Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Щоденники ОМКФ-2015. День сьомий


Щоденники ОМКФ-2015. День сьомий

Сьомий конкурсний день пройшов під знаком домінування жіночого. Тут вам і фемінізм, і подружня зрада, і втрата близької людини. Але про все по порядку.
Черговим представником міжнародної конкурсної програми став фільм «Людина в стіні» ізраїльського режисера Євгенія Румана, який колись іммігрував в Ізраїль із Білорусі.
Тема розставання чоловіка і жінки - річ для кінематографа більш ніж класична. Розставання на грунті зради - мабуть, взагалі один із найпоширеніших мотивів. Фільм «Людина в стіні» приблизно про це, хоча, звичайно ж, пласт проблем зачіпається значно більший.
Виходячи із зав'язки історії про несподіване зникнення чоловіка і спроби дружини його знайти, можна помилково сприйняти стрічку як трилер, але насправді це швидше дослідження на тему шлюбу та сімейних зобов'язань. Руман наближає кінематограф до театру, використовуючи довгі плани та дублі по 10 хвилин, щоб акцентувати глядацьку увагу на розвитку головної героїні Шир від зразкової дружини, яка шукає чоловіка, звертається в поліцію і обдзвонює знайомих, до егоїстичної жінки, що давно прагнула свободи. Мінімалізм тут не тільки в зйомці, а й у локаціях: фільм не вибирається за межі однієї квартири, так що успіх картини цілком залежав від того, наскільки проникливим буде кінцевий задум. Найвдаліше тут буде порівняти «Людину в стіні» із «Загубленою»: якщо Фінчер взяв в основу роман Флінн, де все крутилося навколо недомовленості і подвійної гри, то Руман розглядає конфлікт виключно побутовий, тому й максимально зрозумілий. Ніякої інтриги в зникненні чоловіка не буде, важливіше тут сама ідея: «скелети в шафі» знищують шлюб. Іноді різка правда може врятувати навіть приречені стосунки.
Тему сім'ї розвиває і фільм «Моя мати» Нанні Моретті, але під дещо іншим кутом. Втрата близької людини буває не тільки на грунті розставання. Іноді саме життя забирає дорогих нам людей.
За сюжетом, головна героїня Маргеріта розривається між зйомками виробничої драми і матір'ю, що помирає в лікарні. Насправді, складається враження, що за особистістю вигаданого персонажа ховається сам режисер, що накладає певний відбиток. «Моя мати» - кіно особисте і трохи монотонне, тут не буде якихось надривних епізодів. Трохи комедії у виконанні прекрасного Джона Туртурро, трохи людського нерозуміння, трохи болю - ось так, по шматочках Моретті збирає пазл, іменований життям.
Нарешті, останнім дослідженням жіночого єства стає можливий переможець 6-го ОМКФ, фільм «Мустанг» Деніз Гамзе Ергювен.
Хвилю фемінізму, що захопила світ, можна розцінювати по-різному, але не можна не відзначити головного: досі в світі існують країни, де ставлення до жінки зупинилося десь на уявленнях Середньовіччя. «Мустанг» якраз із таких. Події фільму розгортаються в маленькому турецькому містечку, де п'ять сестер-підлітків об'єднуються проти жорстоких традицій суспільства. За безневинну гру з хлопчиками після школи їх фактично ховають від усього світу, а сімейний будинок перетворюють у в'язницю. Що найстрашніше, насильно починають організовувати весілля. Режисер своїм дебютом створює феміністичний маніфест нищівної сили, жорсткі звичаї тут переплетені з пронизливою ​​любов'ю до самої жінки і милуванням її красою. Цей фільм про те, як слабку стать у буквальному розумінні перетворюють на рабинь нещадних традицій, позбавляючи права не тільки закохуватися або якось проявляти свою сутність, а просто жити. Такі історії точно не залишають глядача байдужим, тож перемозі цього фільму ми б анітрохи не здивувалися.

Сергей Задко 18 липня 2015


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 778
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 611
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 379
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 148