Фільм Ми, наші улюбленці та війна 2024

Топ-10 кінопровалів 2012 року


Топ-10 кінопровалів 2012 року

З кожним роком все складніше і складніше пророкувати провал і успіх деяких стрічок. Високобюджетні картини періодично зазнають краху, стаючи нагадуванням кінематографістам і студіям, що несумлінність буде покарана найсправедливішим суддею - глядачем.

Портал kino-teatr.ua пропонує згадати десятку кінопровалов 2012 року, яких не врятували ні топові актори, ні великі бюджети, ні культові творці.

«Джон Картер» очолив список кінопровалів 2012 року, ставши катастрофою для студії Disney. Картина Ендрю Стентона заробила в США - $73 мільйони, а в світовому прокаті $283,5 мільйони. Але 350 мільйонів доларів каси так і не змогли відбити 250 мільйонний бюджет. Екранізація книги з популярної серії про Марс Е.Р.Берроуза не змогла розтопити серця глядачів, хоча вийшла не тільки в тривимірному, але і в популярному IMAX3D-форматі.

Loading the player ...

«Морський бій» - пригодницький фільм 2012 року режисера Пітера Берга за мотивами однойменної більш успішної гри. Від провалу "Бій" не врятувала навіть Ріанна, яка виконала у фільмі одну з головних ролей. Втім, ймовірно глядачі вже просто втомилися від накатаної схеми "боротьба людства з прибульцями". Критики та глядачі неодноразово відзначали, що картина наповнена всілякими ляпами, що і відбилося на її зборах, які склали 369 мілліонов долларів при вкладених $209 мільйонах.

Loading the player ...

«Похмурі тіні» стали ще одним великим провалом. Здавалося б, тандем Джонні Деппа і Тіма Бертона просто зобов'язаний бути касовим. Не цього разу. Незважаючи навіть на те, що сюжет фільму зосередився на представнику популярної нині раси вампірів, "Тіні" ледь відбили свій бюджет. Хоча якщо врахувати те, що у картини була велика рекламна компанія, на яку може бути витрачено 30-50 мільйонів, вона швидше провалилася. "Похмурі тіні" заробили майже 320 мільйонів доларів при бюджеті в 150 мільйонів доларів.

За сюжетом власник маєтку Коллінвуд, Барнабас Коллінз (Джонні Депп), багатий, владний і славиться невиправним Казановою, поки не робить фатальну помилку, розбивши серце Анжеліці Бушар (Єва Грін). Будучи відьмою в буквальному сенсі цього слова, вона перетворює його у вампіра і ховає заживо. Через два століття Барнабаса випадково звільняють зі склепу, і той опиняється в дуже зміненому світі 1972 року. Він повертається в Коллінвуд і знаходить колись величу будівлю. Від його родини збереглися лише деякі, і у кожного з них є свої «скелети в шафі».

Loading the player ...

«Прометей» - класичний приклад, що підтверджує правило того, що провалюються не тільки сиквели, але і приквели. Навіть до таких популярних франшиз, як "Чужий" і навіть під керівництвом Ріддлi Скотта. "Прометея" лаяли не тільки глядачі, але і Ватикан, який, ймовірно, був зачеплений ідеєю фільму про еволюцію людей від інопланетян.

На стрічку було витрачено $130 мільйонів, а в прокаті він зібрав майже півмільярда доларів. У перші тижні прокату здавалося, що ситуація буде куди сумнішою і картина навіть приблизно не відіб'є бюджету. Однак імена Рідлі Скотта, Нумі Рапаса, Шарліз Терон і Майкла Фасбендера зіграли свою роль, як і той факт, що картина виходила і в IMAX. Цікаво, що Скотта стан речей не надто засмутив і зараз він планує сіквел до "Прометею".

Loading the player ...

«Згадати все» став рімейком однойменного фільму 1990 року. Оригінал іноді називають навіть культовим, зараховуючи фільм до одного з кращих, в яких знявся Залізний Арні. Невдала версія 2012 року засмутила глядачів занадто злизаним навіть для рімейка сюжетом, відсутністю потрібної динаміки та змазаним фіналом. Що і відбилося на прокаті - з вкладених $125 мільйонів фільм приніс в скарбничку своїх творців $256 мільйонів. До речі, для Коліна Фаррела римейки незабаром стануть персональним прокляттям - всього рік тому в прокаті з тріском провалився рімейк "Нoчi страху", де Фаррел грав кровожерливого вампіра.

Картина розповідає про звичайного робітника-будівельника (Колін Фаррел), який хоче більшого, ніж сірі робочі будні. Це бажання приводить його в офіс компанії «Згадати все», яка імплантує в пам'ять своїх клієнтів спогади-фантазії. Поки герой вибирає ці спогади, загін спецназу штурмує кімнату, де він знаходиться і намагається взяти під арешт. Але у героя з'являються неймовірні бійцівські навички, про які він навіть не підозрював... У фільмі також знялися Трайан Кренстон, Кейт Бекінсейл, Джессіка Біл та інші.

Loading the player ...

«Рок на віки» - комедія, створена Адамом Шенкманом за однойменним бродвейським мюзиклом. "Рок" провалився колосально, фіксуючи чи то непопулярність мюзиклів, чи то неготовність глядачів дивитися на Тома Круза не в образі спецагента і національного героя. Не рятує навіть участь Алека Болдуїна і Кетрін Зети-Джонс, які останнім часом ставляться до своїх проектів вибірково. При бюджеті $75 мільйонів картина зібрала в скарбничку $97 мільйонів.

Дія мюзиклу розгортається в Голлівуді, де двоє молодих людей з провінції намагаються урвати свою частку слави. Паралельно сюжет показує надпопулярного рокера, двох господарів великого музичного клубу і дружину мера, яка намагається переконати громадськість у тому, що рок - сатанинська музика.

Loading the player ...

«Президент Лінкольн: Мисливець на вампірів», заснований на однойменному романі Сета Грема-Сміта, віддалено перекликається з фільмом Бертона (він, до речі, виступив продюсером стрічки) «Похмурі тіні», але позбавлений рятівної іроніі. Від бойовика з бюджетом у $69 мілльйонів режисер Тимур Бекмамбетов розраховував на більшу касу, ніж $143 мільйони світових зборів.

Сюжет фільму розкриває таємне життя Найвеличнішого Президента Америки Авраама Лінкольна (Бенджамін Уокер) - люблячого чоловіка і батька вдень і нещадного вбивцю вампірів вночі. Армія кровопивців, яким він кинув виклик, зростає з кожним днем. Чи зможе президент великої країни протистояти полчищам вампірів і врятувати свою сім'ю і народ від неминучої загибелі?

Loading the player ...

«Москва 2017», створена тандемом Джеймі Бредшоу і Олександр Дулерайн, пройшла в прокаті досить тихо. Незважаючи на слоган «Місто буде захоплене», творці так і не «захопили» глядачів. При бюджеті $15 мільйонів, збори картини в США склали $353,5 тисячі, у світі -  3,75 мільйонів.

Фантастичний трилер оповідає про події недалекого майбутнього - протистоянні героя-одинака (Ед Стоппард) могутньої позаземної цивілізації, потай керуючої усією Землею.

«Хмарний атлас» бурхливо обговорювався критиками і кіноманами ще задовго до свого виходу, так як його режисери Лана і Енді Вачовскі і Том Тиквер вже створювали популярні кінопродукти у вигляді «Матриці» і «Парфумера». Але, на жаль, фантастична драма мало вразила глядача, адже світові збори фільму склали всього $65,6 мільйонів при витрачених $100 мільйонах. Серед мінусів фільму глядачі відзначають затягнутість і заплутаність. Тим не менш, вже зараз "Атлас" потрапив в "оскарівський" лонг-лист в категорії "Найкращі спецефекти".

Картина включає в себе шість історій - п'ять реінкарнацій, що відбуваються в різний час і які тісно переплітаються між собою. У картині знялися Том Хенкс, Хеллі Беррі, Джим Бродбент, Бен Уішоу, Пе Дуна та інші.

Loading the player ...

«Бригада: Спадкоємець» отримала по заслугах, втративши позиції у перший же тиждень, зберігши цю тенденцію і далі. З бюджетом $6,5 мільйонів російський бойовик зібрав всього $7,882 мільйонів. Погано пророблений сценарій, а також намальований на комп'ютері Безруков дають про себе знати. Хоча такий сіквел навряд чи міг би врятувати і реальний Безруков.

У продовженні популярного серіалу 2002-го року «Бригада» мова йде про сина Саші Білого - Івана (Іван Макаревич). За сюжетом, він стає спадкоємцем великого стану батька, що, звичайно ж, втягує його у водоверть кримінальних сутичок і справжнього свавілля сучасної Росії. 

Loading the player ...
Sushchenko 7 січня 2013


Avatar
Ім'я:
29 березня 2024
xpomou
xpomou (Киев) 16 січня 2013 07:40
+1

Насчет "Облачного атласа". Анонимный "Гость", судя по всему, относится к той категории зрителей, которые таки "встали и вышли", раз из всей картины ему запомнился только единственный минутный эпизод с Фробишером и Сиксмитом в самом начале фильма. Никакой пропаганды тут нет и в помине. Есть только попытка изобразить атмосферу европейкого Декаданса начала 20-го века, из которого, кстати, вышло немало классиков мировой музыки, живописи и литературы. Позор прозябающим в невежестве!
"Облачный атлас" - 9 из 10!
.
Гость
Гость 10 січня 2013 15:30
-3
"Облачный атлас" - за красивой картинкой пропаганда гомосексуализма закамуфлированная под борьбу за человеческие свободы и против несправедливости. Именно главная тема давшая название фильму - попытка представить гомосексуализм как что то естественное и обычное. Зритель вынужден либо смотреть эту галиматью либо встать и уйти.
.
Катя Зиновьева
Катя Зиновьева (Киев) 09 січня 2013 14:23
+1

Обидно за "Облачный атлас". Но вряд ли он добьется окупаемости даже с остальными странами. Азия еще может спасти, но и то вряд ли.
.
Гость
Гость 09 січня 2013 08:07
+1
Ну вообще-то про провал Облачного Атласа пока рано говорить, так как он не вышел в большинстве стран Европы и Азии.  В Штатах - да, он провалился однозначно.
Линкольн - однозначно. Но вы ему дали слишком много - он собрал 116 миллионов по миру.
.

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 778
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 611
Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (21 березня - 27 березня)

Продовження «Мисливців на привидів», жахастик з Сідні Свіні та скандальний фільм Аґнєшки Голланд.

20 березня 2024 379
Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (28 березня - 3 квітня)

Продовження «Ґодзілли та Конґа», український скрінлайф, драма з Джессікою Честейн та інші новинки прокату.

27 березня 2024 142