволяє глядачам побачити приховані надії й сподівання дівчинки, ніби перед нами справжній онлайн-щоденник. І саме реалізм є однією з найбільших переваг фільму. 
Документальна програма фестивалю від American Showcase на цьогорічному фестивалі піднімає актуальні теми, що турбують весь світ і розповідає історії окремих людей, які надихають.
Подивитися на проблеми жінок, які працюють в юриспруденції в США, очима  представниць п’ятьох поколінь цієї професії можна у стрічці Шерон Роувен “Врівноваження терезів”. А режисер Андреа Невінс у своїй роботі “Тендітні плечі, переосмислення Барбі” показує найбільші зміни, що відбулись з легендарною лялькою та Барбі, та досліджує понад 60 років жіночої історії крізь призму 30-сантиметрової пластикової іграшки. Режисерки ціх двох стрічок зможуть особисто представити фільми українським глядачам, а після переглядів відбудуться обговорення.
Фільм режисерки Ліси Геслов “Служила, як дівчина” розповідає про те, що відчувають жінки-військові, які повертаються до мирного життя після служби в Іраку та Афґаністані. 
Як це – працювати автором некрологів і не деінде, а у самому The New York Times,  розповідають автори фільму “Некрологи”.  Стрічка “Світ під твоїми ногами” покаже 37-річного Метта Ґріна, який щодня прогулюється кожною вулицею у Нью-Йорку. Його шлях – це 13 тисяч кілометрів. Аби втілити цей проект, герой фільму звільнився з роботи, відмовився від квартири і тепер живе на 15 доларів в день.  Фаворит кінофестивалю “Санденс-2018”, який отримав спеціальний приз журі та номінацію на “Оскар”, “Округ Гейл вранці та ввечері” пропонує проникливий та чуттєвий портрет місцевості та людей, що там живуть. Глядачі побачать п’ять років з життя двох афроамериканців з сільської місцевості округу Гейл в Алабамі, на прикладі яких можна побачити особливості  культури цього реґіону. Заглянути за лаштунки нью-йоркського стенд-апу пропонує режисер Джонатан Міллер у своєму фільмі “Стенд-ап” про трьох незвичайних гумористів-початківців, які намагаються знайти своє місце у світі комедійних виступів. 
Стрічка “Винайти завтра” Лори Нікс знайомить глядачів з пристрасними підлітками-винахідниками з усього світу, які створюють інноваційні рішення для боротьби з загрозами світовому довкіллю просто в себе у кімнаті, водночас переживаючи складнощі пубертатного віку.
В рамках фестивалю також відбудеться показ яскравого фільму про перші художні кроки відомого художника Жана-Мішеля Баскії – “Баскія: Вибух реальності”. Стрічку представить відома арт-критик Катя Тейлор. 
Окрім фільмів досвідчених американських режисерів, 28 лютого гості 9-го фестивалю американського кіно “Незалежність” зможуть побачити короткометражні фільми, створені  українськими кінематографістами – учасниками лабораторії з кіновиробництва для молодих митців IndieLab. 
Насичену програму доповнить лекції по історії американського кіно від кінокритика Андрія Алферова, які відбудуться 23 та 24 лютого. Вхід на лекції буде вільний.
Детальна інформація про фільми програми - aiffua.com
Алексей Першко 5 лютого 2019


Avatar
Ім'я:
28 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 755
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 588
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 353
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 91