Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Еталонний геній в Україні


Еталонний геній в Україні

Виставка "Сторіччя. Фелліні у світі" в Довженко Центрі
Коли йдеться про італійське кіно, перший, хто приходить на думку, – Федеріко Фелліні, співець великої краси Риму.
Ім’я Фелліні ще за життя Маестро стало відомим у всьому світі та закарбувалося як синонім поняття «мистецтво кінематографу». Його «8 з половиною», «Солодке життя», «Ночі Кабірії», «Амаркорд» досі бентежать глядачів та кінематографістів світу.
Довженко-Центр за ініціативи та підтримки Італійського інституту культури, у співпраці з кінофестивалем "Молодість", має честь представити мандрівну виставку «Сторіччя. Фелліні у світі», що подорожує світом і своєю черговою локацією обрала Музей кіно Довженко-Центру.
Запрошуємо вас у всесвіт італійського генія: кадри й фрагменти кінофільмів, кіноафіші, листи, спільні фото з акторкою та коханою Джульєттою Мазіною та актором і другом Альберто Сорді, фото зі знімальних майданчиків, оригінальні кінокостюми, та бешкетні, на межі пристойного, графічні роботи, намальовані самим Маестро. Ця подорож проведе за лаштунки сюрреалістичного, карнавального бачення світу, що отримало назву felliniesque – феллінієвського.
На урочистому відкритті виставки, 4 червня, відбудеться українська прем’єра анімаційного фільму «Феллінетта» (2020, La Fellinette) племінниці режисера Франчески Фаббрі Фелліні, що увійшов до програми короткометражного конкурсу кінофестивалю «Молодість».
Едоардо Крісафуллі, Директор Італійського інституту культури Україні:
«Найважливіша міжнародна виставка на честь Федеріко Фелліні, підготовлена з нагоди сторіччя від дня народження великого Маестро, наразі робить зупинку у Києві. Виставка вже встигла відзначитись у Канаді, Бразилії, Німеччині, Литві. Але київська сцена стане особливою: мандрівна виставка буде представлена у розширеному та доповненому варіанті, спеціально для України. Таким чином, ми також хочемо відзначити святкування 50-річного ювілею Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», де буде представлено короткометражний фільм La Fellinette режисерки Франчески Фаббрі Фелліні, племінниці Маестро. Виставка відбуватиметься за активної співпраці Музею кіно Довженко-Центру, Посольства Італії, Італійського інституту культури та Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість". Урочиста інавгурація відбудеться 4 червня у присутності представників органів державної влади та відомих представників української культури. Спеціальна гостя події, єдина спадкоємиця великого Маестро – Франческа Фаббрі Фелліні».
Олена Гончарук, виконуюча обов’язки директора Довженко-Центру:
«Фелліні – еталонний геній. Але геній – не досконалість і не сума плюсів. Він ламає правила і переступає кордони, виносить на показ те, що інші намагаються приховати або не бачать. Він здатен умістити в собі цілий світ, щоб у процесі творення почати виймати його із себе, пропущений крізь власну оптику. Геній не ділиться на чорне та біле, і ця неоднозначність стає предметом дослідження не одного проєкту Довженко-Центру. Виставка про Федеріко Фелліні – наближене й іронічне роздивляння генія, занурення в його інтимність та відвертість.
Існування в Україні Музею кіно уможливлює появу проектів, зосереджених на мистецтві та магії кінематографу. Це унікальна можливість з позиції глядача кіно переміститись в позицію його творця й співучасника».
Франческа Фаббрі Фелліні, племінниця режисера:
«Найбільший митець кіно ХХ століття, єдиний у світі режисер, якому було вручено п’ять премій «Оскар», остання – Honorary Award (Премія за кар’єрні досягнення) у 1993 році. Фелліні порівнювали з великими італійськими майстрами епохи Відродження та бароко. За кордоном, в університетах та академіях – і не лише в кіно – він є італійським автором, якого найбільш вивчають поряд з Данте, Леонардо та Мікеланджело. Фелліні ставлять на один щабель із діячами, які призвели до справжніх культурних революцій».
Алессандро Нікозія, меценат та куратор виставки:
«Невтомний фантазер, невиправний брехун, машиніст ілюзій, геніальний розум, чаклун мрій, чарівник країни Оз – Фелліні – відомий і оцінений на всій планеті, не тільки представляє один з найвищих зразків світового кіно, але й є однією з найбільш еклектичних особистостей світової сцени. Його химерні та загадкові всесвіти, що повисли у сновидінні, яке завмерло на мить, зустрічаються з особистими спогадами та фантазіями, що веде кінематограф до нових та образних рішень».
Вінченцо Молліка, журналіст:
«Єдине переконання, якого я досяг протягом багатьох років, полягає в наступному: коли я згадую генія Фелліні, всі інші здаються мені пташенятами».
Андрій Халпахчі, художній керівник КМКФ «Молодість»:
«Кінофестиваль «Молодість», який за своєю концепцією є оглядом молодого дебютного кіно, завжди включає в свою програму світову кінокласику. Федеріко Фелліні – символ кінематографу ХХ століття, режисер, який створив цілий світ, світ Федеріко Фелліні. Ми неймовірно вдячні Посольству Італії в Україні, Італійському інституту в Україні та Довженко-Центру за можливість представити фестивальній публіці, киянам та гостям столиці унікальну виставку, присвячену століттю видатного майстра».

Алексей Першко 26 травня 2021


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 781
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 614
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 382
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 154