Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Його непрощальний уклін: щоденник 9-го ОМКФ (7-9 день)


Його непрощальний уклін: щоденник 9-го ОМКФ (7-9 день)
Не розлучайтеся з мріями! ..

 З коханими не розлучайтесь! Саме тому ми ні в якому разі не прощаємося з Одеським міжнародним кінофестивалем, який подарував нам 9 прекрасних днів, наповнених хорошим, якісним кіно в приємній компанії, живим спілкуванням, розумними нетривіальними думками і образами. Ми лише говоримо "досвіданія", до швидкої бажаної зустрічі в наступному році! Терміни 10-го ОМКФ вже визначені: він пройде з 12 по 20 липень 2019 го року.

Звичайно, на душі трохи сумно, що кіносвято закінчується, що не можна його продовжити ще хоча б на пару днів ... Пізно ввечері Фестивальний палац виглядав спорожнілих, скоро зникнуть всі афіші 9-го ОМКФ, люди не поспішатимуть з легко впізнаваними здалеку сумочками і бейджами, гості роз'їдуться хто куди, кінобум в Одесі змінять звичайні робочі тижні. Але все в цьому світі має свій термін, свої межі. Час не можна зупинити, його можна тільки трішки затримати. Що і зробив ОМКФ: ці дев'ять днів були виключно насиченими, вони вмістили максимум, дали всім нам дуже багато. Фінал надає події огранювання, підсумовує. А спогади - рушійна сила до нових звершень в сьогоденні і майбутньому.
Тому не будемо сумувати, а поговоримо і подумаємо про хороше. Чим відзначилися останні три дні кінофестивалю?
Без сумніву, це ретропоказ одного з найкращих мультфільмів нашого дитинства - легендарного "Острова скарбів" Давида Черкаського (з озвученням Віктора Андрієнко, Євгена Паперного, Армена Джигарханяна та інших блискучих артистів), що відбувся на початку сьомого дня 9-го ОМКФ. Важко повірити, але в цьому році мультфільму виповнюється вже 30 років ... Але він як і раніше прекрасний, залишається геніальним і затребуваним твором кіномистецтва! Як і раніше радує душу і не набридає. Довгий час Давид Черкаський хотів зняти продовження, шалено шкода, що ці плани так і залишилися нереалізованими ... Але його "Острів скарбів" - справжній шедевр!
В цей же день були показані конкурсні фільми, які в підсумку піднялися на п'єдестал пошани. Ранкова стрічка сьомого дня "Кришталь" білоруського режисера (нині живе в США) Дар'ї Жук взяла головний приз 9-го ОМКФ! Це трагікомедія про 90-х, про "кришталевої" мрії молодої дівчини виїхати в Америку, фільм багато в чому автобіографічний, дуже тонкий, щирий ... Це оцінили не тільки члени журі ОМКФ, але і глядачі, чий вибір виявився вирішальним.
Відразу після "Кришталю" в Фестивальному палаці демонструвалася "поророкой", картина румунського режисера Костянтина Попеску, зазначена спеціальним призом ОМКФ.
Увечері сьомого дня глядачі побачили вітчизняну прем'єру стрічки "Коли падають дерева" режисера Марисі Нікітюк, міцну любовно-кримінальну драму. У кулуарах, втім, вибухнула гаряча дискусія про те, наскільки доречно активно задіяти дітей вокруг да около надто відвертих сцен, наскільки це може вплинути на їх психіку і подальшу долю ... Прокатний потенціал у цієї картини є.
Передостанній день ОМКФ, так вже вийшло, був тематично присвячений людським порокам і проблем, способам їх подолання. Повторний показ стрічки "Молитва" режисера Седріка Кана нагадав про те, як важко доводиться наркоманам, які намагаються намацати тверду стежку в своєму житті ... "Дорога грому" Джима Каммингса - оптимістична трагедія про вміння залишатися на ногах, незважаючи ні на що. Герой чудовою нової картини Гаса Ван Сента "Не переживай, він далеко не піде" і зовсім в аварії втратив ноги, можливість пересуватися, але зате знайшов в собі сили кинути пити і почати нове життя. Про ці непрості події розказано з прекрасним почуттям гумору, тонкої душевністю, вельми неабияке кіно.
А "Стікс" і вечірній "Людський потік" в "Зеленому театрі" під відкритим небом (також повторний показ) нагадали про проблеми біженців, про важливість зберігати людське начало, протягувати руку допомоги ближнім. Правда, в даному випадку проблема не лежить виключно в площині милосердя, вона глибше і вимагає окремого обговорення ...
У сьомий і восьмий день відбулося продовження "Короткого метра", також підніс чимало резонансних сюжетів. Але про це ми поговоримо більш докладно в окремому аналітичному матеріалі.
В останній день 9-го ОМКФ глядачі мали чудову нагоду ознайомитися з деякими стрічками з попередніх днів, які, можливо, не встигли подивитися ( "Екстаз" Ное, "Три особи" Панагі та ін.). Кіномани могли побачити чотиригодинну прем'єру китайського режисера Ху Бо "Слон сидить спокійно" - про те, як живуть представники найбідніших китайських шарів ...
Втім, подивившись в цей картину "Дельта" (повтор йшов в цей же фінальний день) режисера Олександра Течинського, абсолютного переможця національної конкурсної програми, в голову мимоволі закрадаються думки, що і бідні китайці, і африкано-близькосхідні біженці живуть не так-то вже погано - в порівнянні з нашими реаліями ... Картини просто показує життя людей в Вилково. Чесно кажучи, без коментарів! Кіно відкриває очі, але що з усім цим робити в нинішніх умовах - незрозуміло.
Так чи інакше, всі перераховані стрічки спонукають до відкритого, чесного діалогу та вирішенню проблем суспільства, пошуку конкретних шляхів виходу із замкнутого кола.
Красивим, елегантним завершенням 9-го ОМКФ стала блискуча французька комедія П'єра Сальвадорі "Звільнений" - виключно позитивне і смішне кіно, яке викликало феєрверк глядацьких емоцій і подарувало прекрасний настрій.
ОМКФ бере легку перепочинок до наступного року, який стане ювілейним! А, значить, ми можемо чекати чогось особливого - втім, як і завжди на цьому чудовому фестивалі, який росте і прогресує на наших з Вами очах, збільшує аудиторію, охоплення, розширює і удосконалює локації, невпинно працює над створенням оптимальних умов для всіх шанувальників кіно. Одеса знову довела, що здатна тепло і душевно приймати гостей з різних куточків планети, гідно проводити заходи найвищого міжнародного рангу. Все відбувалося дуже культурно, коректно, в чудовій атмосфері. Величезне спасибі організаторам! І до нової швидкої зустрічі в 2019-му році ...
Ксеркс 22 липня 2018


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 781
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 614
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 382
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 156