Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

«Геніальні диЛЛетанти»


«Геніальні диЛЛетанти»

8 листопада у Києві відкриється виставка про панківську субкультуру в Німеччині 1980-х
«Геніальні диЛЛетанти» – субкультура 80-х років ХХ ст. у Німеччині - це пересувна виставка Goethe-Institut, що проходить у музеях та виставкових залах всього світу. В Україні цей проект реалізовано у партнерстві з Довженко-Центром у Києві і у співпраці зі Схема.
«Геніальні диЛЛетанти» – таку назву зі свідомо зробленою орфографічною помилкою мав концерт, що відбувся 1981 р. в берлінському концертному залі «Темподром». Назва стала синонімом короткої епохи мистецького вибуху. Передусім у художніх вищих навчальних закладах стрімко розвивалися мистецькі напрямки, характерною ознакою яких стали міждисциплінарні експерименти та використання нових електронних приладів. Замість англійської мови в текстах пісень і назвах груп почала стверджуватися німецька. Висловлений у весь голос протест і цілеспрямована провокація забезпечили митцям альтернативної сцени повагу та визнання на міжнародному рівні.
На виставці представлено широкий спектр цієї субкультури: це – сім музичних груп, художники, кінематографісти та дизайнери, що задавали тон у Західній і Східній Німеччині. Зокрема, це – група «Einstürzende Neubauten» (Падаючі новобудови), гурт «Die Tödliche Doris» (Смертельна Доріс), група «Der Plan» (План), колектив «Freiwillige Selbstkontrolle» (F.S.K.) (Добровільний самоконтроль), гурт «Palais Schaumburg» (Палац Шаумбург), авангардистський проект «Ornament und Verbrechen» (Орнамент і злочин), а також дует «Deutsch Amerikanische Freundschaft» (D.A.F.) (Німецько-Американська дружба).
Виставка представляє зразки сучасного розвитку в мистецтві, кіно, моді та дизайні. Завдяки фільмам з серіями інтерв’ю, відео- та фотоматеріалам, звуковим доріжкам, журналам, плакатам тощо ця виставка являє собою найширшу презентацію німецької субкультури 1980-х рр. XX cт.
Виставка набуває особливого значення, завдяки її тематичному поєднанню з показом розвитку субкультур у мистецькому середовищі 80-х рр. в Україні. У програмі виставки - подіумна дискусія за участі музиканта Олександра Піпи, кураторки Лесі Заяць, художника Іллі Чичкана. Заплановано покази німецьких і українських стрічок, що відображають культурні тенденції 80х рр. у Німеччині та в Україні. Виставку супроводжує концертна програма за участю українського рок-гурту @Traktor і виступ DJ Томаса Майнеке, одного з засновників колективу «Freiwillige Selbstkontrolle» (F.S.K.), разом із сучасними українськими DJs і Techno Party та музичною програмою від Схеми.
Відкриття виставки 08.11:
19:00 Відкриття виставки, 3й поверх
20:00 Концент музичного гурту @Traktor, лобі
Довженко-Центр
Київ, вул. Васильківська, 1
Вхід вільний
Виставка: 08.11.-15.12.2019

Алексей Першко 22 жовтня 2019


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 778
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 611
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 379
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 148