Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Початок, Бріжитт Бардо і народження «Золотої Пальмової


Початок, Бріжитт Бардо і народження «Золотої Пальмової

 Канни: 70 років коротко. Частина 1.

Вже четвертий день в Каннах йде ювілейний, 70-й кінофестиваль, який вважається найпрестижнішим заходом подібного роду в світі. Портал kino-teatr.ua вирішив коротко змалювати багату історію фестивалю, який багато в чому визначив обличчя сучасного кінематографа.
Відомо, що фестиваль був задуманий французьким істориком Філіпом Ерланже в якості противаги Венеціанському фестивалю, дітищу Муссоліні. І перший фестиваль в Каннах відкрився 1 вересня 1939 року, але тут втрутилася історія - через 2 дня Франція вступила в Першу Світову війну і всім стало не до фестивалів. Так що трансатлантичний лайнер з американською делегацією так і не доплив до Канн, і фестиваль був згорнутий. І перший справжній фестиваль відбувся лише в 1946-му році, а в його програмах за 15 днів було показано 40 повнометражних і близько 50 короткометражних фільмів. Тоді в центрі уваги фестивалю було італійське кіно: як раз розцвітав неореалізм і на фестивалі були показані кращі його зразки - «Рим, відкрите місто» Роберто Росселіні і «День життя» Алессандро Блазетті. Також в програмах фестивалю були показані такі видатні стрічки як «Коротка зустріч» британця Девіда Ліна, «Погана слава» Альфреда Хічкока і «Втрачений уїк-енд» Біллі Уайлдера.
З 1948 по 1950 роки фестиваль не проводився через фінансові проблеми, і повернувся лише в 1951-му році, змістившись на весну, щоб уникнути конфліктів з Венецією. У 50-х роках фестиваль шукав власне обличчя на тлі все зростаючої міжнародної напруги, що стала початком Холодної Війни. Пом'якшили обстановку знаменита (в майбутньому) француженка Брижитт Бардо, яку побачили на каннському пляжі в 1953-му році в бікіні, що було неабиякою дивиною. А ще через рік актриса Симона Сільва з'явилася на фото-колл топлес, що викликало заварушку і коштувало її учасникам кількох поламаних ребер.
1955 став роком народження «Золотої пальмової гілки», яка замінила «Гран Прі», що до цього був головним призом фестивалю. А першим її власником став американський фільм Делберта Манна «Марті».
Цікаво, що в 2002-му році організатори Каннського фестивалю показали частину програми фестивалю 1939 року журі, яке присудило ретроспективну «Пальму» фільму Сесіла ДеМілля «Юніон Пасифік».
Алексей Першко 20 травня 2017


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 785
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 617
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 386
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 164