Фільм Мисливці на привидів: Крижана імперія 2024

Євродонбас


Євродонбас

Режисер Корній Грицюк та продюсерка Анна Паленчук розпочали роботу над документальним фільмом про європейську історію Сходу України

Фільм з робочою назвою «ЄвроДонбас» націлений розвінчати радянські міфи і розказати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки.

Чимало міст та селищ на Донеччині та Луганщині, наприклад, Лисичанськ, Костянтинівка, Дружківка, Новгородське заснували іноземці з Бельгії, Німеччини, Англії та Франції. Наприкінці ХІХ ст. вони посеред степу побудували заводи й металургійні комбінати, зробивши регіон одним з найрозвиненіших у Європі. Більшість даних про цей період Сходу України було знищено радянською владою, але багато будівель того часу збережені. Тож автори по крупицях збирають інформацію по архівах України та інших країн і спілкуються з нащадками європейців, які брали участь у розбудові Донбасу, та експертами, намагаючись відтворити перебіг подій тих часів.

Продюсерка Анна Паленчук та режисер Корній Грицюк вже працювали разом: у 2018 році на екрани вийшов фільм «2020. Безлюдна країна». Стрічка стала дебютною повнометражною роботою режисера. Минулого року Грицюк презентував документальний фільм «Поїзд Київ-Війна», який був представлений в межах кінофестивалів «Молодість» і Kharkiv MeetDocs, та вийшов у прокат.

«Вже більше 7 років на Сході України тривають військові дії, які досі неоднозначно сприймаються не тільки мешканцями Донбасу, але й жителями інших регіонів України. І все це відбувається завдяки постійній потужній роботі пропагандистської машини Росії. Нажаль, Україні поки що важко вистояти у цій інформаційній війні. Саме тому ми й робимо фільм про історію Донбасу, яка цікава й захоплююча, трагічна й суперечлива. У нашому фільмі ми покажемо, як ще 100 років тому територія Донецької та Луганської областей була економічно потужною, із багатьма прибутковими європейськими підприємствами та активним культурним життям», – Анна Паленчук, продюсерка.

Зараз команда збирає архівні матеріали періоду розбудови промислового Донбасу європейцями з 1870-х по 1920-і роки, а також шукає героїв для фільму. Якщо ви маєте, що розказати, напишіть, будь ласка, на сторінку проєкту у Facebook.

«Мені особисто, як людині, яка народилася у Донецьку і якій болить все, що сьогодні відбувається на Донбасі, дуже хочеться не тільки повернути землякам їх історію, але й поділитися нею з іншими українцями. На жаль, радянські та пострадянські міфи про героїв-робітників комуністичної індустріалізації, бандитів Донбасу, “мешканців особливого регіону” або нащадків “царських зеків” дуже глибоко вкорінились як міфологеми. Я впевнений, що дуже важливо відкрити цю територію не тільки для місцевих, а змінити в цілому ставлення до неї. Це наша українська земля, яка була штучно зрусифікована, а її населенню десятиліттями нав’язували проросійські наративи. Ми зробимо об’єктивний історичний документальний фільм, та спробуємо знайти відповіді не тільки на питання сьогодення, але й на те, що нам робити в майбутньому. Бо, як відомо, й на прикладі Донбасу ми це бачимо особливо яскраво, – хто не пам’ятає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», – Корній Грицюк, режисер.

Фільм отримав фінансування у розмірі 1,98 млн гривень на 14-ому пітчингу Держкіно. Основний знімальний період заплановано на весну 2021 року.

Facebook
Instagram
UA
Довідка.
Режисер Корній Грицюк народився та виріс на Донбасі, і в своїй творчості він приділяє увагу подіям, які зараз відбуваються на його Малій Батьківщині. Працюючи над стрічкою «Поїзд: Київ-Війна» він усвідомив, що витоки цієї війни – в минулому. Історія Донбасу була неодноразово переписана і цим користувались як в радянські часи, так і сьогодні. Місія фільму «ЄвроДонбас» – розповісти справжню історію регіону: у ХІХ ст. територію населяли переселенці та підприємці з Бельгії, Британії, Німеччини, Франції, США, Швейцарії, Нідерландів та Польщі, які посеред степу побудували заводи й металургійні комбінати, зробивши регіон одним з економічно потужних у Європі.

Фільм базуватиметься на історіях реальних людей: як нащадків іноземців на Донбасі, так і академічних дослідників, які вивчають його історичне підґрунтя.
Про фільм.
Остгейм, Лібенталь, Нью-Йорк, Блюменфельд, Бунге, Марієнталь – чи чули ви про такі міста та села… Донбасу? Майже всі вони у радянські часи отримали типові комуністичні та «антибуржуазні» назви, такі як Новгородське або Юнокомунарівськ, разом з вигаданою проросійською історією, яку, на жаль, отримав і весь Донбас, перетворившись на найбільш міфологізовану радянську територію, унікальну та недоторкану фортецю «русского мира». Насправді ж на Донбасі знаходяться десятки міст, містечок та сіл, заснованих європейськими переселенцями та місцевими українцями ще на наприкінці ХІХ ст., а його розквіт розпочався задовго до приходу більшовиків до влади. Його батьки-засновники: німці, бельгійці, британці, французи та американці.

Саме завдяки європейським інвестиціям у промисловість та великій праці місцевих та заробітчан з інших частин України, Донбас вже на початку ХХ століття з «дикого поля» перетворився на передовий регіон навіть у порівнянні з Європою. Пряме залізничне сполучення з Брюсселем, філіали французьких та німецьких банків, динамічні міста з сучасною на той час архітектурою, вихід на європейські ринки, економічне зростання, транснаціональні підприємства, серед яких, наприклад, відділення компанії Siemens, справжній космополітизм, високий рівень життя робітників та великі перспективи – таким був Донбас до приходу радянської влади. Відтак, саме про такий Донбас та його історичне минуле й розкаже наш фільм.

Режисер: Корній Грицюк
Оператор: Богдан Кінащук
Автори сценарію: Корній Грицюк, Анна Паленчук
Продюсер: Анна Паленчук
Жанр: документальний фільм
Виробництво: 435 FILMS за підтримки Державного агентства України з питань кіно
Тривалість: 70 хв

Алексей Першко 16 лютого 2021


Avatar
Ім'я:
19 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (22 лютого - 28 лютого) Що у кіно? Прем'єри тижня (22 лютого - 28 лютого)

Найкращий британський фільм року, японське аніме, англійський горор і французькі комедії.

21 лютого 2024 1059
Що у кіно? Прем'єри тижня (29 лютого - 6 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (29 лютого - 6 березня)

Друга частина «Дюни», комедія з купою нагород, а також сімейний фільм та анімація.

28 лютого 2024 741
Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 491
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 301